Investiții „fără cap și coadă”

Azilul din Solești i-a tot așteptat pe bâtrâni… ani și ani la rând

Școli și grădinițe în sate fără copii, unele începute și nefinalizate, terenuri de sport în paragină, centre sociale sau medico-sociale închise după ridicare, pentru că primăriile nu au bani, toalete costisitoare la unități școlare închise, parcuri la marginea satelor sau orașelor care stau părăsite. Sunt câteva din proiectele din județul Vaslui, cel mai sărac al regiunii, unde banii lipsesc… doar acolo unde este cea mai mare nevoie de ei.

Se știe că în județul Vaslui lipsesc cel mai mult banii. Nu s-ar spune însă atunci când vezi investițiile costisitoare care nu sunt valorificate în niciun fel apoi. Unele au fost închise, altele au rămas nefinalizate.

Spre exemplu, în 26 de comune din județ edilii așteaptă fonduri pentru finalizarea sălilor de sport sau a terenurilor sportive. În alte zeci de sate școlile construite cu bani europeni sau guvernamentali stau închise, iar elevii fac naveta la centrele de comună.

Un exemplu este comuna Oșești, unde, în urmă cu câțiva ani, s-au închis trei școli. Toate fuseseră „dotate” prin diverse proiecte cu toalete „de lux” construite pe miliarde de lei vechi.

Un altul este satul Fâstâci, unde s-au investit 24 de miliarde de lei vechi într-o școală la care s-a lucrat la refacere mai bine de zece ani. Copiii au învățat la ocolul silvic și dispensarul satului, în condiții extrem de proaste.

Vasluiul este și județul în care s-au construit centre sociale pe sume imense, iar apoi au stat nefolosite. În același timp, sute de bătrâni așteaptau luni de zile pe liste ca să se elibereze un loc într-unul din puținele centre existente.

La Solești și Vutcani stau lacătele pe uși, pentru că autoritățile n-au bani să angajeze personal.

„Un astfel de centru ar fi necesitat un număr de peste 10 angajați, iar asigurarea salariilor este un efort financiar prea mare pentru noi, pentru că sunt momente în care abia ne descurcăm cu plata salariilor angajaților din primărie” – Mona Bujor, primarul comunei Solești.

Pentru că proiectele finanțate cu bani europeni sunt foarte stricte și obligă autoritățile locale să păstreze un anumit număr de ani destinația centrelor respective, nu s-a putut face nimic pentru ca aceste clădiri să fie folosite în alte scopuri.

Parcul de la marginea orașului și primăria cu jacuzzi

O altă investiție de lux și inutilă este Parcul Recea din municipiul Huși. A fost construit de municipalitate cu suma de 600.000 de euro și este situat la ieșirea din oraș, are camere de supraveghere și tobogane de 14.000 de euro bucata, dar la fiecare ploaie se transformă într-un adevărat lac de agrement. Locuitorii sunt nemulțumiți și de faptul că, chiar dacă vremea e frumoasă, parcul de lux nu poate fi vizitat. Pentru că se află la câțiva kilometri distanță de oraș…

Însă investiția cea mai “răsunătoare” din județ este primăria cu jacuzzi de la Ivănești. În 2007, când s-a inaugurat cu fast noul sediu, primarul de atunci, Petrică Lazăr, anunța că a amenajat o baie specială pentru angajați, invocând faptul că la primărie lucrează multe femei și au nevoie de condiții speciale de menținere a igienei. Fiecare angajat avea propriul birou, placat cu gresie sau parchet laminat și dotat cu mobilier ultramodern, iar în sediul primăriei au fost amenajate, pe lângă baia cu jacuzzi, și o bucătărie, o sală de mese și o sală de oaspeți. Valoarea totală a investiției a fost de 1,8 milioane de lei, bani care reprezentau la vremea respectivă bugetul comunei pe trei ani. La doar câțiva ani de la inaugurare, angajații au putut constata că le plouă în birouri, acoperișul prezentând mari defecțiuni. Costurile pentru reparații se ridicau la 200.000 de lei, însă nu au mai putut fi imputate cuiva, fostul primar decedând între timp.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here