Județul Vaslui, numai bun de uitat la stele

3

Nu are nici poluare industrială și nici luminoasă. Asta face din județul Vaslui cel mai bun loc din țară de unde, noaptea, se poate privi cerul. O spun astronomii români și o arată hărțile NASA.

Nu se pot face prea multe în județul Vaslui, nici din punct de vedere economic, nici social, dar, prin strădania celor de la Observatorul Astronomic din București și Astroclubul din București, Yahoo News România a informat întreaga lume că un lucru se poate face cu un deplin succes în Vaslui. În întregul județ. Se poate privi la stele!

Din alte multe zone ale țării, noaptea, cerul se vede gri și cu zeci de astre stinse. Asta din cauza poluării industriale. În alte părți, cerul nu poate fi privit noaptea cu destulă claritate din cauza poluării luminoase. Cum în județul Vaslui nu prea mai există industrie, iar primăriile nu își permit să lumineze prea intens localitățile, oamenii pot primi „lumină” de la stele.

Pe o listă a celor mai bune locuri pentru privit cerul noaptea, despre care astronomii au avut grijă să precizeze că „nu este exhaustivă”, Vasluiul apare într-o situație singulară. Este bun pe de-a-ntregul. În alte regiuni ale îârii există doar anumite puncte indicate în acest scop. Spre exemplu, în Munții Apuseni este Roșia Montană, iar în Munții Rodnei este Pasul Rotunda. Alte zone sunt indicate pe criterii de orientare geografică: la sud și sud-vest de Craiova, la est de Arad, la sud-est de Oradea, la sud de Satu Mare, în preajma orașului Zalău, în sudul județului Constanța, în nordul județului Galați șamd. Numai județul Vaslui este indicat în toată întinderea sa ca fiind bun de privit la stele noaptea.

Lista întocmită de astronomii români a fost alcătuită pe baza unei fotografii a Pământului realizată la rezoluție foarte mare de un satelit al NASA aflat pe orbită la o altitudine de 824 de kilometri. Imaginea surprinde foarte bine zonele bune pentru observații astronomice: cu cât o regiune este mai închisă la culoare, cu atât cerul este mai negru pe timpul nopții, adică lipsit de poluare luminoasă. Drept urmare, stelele se vor vedea foarte bine. Zonele luminoase, precum Bucureștiul și aglomerațiile urbane din jurul marilor orașe, nu sunt deloc indicate pentru a te uita la stele. Vasluiul însă este cel mai potrivit loc din România, iar vasluienilor doar asta le-a mai rămas: să se uite la stele.

Iată lista celor mai bune locuri pentru privit cerul noaptea (lista nu este exhaustivă):

„Munţii.

Munţii Apuseni, în zona Roşia Montană

Munţii Rodnei, în Pasul Rotunda

Valea Frumoasei (între Masivul Cindrel şi Munţii Lotrului).

Munţii din judeţele Vrancea şi Buzău sunt foarte izolaţi.

judeţele Suceava (în vest), Bistriţa-Năsăud, Botoşani (în nord) şi Maramureş (în est) au şi ele munţi întunecaţi, departe de oraşe mari.

Judeţul Vaslui

La intersecţia judeţelor Alba, Sibiu şi Hunedoara, pe hartă apare o zonă foarte întunecată” (YahooNews)

Loading...
loading...

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here