Nicio șmecherie! Decât una politică…

3

Batran saracLa pensii mai mari, prețuri mai mari! Pensionarii au prins deja „schema”: după pensiile mai mari au venit prețurile mai mari. „Iei de aici și dai dicolo banii. Nu s-a schimbat nimic pentru noi. Unde e bine?!” sintetizează ”schimbarea” survenită după instalarea guvernului social-democrat, la începutul lui 2017, Ioan Stamate, liderul Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Nu mult le-a trebuit pensionarilor să realizeze că, odată cu schimbarea guvernanților, la începutul lui 2017, și primele ”măsuri sociale” implementate de social-democrați, viața lor nu s-a schimbat cu nimic în bine, așa cum li s-a promis. În realitate, viața lor de zi cu zi stă sub semnul proverbul „Ce-am luat pe mere am dat pe pere”.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a observat, precum toți pe care îi conduce și cu care se consultă din întreaga țară, că indexările de pensii și creșterea pensiei sociale la 320 lei au fost „păpate” de scumpirile de prețuri, cărora li se vor adăuga altele, anunțate pentru viitorul apropiat, toate făcând viața pensionarilor la fel de grea ca înainte.

„De la începutul lunii aprilie 2017 se liberalizează prețul la gazele naturale. Crește punctul de pensie, dar crește și prețul la alimente, servicii și alte obligații. Iei de aici și dai dincolo banii. Nu s-a schimbat nimic pentru noi! Se scumpește gazul, combustibilul, iar cel care te transportă dintr-un loc în altul îți cere mai mult. Unde e bine?! Nu trebuie să slăbim această luptă a noastră, a pensionarilor. În spitale e aceiași poveste, iar medicamentele nu se ieftinesc”, a spus Ioan Stamate, după ce, pe 27 martie 2017, a participat, la București, la Consiliul Național al Personelor Vârstnice.

De la această reuniune, Stamate s-a întors acasă încărcat cu alte frustrări. La eveniment au participat reprezentați ai ministerelor Muncii, Finanțelor, Sănătății. Ei au promis că, de la 1 iulie 2017, punctul de pensie va crește la 1.000 de lei.

Ioan Stamate

„Eu am propus ca pentru soțul supraviețuitor (de obicei sunt femeile de la țară care au lucrat la CAP) să se acorde un ajutor pentru plata căldurii, energiei electrice și altele. Chiar dacă rămâne singur, soțul supraviețuitor tot consumă. Am mai cerut să se soluționeze problema cu foile de transport pentru veteranii de război. Dacă pe CFR nu sunt probleme, multe microbuze nu iau în considerare aceste documente. Din cei aproximativ 11.000 de veterani de război din județul Vaslui acum mai sunt În viață circa 1.000” – Ioan Stamate.

Datele Casei Județene de Pensii Vaslui atestă greutățile în care se zbat vârstnicii vasluieni, precum cei din întreaga țară, cei cu pensii normale, și nu speciale, bineînțeles.
Dintr-un total de 102.602 pensionari (86.542 de stat și 16.060 agricultori), îi avem la un capăt pe cei mulți, cu pensii mici și foarte mici. 41.834 de bătrâni au o pensie lunară mai mică de 520 de lei, dintre care 27.294 pensionari de stat și 14.540 sunt pensionarii fostelor CAP-uri, care trăiesc acum sub limita sărăciei. Cu alte cuvinte, aproape un pensionar din doi abia se târâie de azi pe mâine.
Alți 22.147 de vasluieni au pensii între 1.000 și 2.000 de lei, iar cei cu pensii între 2.000-3.000 de lei sunt 1.413 la număr.
La masa pensionarilor bogați găsim doar 380 de persoane care primesc lunar între 3.000-5.000 de lei și cinci care iau între 5.000-8.000 de lei.
Discutând despre pensiile speciale, limita de sus urcă la 16.368 de lei – un fost aviator. Mai sunt 21 de vasluieni cu pensii de peste 10.000 de lei, care și-au desfășurat activitatea în justiție.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. ….au dat la pensionari praful de pe toba….vezi lor ce salarii si au tras…cine au pensii si salarii mici…vor fi tot mici…cine le au marii…vor fi si mai mari…iar prețurile sant dupa …salarile si pensile foarte mari…ce mare scofala…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.