Pensionarii nu își pot asigura coșul zilnic

0

În mai 2017, Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții a calculat valoarea coșului alimentar nesar unui pensionar pentru a supraviețui. În total, pentru o lună, un bătrân are nevoie de 268,61 de lei pentru a-și asigura caloriile pentru un trai de subzistență. „Nu are omul bani, nu își permite să acopere acest necesar de alimente”, spune Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Pensionarii o duc la fel de greu precum înainte de mult trâmbițatele creșteri ale pensiilor de la începutul lui 2017, de vreme ce acestea au fost urmate imediat de serioase majorări ale prețurilor.

„Nu are omul bani, nu își permite să acopere acest necesar de alimente. Trebuie să ne gândim că mai ai de plătit apa, gazele naturale, salubritatea, curentul electric și alte nevoi. Dacă ai o rețetă mai scumpă trebuie să te împrumuți de la copii sau de la alți cunoscuți. În cazul pensionarilor singuri situația este și mai grea. Din actualele pensii nu ajung banii pentru acest coș minim de consum. Dar poate omul vrea să mănânce ceva mai bun, sau mai mult, atunci ce face?! Ar trebuie ca pensia minimă să fie de 1.000 lei, și atunci ar avea toți pensioanrii cu ce trăi”, spune Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice.

Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții a calculat valoarea coșului alimentar nesar unui pensionar pentru a supraviețui. În total, pentru o singură lună, un bătrân are nevoie de 268,61 de lei pentru a-și asigura caloriile pentru un trai de subzistență. În această sumă sunt incluse necesarul lunar de făină și produse din făină (12,9 kilograme), cartofi (6 kilograme), carne (4,7 kilograme), lapte (10,4 litri), zahăr, ciololată (1,4 kilograme), ouă (23 de bucăți) pește (0,5 kilograme), orez (0,8 kilograme) etc.

Din cei 102.278 pensionari din județul Vaslui, 30.300 de persoane primesc pensii mai mici de 520 lei. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii Vaslui, în județul cel mai sărac al țării  se primesc 1.543 pensii mai mari de 2.000 lei, 16.640 de pensii cuprinse între 1.100 -2.000 lei, în timp ce 84.095 pensionari au pensii mai mici de 1.100 lei.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.