Iluzia alegerii: cele 6 corporații care controlează mass-media din America

2

Consolidarea mass-media în doar câteva companii care controlează informația disparată și oferă doar câteva „variante” ale realității nu e doar un fenomen românesc. Ba, dimpotrivă, este generalizat astăzi la întreaga lume occidentală, și mai ales în Statele Unite, unde 90% din tot ceea ce văd, ascultă sau citesc amercanii provine din doar 6 surse. Șase megacorporații le spun americanilor ce să mănânce, cum să se îmbrace, le modelează gusturile muzicale, le interpretează informațiile vitale și le fabrică necontenit celebrul „mod de viață” („american way of life”) neneglijând niciodată să le hrănească iluziile „visului american” („american dream”), printre care libertatea alegerii este un importantă. În realitate, așa cum arată un infografic creat de Jason pe Frugal Dad, aproape toate canalele media din SUA se trag din aceleași șase mari surse.

Cu ramificații însă în întreaga lume. News Corporation (abreviată News Corp.), compania miliardarului Rupert Murdoch, de exemplu, deține unele dintre cele mai importante ziare de pe 3 continente: Wall Street Journal în Statele Unite, The Sun în Marea Britanie, The Australian în Australia.

Iar dacă cele 6 mari corporații au decis că informația potrivit căreia în Irak se fabrică arme de distrugere în masă este una validă pentru public, veți crede că în Irak se fabrică arme de distrugere în masă, atât timp cât e necesar acest lucru. Dacă hotărăsc că regimul din Siria este vinovat de un atac cu arme chimice asupra populației, veți avea toate dovezile de care aveți nevoie, chiar împotriva logicii derulării evenimentelor, iar orice altă informație va fi neglijată sau, în caz de necesitate, ridiculizată și trecută în derizoriu. Veți crede orice rahat vor ei să credeți!

General Electric (GE) este un mare conglomerat american, una dintre cele mai mari companii din lume ca valoare de piață. Printre mii de societăți diverse, mai mici sau mai mari, deține COMCAST, cea mai mare companie de broadcasting din lume, având în proprietate posturile TV și radio NBC, NBCSN, CNBC, MSNBC, Syfy, E!, Bravo TV, Esquire TV, Hallmark, Diva Universal, Diva TV, 13th Street Universal, Universal Channel, Studio Universal, revista Esquire și casa de producții Universal Pictures.

The Walt Disney Company este una din cele mai mari companii de producție cinematografică din lume și a doua cea mai mare companie de broadcasting după Comcast. A fost fondată la 16 decembrie 1923 de Walt Disney și fratele său, Roy, ca un mic studio de animație. Azi este una din cele mai mari companii de producție de la Hollywood (având Walt Disney Studios, Pixar și LucasFilm. Deține 9 parcuri Disneyland, compania de reviste de benzi desenate Marvel, posturile de televiziune Disney Channel, Disney Junior, Disney XD, ESPN, History Channel, rețeaua de televiziune ABC (incluse fiind posturile locale WABC-TV New York, KABC-TV Los Angeles, WLS-TV Chicago, WPVI-TV Philadelphia, KGO-TV San Francisco, KTRK-TV Houston, WTVD-TV Raleigh-Durham, KFSN-TV Fresno).

News Corporation (abreviată News Corp.) a fost înființată în anul 1979. Imperiul miliardarului Rupert Murdoch include posturile de televiziune care poartă marca FOX, posturile National Geographic Channel, publicații precum The Sun, The Times, New York Post, News of the World și Wall Street Journal.

Viacom este o companie mass-media americană ce deține brandurile MTV, Viva, VH1, Nickelodeon, CMT, Logo TV, Comedy Central, BET și casele de producții Paramount Pictures, Paramount Animation, MTV Films, Nickelodeon Movies și Viacom International.

CBS Corporation este unul dintre giganții media din America, deținând posturile TV și radio marca CBS, Showtime, Movie Channel, Flix, Eleven, site-urile CNET, Last.fm și TVGuide.com, editura Simon & Schuster, Westinghouse Licensing Corporation,  The CW Television Network (50%) și TVGN (50%).

NBC Universal

Bravo
CNBC
NBC News
MSNBC
NBC Sports
NBC Television Network
Oxygen
SciFi Magazine
Syfy (Sci Fi Channel)
Telemundo
USA Network
Weather Channel
Focus Features
NBC Universal Television Distribution
NBC Universal Television Studio
Paxson Communications (partial ownership)
Trio
Universal Parks & Resorts
Universal Pictures
Universal Studio Home Video

Walt Disney

ABC Television Network
Disney Publishing
ESPN Inc.
Disney Channel
SOAPnet
A&E
Lifetime
Buena Vista Home Entertainment
Buena Vista Theatrical Productions
Buena Vista Records
Disney Records
Hollywood Records
Miramax Films
Touchstone Pictures
Walt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
Buena Vista Games
Hyperion Books

News Corporation

Fox Television Stations
The New York Post
Fox Searchlight Pictures
Beliefnet
Fox Business Network
Fox Kids Europe
Fox News Channel
Fox Sports Net
Fox Television Network
FX
My Network TV
MySpace
News Limited News
Phoenix InfoNews Channel
Phoenix Movies Channel
Sky PerfecTV
Speed Channel
STAR TV India
STAR TV Taiwan
STAR World
Times Higher Education Supplement Magazine
Times Literary Supplement Magazine
Times of London
20th Century Fox Home Entertainment
20th Century Fox International
20th Century Fox Studios
20th Century Fox Television
BSkyB
DIRECTV
The Wall Street Journal
Fox Broadcasting Company
Fox Interactive Media
FOXTEL
HarperCollins Publishers
The National Geographic Channel
National Rugby League
News Interactive
News Outdoor
Radio Veronica
ReganBooks
Sky Italia
Sky Radio Denmark
Sky Radio Germany
Sky Radio Netherlands
STAR
Zondervan

Viacom

Paramount Pictures
Paramount Home Entertainment
Black Entertainment Television (BET)
Comedy Central
Country Music Television (CMT)
Logo
MTV
MTV Canada
MTV2
Nick Magazine
Nick at Nite
Nick Jr.
Nickelodeon
Noggin
Spike TV
The Movie Channel
TV Land
VH1

CBS Corporation

CBS News
CBS Sports
CBS Television Network
CNET
Showtime
TV.com
CBS Radio Inc. (130 stations)
CBS Consumer Products
CBS Outdoor
CW Network (50% ownership)
Infinity Broadcasting
Simon & Schuster (Pocket Books, Scribner)
Westwood One Radio Network

Time Warner

Home Box Office (HBO)
Time Inc.
Turner Broadcasting System, Inc.
Warner Bros. Entertainment Inc.
CW Network (partial ownership)
TMZ
New Line Cinema
Time Warner Cable
Cinemax
Cartoon Network
TBS
TNT
America Online
MapQuest
Moviefone
Castle Rock
Sports Illustrated
Fortune
Marie Claire
People Magazine

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. Mai suntem cativa, tot mai putini – ca ne e rusine de marii intelectuali ai natiei, stipendiati de miliardari cinstiti, dezinteresati. Si punem botul, retardati cum suntem la “teoria conspiratiei”. Noi astia care n-am crezut ca Saddam Hussein are arme de nimicire in masa. Ca am avut dreptate a fost o pura intamplare, ca si in celelalte cazuri. Dovedite de istorie dar fara relevanta in lumea elitelor intelectuale care ne dispretuiesc. In mod intemeiat, evident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.