„Sistemul de soluționare a problemelor” are probleme

0

InternetDe mai bine de un an, românii au la dispoziție o platformă online “miraculoasă”, cel puțin după nume: „sistemul de rezolvare a problemelor”. Dar, pentru că suntem în România, fabuloasa aplicație online, care promite atât de mult, nu funcționează, iar rezolvarea problemelor mai are de așteptat.

Este vorba doar despre o platformă prin care cetățenii pot sesiza încălcarea legislației UE de către autoritățile locale.

De mai multă vreme pe site-urile instituțiilor de prin țară se găsește la loc de cinste o postare cel puțin atrăgătoare pentru toți românii care au probleme, adică pentru toți românii. „Sistem de soluționare a problemelor” este numele său, cel care apare pe site-uri, care ne trimite la gândul că o asemenea promisiune nici măcar politicienii nu au îndrăznit să lanseze în campania electorală.

Introduci problema în sistem, iar ea va fi soluționată. Asta dacă, accesând link-ul, platforma s-ar deschide. Dar nu se întâmplă acest lucru și, în raport cu orizontul de așteptare, dezamăgirea nu poate fi decât cumplită.

Din alte surse decât platforma însăși, aflăm că, în realitate, nu este vorba despre toate problemele, cum ar fi calviția sau ph-ul ridicat, sau cele cu banii sau în dragoste, pe care nu ar mai fi nevoie să așteptăm poziționarea astrelor, pentru un horoscop favorabil spre a le vedea rezolvate, ci introducerea lor în sistem. Nu! Este vorba despre „un sistem de soluționare a problemelor prin intermediul căruia orice persoană fizică/juridică sau instituție publică poate transmite o sesizare care privește o situație de încălcare a dreptului UE de către autoritățile administrației publice locale”, așa cum se spunea la mijlocul lui 2015 pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), atunci când platforma a fost lansată.

De atunci acestei noi platforme online lansată cu bani europeni nu i s-a făcut niciun fel de publicitate, iar site-ul sisop.mai.gov.ro nu a funcționat mai deloc.

„Prin acest sistem se dorește îmbunătățirea controlului de legalitate al Prefectului în ceea ce privește implementarea corectă a legislației europene de către autoritățile administrației publice locale, gestionarea optimă a problemelor apărute ca urmare a încălcării legislației UE prin acte emise/adoptate de autoritățile administrației publice locale (consilii județene/consilii locale/primari) și asigurarea transparenței și schimbului de informații cu cetățenii”, se mai spune în comunicatul MAI.

Ce nu se spune este că toate acestea mai au de așteptat, pentru că platforma-panaceu de rezolvare a problemelor în administrația locală nu funcționează.

„Sesizările SISOP pot fi formulate de către cetățenii români sau ai altori state membre UE, entități private (companii, asociații, ONG-uri, etc) care sunt autorizate să-și desfășoare activitatea pe teritoriul UE și entități publice. Acestea se depun prin completarea formularului on-line accesibil pe site-ul web SISOP, la adresa http://sisop.mai.gov.ro , prin depunerea unei sesizări scrise la sediul instituției prefectului/sediul ministerului Afacerilor Interne sau prin transmitere prin poștă/fax/mail. Pentru ca o sesizare să poată fi analizată în cadrul SISOP, trebuie întrunite următoarele condiții: aceasta să se refere la o problemă cauzată de încălcarea legislației UE; entitatea care a încălcat legislația UE să fie o autoritate a administrației publice locale, printr-un act administrativ emis/adoptat (spre exemplu, hotărâri ale consiliului județean și ale consiliului local, dispoziții ale primarilor) și să nu existe deja o acțiune în justiție prin care solicitantul să fi cerut anularea respectivului act administrativ”, mai scrie în comunicat.

Sistemul a fost implementat în anul 2014 prin programul «Dezvoltarea capacității instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene, al transpunerii și al aplicării acquis-ului comunitar».

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.