România, țara cu cele mai mari inegalități între bogați și săraci din UE

3

Sarac strada-Bogati restaurantNivelul de sărăcie al românilor este în scădere, dar inegalitatea veniturilor rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană (UE), în condițiile în care cei mai bogați 20% dintre români câștigă de opt ori mai mult decât cei mai săraci 20%, cel mai mare raport din UE, potrivit raportului de țară publicat în februarie 2017 de Comisia Europeană (CE).

Categoriile sociale cele mai afectate de sărăcie sunt tinerii, familiile cu copii, persoanele cu dizabilități, persoanele de etnie romă și populația rurală. Totuși, CE subliniază că au fost făcute progrese importante în ceea ce privește reducerea riscului de sărăcie în ultimii ani: „A fost făcut un progres substanțial în reducerea populației aflate în risc de sărăcie sau de excluziune socială în atingerea țintei de 580.000 de persoane. În termeni absoluți, 1,68 milioane persoane au ieșit din zona de risc între 2008 si 2015”.

Inegalitatea la nivelul veniturilor a crescut începând cu 2012, având o puternică accelerare în 2015. Potrivit unui grafic publicat în raport, România are cea mai mare inegalitate a veniturilor din UE, fiind urmată de Lituania, Bulgaria și Spania.

Statele care înregistrează un produs intern brut (PIB) per capita mai mic au, de regulă, o inegalitate mai mare a veniturilor, însă această tendință explică doar parțial situația din România, potrivit CE.

Nivelul ridicat de inegalitate este cauzat și de efectele redistributive în scădere ale sistemului de taxe și este accentuat de diferențele mari existente între mediul rural și cel urban.

În comparație cu zonele urbane, de două ori mai mulți oameni din zonele rurale trăiesc în comunități izolate și se confruntă cu probleme legate de locuință și de găsirea unui loc de muncă.

Procentul oamenilor care trăiesc în case de o calitate foarte slabă și își cheltuiesc peste 40% din venituri pe întreținerea casei este unul dintre cele mai mari din UE.

Reprezentanții CE avertizează că impactul sistemului de taxare asupra reducerii inegalității veniturilor este relativ scăzut.

Astfel, diferența dintre inegalitatea veniturilor brute și a celor nete, după plata taxelor și beneficiilor, este relativ scăzută. Gradul de progresivitate al taxelor aplicate veniturilor este relativ scăzut, contribuind la actuala situație.

Mai mult, Guvernul a eliminat plafonul de cinci salarii medii brute la plata contribuțiilor sociale și de sănătate, iar contribuțiile la sănătate pentru pensionari au fost eliminate.

În acest context al inegalității sociale, România se va confrunta și cu scăderea populației în vârstă de muncă (20-64 ani) cu 4% până în 2020, în condițiile în care populația țării a scăzut cu 6% din 2007 până în 2017.

„Ținând cont de estimarea privind continuarea emigrării tinerilor și de numărul limitat de persoane care se întorc, țara riscă să piardă și mai mult din resursa de muncă. Aceasta poate afecta creșterea productivității și convergența veniturilor și poate afecta asupra creșterii economice potențiale”, se arată în raport.

Pe de altă parte, CE avertizează că există un mare potențial nefolosit al forței de muncă, în condițiile în care inactivitatea rămâne una dintre cele mai mari din UE.

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Nu am date exacte dar cred ca raportul dintre venitul primilor 20% fata de ultimii 20% este mult mai mare. Sau forte multe venituri FOARTE MARI nu sint contabilizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.