Cum să mori cu dreptatea în mână

3

„Cu lacrimi în ochi vă scriu. Și-au bătut joc de mine”.  Petre Țuțu este un om simplu din comuna vasluiană Perieni pentru care viața a fost cel puțin nedreaptă. El a fost şi este victima perfectă a abuzurilor regimurilor dinainte și de după 22 decembrie 1989.

Deposedat în comunism de averea părinților, sărac și lipsit de posibilități, capitalismul sălbatic românesc nu numai că l-a aruncat la marginea sa, ca pe mulți alții, dar a continuat să-l fure și să-l înjosească. Omul nu vrea decât să i se restituie ceea ce i se cuvine, dar, pentru că nu are bani și influență, autoritățile nu pot decât să-și bată joc de el, în continuare, într-o dramă fără sfârșit. Nu a avut bani de avocațți, așa că justiția nu i se aplică…

De câțiva ani, la început de primăvară, după ce merge la toate autoritățile despre care a auzit că l-ar putea ajuta, unde depune memorii, Petre Țuțu mă caută. Cere să fie ajutat: „Vă rog să scrieți! Numai dumneavoastră mă puteți ajuta!”. Crede că povestea sa trebuie să fie cunoscută și înțeleasă de cei „de sus”, care cunosc legile și fac dreptatea, și atunci nu se va putea decât ca el să primească ceea ce i se cuvine. Cum să nu i se facă  dreptate, dacă dreptatea e de partea lui?! Toată lumea, toți cei din sat știu asta! În simplitatea sa, nu poate fi cuprins decât de revoltă și nedumerire în fața autorităților „de la județ”, care, în „complexitatea” lor, nu pot decât să-i explice și să-i explice cui trebuie să i se adreseze și cum, apoi iar și iar. Ar trebui să fie simplu, așa cum este pentru Petru Țuțu: comuniștii au furat de la părinții săi, iar cei care au venit după ei și au promis că vor îndrepta răul făcut trebuie să-i dea înapoi ce-i a lui! Dar nu se poate, deși memoriile sale au ajuns la Președenție, la Guvern, la Avocatul Poporului și la Prefectura Vaslui!

„Cu lacrimi în ochi vă scriu. Și-au bătut joc de mine”

Nimic nu sensibilizează birocrații în birourile lor călduțe de prin palate, iar memoriile și plângerile sale, ajung, în modul cel mai ironic cu putință, „potrivit competențelor”, de la Președenție la Guvern, de la Guvern iar de la Prefectură, iar de la Prefectură la Primăria din Perieni, adică tocmai acolo de unde Țuțu consideră că a plecat nedreptatea… Pământurile familiei sale rămân să fie stăpânite de noii „chiaburi”, „isteții” și „descurcăreții” de după 1989, care au jonglat cu legile și destinele oamenilor.

„Cu lacrimi în ochi vă scriu. Și-au bătut joc de mine. Nu vreau palate sau vile, vreau doar ce-i al meu”, scrie Petre Țuțu cu litere de-o șchioapă, așa cum poate, prin adresele sale. Dar cine să se chinuie să descifreze, să înțeleagă și să ajute?! Cine să-i urmărească povestea începută în acea seară a anului 1952, când pe poarta casei familiei a intrat noul șef al CAP-ului cu noii „tovarăși de nădejde” scăpătați, proștii satului care s-au înscris primii în partid, urlându-le că „s-a terminat cu chiaburia!” și luându-le pur și simplu aproape tot din gospodărie? Cui îi pasă că a fost trimis la muncă silnică la Canal pentru „vina”’ de a fi copil de „chiaburi”?

Tragedia copilului de atunci nu s-a terminat în acel moment şi pare a nu se termina vreodată: a luat patru ani de muncă silnică la Canal, apoi a revenit în satul natal ca simplu agricultor, apoi, precum marea majoritate a românilor, a tot aşteptat „Schimbarea”. Aceasta s-a făcut că vine în decembrie 1989, dar, din nou. precum marea majoritate a românilor, Petre Ţuţu este tot dezamăgit.
Mama sa a fost curpinsă de același spirit simplu, al dreptății elementare, atunci când, în fața samavolniciei șefului de CAP, a venit cu actele care atestau că are toate drepturile asupra bunurilor și pământului care urmau să fie confiscate. „Le-a smuls din mâinile mamei și le-a dat foc în fața noastră”, povestește copilul de atunci și bătrânul de atunci. „Acum îmi cer să vin cu acte doveditoare, dar eu nu mai am. Actele sunt tot la ei”. „Ei” de atunci sunt „ei” de acum pentru Țuțu. Nimic nu s-a schimbat!

În 1991, Direcţia Generală a Arhivelor Statului i-a trimis un răspuns prin care a certificat că în arhiva Sfatului Popular al Raionului Bârlad, la dosarul numărul 18/1952, „se constată că Ioana Gh. Țuțu (mama lui Petre Țuțu – n.r.) figurează cu 13,81 de hectare de teren, din care 11 hectare arabil, 0,30 hectare vie și 1,69 hectare livezi”.
„Din 1952 am fost prigoniți de regimul comunist, fiind considerați chiaburi pentru că aveam 22 de hectare de pământ arabil, un cazan de țuică de 60 de deca, două case locuibile, un hambar cu cherestea și materiale de construcții, două pătule pline cu știuleți de porumb, două lăzi de zestre, opt clăi cu fân, animale (doi boi, o vacă cu vițel, doi juncani, 30 de oi și 20 de porci). Toate ne-au fost luate și duse la abatorul din Bârlad pentru sacrificare, materialele de construcție au fost folosite la construcția căminului cultural și a școlii, hambarul gol a fost dus la primăria veche, unde se găsește și azi, iar cazanul de țuică a fost vândut unor țigani”, scrie Petre Țuțu într-unul dintre memorii.

Omul nu a avut niciodată destui bani pentru a ajunge în instanţă, sperând în respectarea de la sine a legilor:  „Nu vreau palate sau vile, vreau doar ce-i al meu!” De o asemenea “naivitate” nu s-a putut decât profita. Abia la 25 de ani după Revoluție a început să se judece, însă procesul se tergiversează la infinit.

Şi pentru ca lanţul cruntelor nedreptăţi la care Petre Ţuţu a fost supus să se desăvârşească, în urmă cu câţiva ani, autorităţile locale l-au îndemnat să muncească un teren de 72 de ari pe care îl ştiau neutilizat. Apoi, ameninţându-l cu instanţa, proprietarul de drept i-a cerut să-i restituie pământul respective, plus contravaloarea uzufructului şi subvenţiile primite de la stat.

În timp ce proprietarul de drept se judecă în procese interminabile cu deținătorii întâmplători ai terenurilor sale, primăria din Perieni și-a făcut „milă” de el în 2015 și i-a dat un hectar de pământ… „Restul e tăcere”.

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. De ce justiţia trebuie să respecte legea doar dacă angajezi avocaţ? Procurorii şi judecătorii nu cunosc legea, trebuie să-i înveţe avocaţii cum să judece sau există altă explicaţie la această anomalie?

    • SUNT CREEATE de catre MAFIA JUDICIARA din RO in mod intentionat LEGI proceduri judiciare cu continut confuz, echivoc, care faciliteaza emiterea de speculatii in favoarea infractorilor sau faptuitorilor. (“Persoana care ajuta un hot la savarsirea de infractiuni, se numeste COMPLICE si este pedepsit pentru asta. Daca o alta persoana ajuta acelasi HOT dupa ce a savarsit fapta, la ascunderea adevarului se numeste AVOCAT si este platit pentru asta » ASTA constituie o mare aberatie sau CIUDATENIE JUDICIARA );
      Sisitemul judiciar romanesc se poate eficientiza, FARA A SE APLICA MAI MULTE FAZE ALE PROCESULUI JUDICIAR, si FARA FOLOSIREA INSTITUTIEI AVOCATULUI prin infaptuirea justitiei cu obiectivitate si celeritate precum si cu cheltuieli minime, NUMAI aplicand modelul Sistemului de Justitie CANADIAN, a Tribunalului Electronic, bazat pe stiinta ciberneticii judiciare. Completul de judecata este format dintr-un IT-ist sau cibernetician instruit si din punct de vedere ala cunostintelor juridice, un judecator ce detine si cunostinte IT si un calculator performant cu softul adecvat.

  2. TOTI ROMANIIIII SINT SECHESTRATI SI DEPOSEDA TI DE TOT DE CIA MOSSAD SI FSB UL GERMANIEI AL FORULUI DEMOCRAT FASCIST GERMAN BISERICA EVANGHELICA PRIN CATOLICII VATICANULUI DIN 1989-2017 PRIN BANCA NATIONALAA SI FRAUDAA CREATAA DE TZIRIAC ISARESCU SI GEORGE SOROS LOBBYSTUL CORUPTIEI CREATE IN ROMANIA PE LEGILE LUI BRUNCAN DATE DE GORBACIOV DIN MALTA ???????????????? SRI–CIA MOSSAD –FSB-KGB SI DNA SIE STS DIICOT SPP ANAF ETC CELE 9 SERVICII CU UN BUGET DE 2 MILIARDE DE EURO DIN BANII TUTUROR ROMANILOR DIN TARAA SI CEI DIN OCCIDENT CARE TRIMIT BANI ACASAAA PTR TAXELE DIN ROMANIA DAR FISCALIZA TI DE 2 TARI UE ?????????????????????????????????/ROMANIA ESTE EXISTAA CEDO ESTE EXISTAA ????????UNDE ESTE PE PLAN POLITIC IN LUMEA INTERNATIONALAAA???? BARBUT LA SOARTAAAAAA??????????????????????/SUA BRICS UE SI TRILATERUL SUA UE JAPONIA ???????????????????????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.