Domnul Moldovei Vasile Lupu: „semenţia românescă pretutinderea ce se află”

3

Moldovenii se considerau români în secolul al XVII-lea. Acest fapt istoric este confirmat de numeroase documente. De exemplu, o predoslovie semnată de domnitorul Ţării Moldovei Vasile Lupu, la «Cartea de Învăţătură Românească», tipărită la Iaşi, în 1643, cu binecuvântarea mitropolitului Varlaam.

Vasile Lupu, (n. 1595 – d. 1661), a fost domnitor al Moldovei: aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 – 16 iulie 1653.

„Cuvânt împreună cătră toată semenţia românească

Prealuminatul întru pravoslavie şi credincios întru Părintele nenăscut şi întru Fiiul de la Părintele născut mainte de toţi veacii şi întru Duhul Svânt de la Părintele purcedzătoriu şi pre Fiiul odihnitoriu Svânta Troiţă unul adevărat Dumnedzău, ziditoriu şi făcătoriu tuturor vădzutelor şi nevădzutelor.

Io Vasilie Voievod – cu darul lui Dumnedzău şi biruitoriu şi domn a toată Ţara Moldovei, dar şi milă şi pace şi spasenie a toată semenţia românească pretutinderea ce se află pravoslavnici într-această limbă, cu toată inima cearem de la Domnul Dumnedzău şi izbăvitoriul nostru Iisus Hristos.

Dintru cât s-au îndurat Dumnedzău dintru mila sa de ne-au dăruit, dăruim şi noi acest dar limbii româneşti carte pre limba românească, întâiu de laudă lui Dumnedzău, după acea de învăţătură şi de folos sufletelor pravoslavnici. Să iaste şi de puţin preţ, iar voi să o priimiţi nu ca un lucru pementesc, ce ca un odor ceresc.

Şi pre dânsa cetind, pre noi pomeniţi şi întru ruga voastră pre noi nu uitareţi. Să hiţi sănătoşi”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. a continuat cu cinste in Moldova sa cultive samanta adevarului plantata de Mihai Viteazul dar spre deosebire de acesta a fost un om al turcilor

    „oricât s-ar și jura, dar are credință turcească” (Ion Movilă, 1633)

  2. de dupa anii 90,sunt multi ce considera ca roman,e echivalent cu Romi!eroare!Romii,au fost inventati,din tigani,si li s-a bagat asta in cap,de nici ei nu pot s-o inteleaga!Dar,s-au saturat sa la zica lumea tigani!.,de parca,daca-ti schimbi numele ca jidanii,iti schimbi si natia!

  3. Din păcate unii de dincolo de Prut se considera altceva, vezi chiar președintele lor, nici nu merită să-i sriu numele! Cred că pe durata mandatului său nu va fi interesat de vreo vizită în România, și nici noi nu-l dorim aici de altfel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.