Vasluiul la 10 ani de UE

0

Statuie Piata Civica UEÎmplinirea a 10 de când România a intrat în Uniunea Europeană a trecut aproape neobservată, în afara evocării de către președintele Iohannis în discursul de Anul Nou și a apariției unor date statistice despre veniturile românilor în comparație cu ceilalți europeni. În urmă cu 10 ani însă, printre ceilalți români, vasluienii erau cuprinși de un adevărat entuziasm. Ce s-a întâmplat în cea mai săracă zonă a UE de atunci, care sunt perspectivele și ce este bine, dar și ce este rău în faptul că vasluienii sunt de un deceniu cetățeni europeni? Răspund principalii responsabili din administrație și afaceri: Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, și Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Interprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

„Aș vrea să credem că cei care vor conduce vor fi mai patrioți decât hoții de azi. Sunt prea mulți hoți astăzi și prea multe hoții. Aș vrea să cred că va veni o generație de patrioți. Ei există și îi găsim în toate partide și în afara lor. Sunt mulți, dar nu sunt puși în valoare” – Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui

Integrarea României în Uniunea Europeană a adus multe beneficii județului Vaslui și locuitorilor săi. Este convingerea lui Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, la 10 ani de când vasluienii, alături de ceilalți români, manifestau un adevărat entuzism față de posibilitățile de dezvoltare a zonei și creșterea nivelului de trai pe care le întrezăreau în apartenența țării noastre la structurile europene.

„Să fii racordat la spațiul economic, cultural european. Este un avantaj. Singur că atrage după sine niște dezavantaje, pentru că, conform regulilor din acel spațiu, trebuie să te apropii de productivitatea cu care lucrează cei de acolo, trebuie să produci produse de calitate care să facă față produselor europene și, în același timp, să-i plăteacă pe oameni cu salarii care să le concureze pe cele de acolo, pentru ca forța de muncă să nu se deplaseze. Să ne înțelegem foarte bine: unul dintre avantaje a fost libertatea de mișcare, orice cetățean poate merge opriunde în spațiul european șI, mai mult, și cei asociați, din Republica Moldova. Și vor avea toate drepturile pe care le are un cetățean al UE. De fiecare dată apare tema: să vină acasă copiii noștri. Sigur, aceia care doresc să vină. Să înțelegem că unii dintre ei nu doresc să vină acasă. Doresc să fie cetățeni români, să mențină legătura cu familiile, dar doresc să locuiască în Anglia, în Franța, în Spania, poate pentru că li se pare că acel spațiu corespunde mai bine aspirațiilor lor” – Dumitru Buzatu.

Președintele CJ Vaslui evidențiază principalele proiecte realizate în județ prin fondurile europene: „Ca dimensiune cele mai important sunt POS Mediu, programul operațional sectorial și proiectul de gestioanare a deșeurilor. Al doilea proiect important este cel de apă și canal. Primul este proiectul de gestiune integrată a deșeurilor în județul Vaslui”.

Cu toate acestea, după 10 ani, recunoaște Buzatu, încă avem probleme cu… „integrarea”: „Am întâmpinat și întâmpinăm numeroase dificultăți cauzate în mare parte de felul în care a fost construit mediul național de implementare a acestor proiecte. De asemenea, trebuie să recunosșatem că nu avem o capacitate de implementare 100%, nu avem oameni destul de bine pregătiți, suficienți aomeni, nu sunt destule societăți de cosnultanță și asistență care să ne ajute. Trebuie să facem față, să învățăm, să ne perfecționăm activitatea și să nu ne mai plângem toată ziua”.

„Aș vrea să credem că vor fi mai patrioți decât hoții de azi”

În raport cu așteptările din urmă cu 10 ani, mediul de afaceri vasluian este mai rezervat, Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, și Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Interprinderilor Mici și Mijlocii, ajungând la concluzia că țara noastră, și cu atât mai mult județul Vaslui, nu era pregătită pentru acest pas.

„Noi ne-am dorit să intrăm în UE, nu a fost o ușă deschisă și o invitare sine die, sau propriu-zisă, că au socotit că suntem, foarte buni. Unele voci din UE au spus chiar că trebuia să mai așteptăm și înclin să cred și eu că trebuia să mai așteptăm” – Ionel Constantin.

„Eu aș dori să subliniez că, probabil, mai trebuia puțin așteptat cu intrărea României în UE. Trebuia pregătită mai bine, pentru ca posibilitățile de fructificare a acestei oportunități să fie mult mai mari.

Există o serie de dezavantaje care încă planează asupra economiei noastre, măsuri pe care guvernele noastre nu au fost și nu sunt pregătite nici la ora actuală” – Ovidiu Copacinschi.

În opinia celor doi, cei mai nepregătiți s-au dovedit a fi politicienii, care nu au adaptat legislația economică la timp și care au fost și mulți au și rămas lipsiți de patriotism și… „hoți”.

„Impactul cu piața europeană a născut o concurență acerbă. Într-adevăr. Ei, aici este obligația guvernelor de a pregăti prin legi care să favorizeze oarecum capitalul românesc, să-l întărească pentru o competeție cu celelalte captaluri”, spune Constantin, care arată că acum capitalul autohton este defavorizat net în raport cu cel străin.

„Aș vrea să cred că și oamenii de afaceri, dar și cei care ne conduc la nivel local până la nivel central vor fi mult mai bine pregătiți și mult mai conexați la ceea ce înseamnă Europa, în ansamblu ei, dar în mod special necesitățile românești. Aș vrea să credem că vor fi mai patrioți decât hoții de azi. Sunt prea mulți hoți astăzi și prea multe hoții. Aș vrea să cred că va veni o generație de patrioți. Ei există și îi găsim în toate partide și în afara lor. Sunt mulți, dar nu sunt puși în valoare” – Ionel Constantin.

Viitorul european al județului Vaslui este văzut în …albastru deschis și stele aurii și de Ovidiu Copacinschi, însă cu aceleași condiții: „Eu am fost și rămân în continuare un optimist și, gândind puțin în perspectivă, dacă planurile de decizie la nivel național și local vor fi ocupate de oameni de valoare, patrioți și bine intenționați, cu energie pozitivă, peste 10 ani România ar putea fi la un nivel de dezvoltare și de trai extraordinar de bun, de pozitiv și, fără discuție, am vedea că cele 4-5 milioane din afară ar umple din nou locurile lăsate goale la noi în țară, ceea ce ar însemna un plus de valoare, un plus de dezvoltare, din toate punctele de vedere, și economic, și cultural , și spiritual. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, atunci sigur ne vom afla în vecinătatea acelei zicale: ‘Noi suntem ca orizontul: pe măsură ce ne apropiem de el, se depărtează’”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.