Simulacru numit „Bursa locurilor de muncă” în patria șomajului

4

„Cică ne dau locuri de muncă… Unde să ne dea locuri de muncă?! Dacă erau locuri de muncă, nu ne dădeau până acum?!”, spune un participant la Bursa locurilor de muncă din Vaslui, 7 aprilie 2017.

Bursa locurilor de muncă pe 2017, organizată în Vaslui, județul care păstrează prima poziție la șomajul oficial, cu peste 10% din populația activă, a avut… prea mult succes. Un eveniment organizat ca un simulacru perfect cu o ipocrizie flagrantă, a scos din case sute de țărani vasluieni amărâți, la amenințările primarilor-Dumnezei, pentru a se îmbulzi către iluzorii locuri de muncă, iar astfel să se poată raporta un succes cu răsunet social în noua patrie a socialismului.

Amenințările unor primari din comunele vasluiene asupra asistaților social de a participa, pentru că altfel vor fi „tăiați” de la ajutoare, au creat un „măcel” la intrarea în mica sală care a găzduit evenimentul încă de la primele ore ale dimineții zilei de 7 aprilie 2017, marcată de unii șefi și șefuleți cu roșu, ca mare eveniment social. În realitate, imensa majoritate a bieților țărani au venit să „bifeze”, pentru a avea ce să arate primarilor-tartori, nicidecum să se angajeze.

Sute s-au îmbulzit la intrarea în mica sală, care a găzduit Bursa locurilor de muncă, eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui. Amenințările primarilor ”socialiști”, precum cei din comunele Ștefan cel Mare, Bălteni, Ferești, Tanacu, Iana sau Văleni, au dat rezultate. Oamenii au venit la bursă, într-adevăr, dar nu au avut nici cel mai mic gând de a se angaja. De abia au avut bani să ajungă în târg cu această ocazie specială.

Unii, deși ajunși la vârste înaintate, nu munciseră nici măcar o singură zi ca angajați, cu carte de muncă, toată viața lor. „Nu te pot angaja pe matale, nu ai nici măcar o zi de muncă, nu cred că poți să respecți un program și nu ai nicio pregătire”, a decurs o discuție între un angajator și un potențial angajat.

Doi vasluieni ddin satul Fundul Văi, comuna Lipovăț, au venit la Bursă cu certitudini: „Cică ne dau locuri de muncă. Unde să ne dea locuri de muncă?! Cine să ne angajeze pe noi?! Așa ne-au spus de la Primărie, dar dacă erau locuri de muncă, nu ne dădeau până acum?!”.

Cei doi jandarmi postați la ușa de acces la deschiderea evenimentului s-au dovedit neputincioși în gestionarea situației. Oamenii se îmbulzeau pentru a înșfăca ceva de pe birouri, o „dovadă” pentru domnu’ primar, pentru ca apoi să ajungă cât mai repede acasă. Destui au umplut cârciumile orașului, cele fără „ștaif”, care semănau cel mai mult cu ceea ce fuseseră nevoiți să părăsească în localitățile lor.

La doar o oră de la deschiderea ușilor, după valuri de nemulțumire exprimate prin huiduili și țipete ale femeilor prinse în îmbulzeală, jandarmii și-au suplimentat dispozitivul de oameni, care au încercat să îi așeze pe „solicitanții de locuri de muncă” într-o coadă organizată.  Teama ca lucrurile să nu degenereze îi cuprinsese deja pe organizatorii de la AJOFM Vaslui.

„Am căutat să iau o foaie din asta, ca să am ce arăta domnului primar. Că așa ne-a cerut. Nu pot să mă angajez eu, de la Iana, ca să vin la Vaslui, dar am venit și noi să vedem ce e aici”, a spus un participant.

„Beneficiarii de ajutor social care sunt apți de muncă se vor prezenta obligatoriu la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM. Neprezentarea la această acțiune se consideră refuzul locului de muncă, motiv pentru care se va proceda la încetarea dosarului de ajutor social”, spunea, în urmă cu câteva zile, Mihai Moraru, primarul comunei vasluiene Ștefan cel Mare.
În județul cu 10.500 de beneficiari ai Legii 416/2001, astfel de mesaje au avut un efect… compleșitor. Asta pentru organizatorii Bursei locurilor de muncă și atât. Cei mai mulți dintre cei care au creat un asemenea “succes” pentru Bursa din 2017 nu și-au dorit posturile de economist sau agent de turism, dar nici măcar pe cele de muncitor necalificat sau de cioban (6 la număr) scoase la “concurs”. Pentru zecile de mii de șomeri recunoscuți oficial și cei uitați de evidențe și statistici Bursa a ”oferit” 460 de locuri de muncă, majoritatea, bineînțeles, în orașe.

Loading...
loading...

4 COMENTARII

  1. Au organizat asa-zisa BURSA a locurilor de munca pt ca cineva trebuia sa faca cumva dovada cheltuirii unor bani, chipurile pt grija fata de sarac! Baştanii au organizat bursa unor..inexistente (in mod real) locurilor reale de munca, au justificat astfel niste bani grei care le-au intrat in Cont si..au plecat bucurosi stringindu-si miinile, probabil, cu primarul sau cu mahării zonali, iar vasluienii au ramas cu..speranta!! Zic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.