Piramida sistemului capitalist

0

„Piramida sistemului capitalist”, aşa cum apărea în ziarul american «Industrial Worker»  la 1911, un ziar al «Lucrătorilor Industriali din Lume» (Industrial Workers of the World). Desenul este inspirat de un altul, apărut în Rusia, la 1900, cu autor necunoscut. Varianta rusă avea tipărit urmatorul text: „Va veni timpul când oamenii, în furia lor, îşi vor îndrepta spatele copleşit, şi vor dărâma această structură, cu o puternică împingere a umerilor”.

Grafica își propune să evidențieze stratificarea socială prin clasele sociale și inegalitatea economică. Imaginea a devenit faimoasă în întreaga lume, devenind bine cunoscută și larg răspândită.

Imeginea arată la modul cel mai propriu o „piramidă socială” a ierarhiei, cu doar câțiva în vârf, un rege și alți doi oficiali, deasupra cărora se află un sac de bani, în vreme ce masele împovărate de greutatea întregii piramide se află la baaza acesteia.

Sacul cu bani care reprezintă capitalismul este cel mai sus, chiar în vârf. Dedesubtul său se găsesc cei privilegiați, monarhul și conducătorii, în dreptul cărora stă scris „we rule you” („te guvernăm”). Dedesubtul lor stau clericii de diverse confesiuni (catolici, protestanți, ortodocși) în dreptul cărora stă scris „we fool you” („te amăgim”), ei fiind urmați mai jos de către militari – „we shoot at you” („tragem în tine”), iar apoi de burghezi – „we eat for you” („mâncăm pentru tine”). Baza piramidei este ocupată de muncitori, având mesajul „we work for all… we feed all” („muncim pentru toți… îi hrănim pe toți”.

În toate reproducerile acestei imagini va apărea un copil căzut la pământ care va simboliza cel mai puternic suferința clasei de jos, a munictorilor. Un lat element întâlnit în toate aparițiile acestei grafici va fio steagul roșu, ridicat din rândul muncitorilor, care își propune să simbolizeze ridicarea mișcării socialiste.

Mesajul fundamental este o critică a sistemului capitalist, cu a sa ierarhie a puterii și averilor. Este, de asemenea, ilustrat în modul cel mai grăitor, relitatea în care clasa muncitoare le întreținea prin munca sa pe toate celelalte și modul în care fără contribuția sa sistemul s-ar fi putut prăbuși, odată cu întrega ordine socială existentă.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.