Iar o să fie bine!

1

Prefecturile din țară le-au înmânat recent birocraților din fruntea instituțiilor «Planul de acțiuni pe 2017 pentru implementarea programului de guvernare», act care seamănă izbitor cu cel din 2013 sau… din toți ani. Prevederi precum „sprijinirea…” sau „promovarea…”, „dezvoltarea…”, „încurajarea…” și „implementarea…” sunt trecute în fiecare an pentru că „dau bine”. Sunt uitate apoi „strategic”, foarte probabil, de către șefi, pentru că dacă le-ar îndeplini nu ar mai avea ce face la anu’, nu?

Țăranii s-au unit în asociații de producători, folosesc îngrășăminte naturale și vând în piețe produse ecologice și tradiționale. Ei și-au cumpărat în ultimii ani multe animale care pasc fericite pe dealuri și câmpii. Dar toate acestea nu ar fi fost posibile dacă guvernele ultimilor ani nu s-ar fi angajat în modul cel mai energic în „promovarea și acordarea de asistență tehnică privind elaborarea documentației produselor românești cu potențial pentru a dobândi protecție comunitară conform legislației europene”, așa cum stă scris în „planurile de acțiuni ale județelor pe anul 2013 pentru realizarea obiectivelor derivate din Programul de guvernare 2013-2016”.

Documentul amintit cuprindea în toate județele prevederi precum „sprijinirea înființării formelor asociative pentru valorificarea produselor agricole”, „folosirea eficientă a îngrășămintelor naturale, prin îmbunătățirea structurii și a gradului de utilizare a acestora cu impact pozitiv asupra mediului”, „organizarea comună de piață în sectorul legume-fructe comercializate în stare proaspătă”, „promovarea și susținerea produselor ecologice și tradiționale românești” sau „dezvoltarea zootehniei și creșterea ponderii acesteia în totalul producției agricole”. Și am spicuit doar din domeniul agriculturii.

Toate aceste acțiuni au fost, fără îndoială, îndeplinite, astfel explicându-se starea de bine care a cuprins județele. Sau nu e chiar așa?

Ce e sigur însă e că planul de acțiuni din 2013 a fost depășit, și asta doar prin „lucrarea” timpului. Pentru că zilele trecute prefecții au prezentat «Planurile de acțiuni ale județelor pe anul 2017 pentru realizarea obiectivelor derivate din Programul de guvernare». Iar acesta seamănă izbitor de mult cu planul de acțiuni din 2013. Ceea ce naște câteva întrebări.

De exemplu, dacă în 2013 ar fi fost îndeplinit pe deplin planul pentru „promovarea și susținerea produselor ecologice și tradiționale românești”, așa cum se scrie în planul de acțiuni pe acel an, ce ar mai putea să caute prevederea „încurajarea agriculturii ecologice și a produselor tradiționale” în planul de acțiuni pe 2017?! Cu maximum de profesionism și abnegație, responsabilii din domeniul agriculturii ar fi rezolvat problema încă din 2013, iar produsele ecologice și tradiționale ar fi fost peste tot și nu ar mai fi avut nevoie de nimic.

Realitatea este că în fiecare an astfel de prevederi, cum ar fi „sprijinirea…” sau „promovarea…” și „dezvoltarea…”, „încurajarea…”, sunt trecute în aceste documente pentru că „dau bine”, iar măsura în care se ocupă cu adevărat cei responsabili de implementarea lor e dată mai degrabă tocmai de această repetiție… Sau s-ar putea să existe un plan mult mai ”măreț”, mai mare decât toate aceste planuri anuale: să fie uitate „strategic” de către șefi, pentru că dacă le-ar îndeplini nu ar mai avea ce face la anu’ care vine…!

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.