Unde nu-i cap, vai de…șomaj!

1

În vreme ce șomajul în județ rămâne ridicat, iar primarului Vasluiului se plânge de lipsa muncitorilor în construcții, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui anunță cursuri pentru… maseuri și contabili. Neregulile și discrepanțele de pe piața muncii vasluiene se văd și de la Cluj, unde omul de afaceri local și vicepreședinte al Consiliului Național al Inteprinderilor Private Mici și Mijlocii Dan Mureșan se întreabă: „De ce la Vaslui nu formează agenția de șomaj croitorese, sudori sau muncitori în construcții?”. „Statul se implică prea puțin!”, este și răspunsul său.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui își începea anul 2017 printr-un anunț important: va continua seria cursurilor de calificare profesională, pentru ianuarie programând deschiderea a două cursuri: „tehnician maseur”, pentru 14 șomeri, în municipiul Vaslui, și „lucrător în comerț”, pentru 28 șomeri, în municipiul Bârlad. Pentru luna februarie, AJOFM anunța cinci cursuri: în municipiul Vaslui: contabil (pentru 20 de șomeri), în muncipiul Bârlad: brutar (28 șomeri) și lucrător în structuri pentru construcții (14 șomeri), în municipiul Huși: ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentatie (28 șomeri) și formator (14 șomeri).

Tot la începutul lui 2017, pe când județul Vaslui raporta una dintre cele mai mari rate ale șomajului, peste 10%, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, ieșea public cu aceeași constatare amară de anul precedent: „Toată lumea, de la Oradea, la Brașov și Constanța se plânge că au plecat specialiștii în construcții din țară, iar firmele nu mai lucrează în interiorul orașelor”.

Pe când AJOFM începea cursurile de tehnician maseur și contabil, același edil al Vasluiului, Vasile Pavăl, putea să constate: „Este știut faptul că avem cea mai mare rată a șomajului din întreaga țară. Sunt o mulțime de cetățeni care se plâng că nu au un loc de muncă, dar în același timp multe dintre lucrările pe care le efectuăm în oraș sunt întârziate din cauză că nu se găsește forță de muncă. În aceste condiții, treaba nu are cum să meargă bine”.

Că aceste cursuri de formare profesională pe care le face AJOFM Vaslui sunt programate din birouri de către funcționari cu ochelari de cal care nu au nici în clin, nici în mânecă cu realitățile pieții muncii vasluiene, a constat-o în aceeași perioadă și Dan Mureșan, vice-președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (C.N.I.P.M.M.R). Județul Vaslui i-a atras atenția în mod deosebit omului de afaceri clujean care este și vicepreședintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj.

„Dacă la Vaslui avem un nivel de șomaj mai ridicat, de ce nu formează agenția de șomaj croitorese, sudori sau muncitori în construcții, dacă aceste specializări sunt căutate pe piața muncii? Adică ai o piață în care se caută aceste calificări, dar cursurile sunt insuficiente și statul se implică prea puțin. Trebuie să facem cursuri în concordanță cu nevoile de pe piață, iar atunci și firmele vor înțelege că acea contribuție la șomaj este o investiție pe termen lung în formarea profesională care îi va asigura mai târziu resursele de personal” – Dan Mureşan.

Pledând pentru relansarea sistemului de școli profesionale, Dan Mureșan consideră că sistemul de pregătire profesională derulat pe pilonul POSDRU a devenit un „business”, însă nu pentru mulți dintre șomerii care ar trebui să fie beneficiarii reali și care se califică în meserii pentru care nu există cerere pe piață.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Dan Muresan minte…Ajofm Vaslui organizeaza cursuri de croitorese, sudori,muncitori in constructii! Este afisat pe geam la ei cursurile care le organizeaza! Dar lumea nu da navala…..meserii prost platite!!!! Nu poti obliga un somer sa indrageasca o meserie care nu- i place si nici platita….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.