Moldova va avea o autostradă… culturală

0

Uniți nu-n fapte, doar în simțiri! Prin Moldova va trece o autostradă, visul tuturor moldovenilor!, numai că va fi una …culturală. Acesta e cuprinsă în bugetul Ministerului Culturii pe 2017: „o autostradă culturală”, care leagă Moldova de Transilvania, „prin manifestări înrudite”, în 2018, în cadrul Centenarului Marii Uniri. Semnatarii petiției «Moldova vrea autostradă» din 2015, printre care oameni de afaceri și autorități locale, spuneau că „atât timp cât nu există o autostradă care să lege Moldova de Transilvania, unirea de la 1918 nu este desăvârșită”.

În proiectul de buget pe anul 2017 nu se spune nimic despre  autostrada Iași – Târgu Mureș, cerută și de oamenii de afaceri și de cei din administrația vasluiană, deși investiția este trecută ca o prioritate a Master Planului pe Transporturi aprobat în 2016 și deși nu există până în prezent niciun fel de studiu tehnic pentru aceste lucrări.

În schimb Moldova este trecută, parcă în mod ironic cu o autostradă în bugetul… Ministerului Culturii, una care ne va trece pe deasupra capetelor, o “autostradă” culturală. Pentru pregătirea Centenarului Marii Unirii, guvernanții au pregătit un proiect amplu.

„Acest proiect, în mare măsura memorial și științific, va fi corelat cu un al doilea proiect, dedicat direct societății și culturii române vii: o ‘autostradă’ culturală, care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (București, Alba Iulia, Chișinău, Cernăuți). De aceasta autostradă vor fi legate și alte localități românești (Timișoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Constanța), al căror rol istoric în pregătirea și desfășurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut”, se spune în documentele Ministerului Culturii.

Autostrada Târgu Mureș – Ungheni, care trece prin Târgu-Neamț și Iași, a fost cerută imeperios de oamenii de afaceri din zona Moldovei, în frunte cu reprezentanții Camerelor de Comerț, mai ales odată cu discuțiile în ceea ce privește Marter Planul pe Transporturi.

În 2015, zeci de oameni de afaceri din întreaga regiune și autorități locale, alături de mii de moldoveni, au semnat petiția «Moldova vrea autostradă!».

Și nu se gândeau la cultură, dar s-au gândit la Centenarul Unirii. „Atât timp cât nu există o autostradă care să lege Moldova de Transilvania și de sudul țării și Moldova din România de Republica Moldova, unirea de la 1918 nu este desăvârșită”, spuneau autorii petiției.

În urma numeroaselor presiuni, investiția a fost trecută în rândul priorităților Masterplanul General de Transport care stabilea investițiile majore în infrastructura rutieră pe următoarele decenii. Cea la autostrada Moldovei ajunge la patru miliarde de euro.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.