Raport de 1 la 5 la nivel de trai

1
Harta saraciei Romania 2013
Harta sărăciei în România, 2013

Bingo! Câștigătorul ia tot! Așa cum diferențele dintre bogați și săraci se adâncesc tot mai mult în întreaga țară, aceleași prăpastii se cască între diferitele zone ale țării. Este, până la urmă, ceea ce capitalismul reușeste să facă cel mai bine: antagonisme și să sape tranșee între oameni.

Diferențele dintre săracii vasluieni sau botoșăneni și bogații din Capitală sau Ardeal se văd și de pe lună, așa că au început să fie observate și puse în discuție și de cei de sus, din fruntea țării. Ionuț Dumitriu, președintele Consiliului Fiscal, deplânge raportul de 1 la 5 la nivelul de trai dintre Botoșani sau Vaslui și București sau zone din Ardeal. Nu a spus nimic despre ce s-a putea face…

Câștigătorii „întrecerii capitaliste” declanșată la nivelul zonelor țării după 1989, Bucureștiul și Ardealul, i-au tot, iar cei de la periferii, în special Moldova și Oltenia, rămân cu mai nimic. Bineînțeles, și în cadrul zonelor privilegiate de aceste victorii, de posibilitatea de a acumula în această sălbăticie capitalistă beneficiază cel mai mult o clasă subțire, de bogătași, ceva mai puțin o clasă media și spre deloc marea masă a lucrătorilor.

Despre aceste diferențe regionale atât de străvezii în statistici s-a tot vorbit, dar mai mult în media decât la nivelul politicului sau al „societății civile”.

O „ieșire în decor” a produs președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitriu, care, în cadrul unei conferințe de presă de la sfârșitul lui martie 2017, a spus: „Avem discrepanțe regionale foarte mari și, aceasta, în contextul în care discutăm de o Europă cu două viteze”. El a punctat faptul că între județele Botoșani sau Vaslui și București, există un raport de 1 la 5 în ceea ce privește nivelul de trai al populației, iar dacă în Uniunea Europeană a început să se vorbească fățiș despre două viteze în dezvoltare, în interiorul României ar trebui să se discute despre mai multe viteze.

„Avem o detașare între județe precum București-Ilfov sau Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov, care au PIB per capita mult mai mare decât Botoșani sau Vaslui. Avem un raport de 1 la 5 din punct de vedere al PIB/capita între cel mai sărac și cel mai bogat județ al țării. Dacă ne uităm la evoluția în timp a lucrurilor, sunt județe care devin mai sărace decât erau și, din păcate, vorbim de cea mai mare parte a județelor. Populația scade foarte abrupt. Sunt județe unde am pierdut, în ultimii 15 ani, 20% din populație. Este enorm” – Ionuț Dumitriu.

Constatările președintelui Consiliului Fiscal sunt întărite de datele statistice făcute publice de Institutul European de Statistică Eurostat care arată faptul că Regiunea Nord-Est, Oltenia și Muntenia se aflau în 2015 în topul celor mai sărace 15 regiuni de dezvoltare ale UE din punctul de vedere al valorii PIB per capita în 2015.

Astfel, în regiunea Nord- Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) valoarea PIB per capita a fost de 4.900 de euro în 2015 în prețuri curente și de 9.900 de euro calculată la paritatea puterii de cumpărare (PPS – metodă prin care se calculează o rată de schimb alternativă între monedele a două țări, pentru a compara nivelul de dezvoltare), față de media UE de 28.900 de euro (în PPS). Astfel, regiunea Moldovei a avut un PIB per capita în PPS de numai 34% din media UE.

Harta saraciei Romania 2013
Harta sărăciei în România, 2013
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.