„Perla asistenței sociale”: mămăliga de 12.000 de lei

4

În județul sărăciei absolute, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a dat bani pentru a cumpăra o mașină electrică de făcut… mămăligă de 12.000 lei, un robot profesional de făcut aluat cu 21.000 lei, o mașină de spălat rufe profesională cu 25.000 lei și un suport se scurgere farfurii în valoare de… 4.500 lei. Toate pentru Centru Medico-Social de la Băcești, numit „obiectiv strategic al județului”, „perla asistenței sociale”, cum au numit stabilimentul șefii județului de asistați social. Din bugetul pentru 2016, Consiliu a alocat Centrului de la Băcești 1,735 milioane lei, dublu față de suma destinată la începutul lui 2017 pentru funcționarea Spitalului Județean de Urgență Vaslui… De unde acest enorm interes al politicienilor de la vârf pentru un centru care poate găzdui doar 100 de oameni. Probabil că o curiozitate aprofundată a unor instituții de control financiar ar explica multe…

Pentru Centrul medico-social din comuna vasluiană Băcești nu există limite la alocările financiare și la posibilitățile de dezvoltare. Începând din 2010, investiția a necesitat importante alocări de la bugetul județean, atât pentru reabilitarea clădirilor și dotarea centrului, cât și pentru funcționare. Ca un exemplu, doar din bugetul pentru anul 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Băcești 1,735 milioane lei, o sumă de patru ori mai mare decât cea destinată unității similare din Codăești, și dublu față de suma destinată la începutul lui 2017 pentru funcționarea Spitalului Județean de Urgență Vaslui. În plus, „capitala socială a județului” Vaslui de la Băcești a mai beneficiat și de alte sume, cu ocazia diverselor rectificări bugetare. Practic, aproape că nu a existat ședință de CJ Vaslui fără o alocare oarecare la Băcești.

Conform Programului de Investiții Publice pe anul 2016, aprobat în luna februarie 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Băcești nu mai puțin de 580.000 lei pentru diverse achiziții, începând de la mobilier, echipamente medicale și pentru fizioterapie, și până la un microbuz cu 20 de locuri, în valoare de 256.000 lei. În același timp, din fonduri proprii, conducerea de la Băcești a promis să aloce aproximativ 260.000 lei pentru alte investiții necesare bunei funcționări.

Numai că acești bani sunt cheltuiți pe lucruri poate mai puțin importante, însă foarte costisitoare. Astfel, dotarea unității a fost îmbunătățită prin achiziționarea unei mașini electrice de făcut… mămăligă, în valoare de 12.000 lei, un robot profesional de făcut aluat, care costă nu mai puțin de 21.000 lei, dar și a unei mașine de spălat rufe profesională (25.000 lei), ori pentru un suport de scurgere farfurii în valoare de… 4.500 lei, în timp ce alți 21.000 lei au fost destinați achiziționării unui sistem de calcul complet, completat de alți 5.400 lei, costul licențelor necesare operării și a unei imprimante. În plus, sunt pregătite și importante investiții de viitor, precum realizarea unui lac de agrement, 20.000 de lei fiind destinați, în 2016, întocmirii proiectului tehnic. O sumă similară a fost destinată realizării documentației în vederea reparației capitale și extinderii beciului de piatră a instituției, care pe viitor urmează a fi transformat în salină sau poate cramă de vinuri de proveniență vasluiană.

Cel mai cel…

Așa a ajuns investiția de la Băcești unul dintre cele mai dotate centre medico-sociale din Moldova și din țară. Având rolul de a acorda servicii de îngrijire, servicii medicale, precum și servicii sociale persoanelor cu afecțiuni cronice care necesită supraveghere permanentă sau temporară, dar și asistare, îngrijire, tratament celor care, din cauza unor motive de natura economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea să-și asigure nevoile sociale și să-și dezvolte propriile capacități și competente pentru reintegrare socială, Centrul de Asistență Medico – Socială de la Băcești are o capacitate de doar 101 locuri de cazare, mereu epuizată, și oferă cele mai bune condiții beneficiarilor, într-adevăr, dar nu oricăror beneficiari, ci doar celor care pot acoperi o parte din cheltuielile de tratament și „tratare”.

Centrul medico-social din Băcești, cinste cui te-a făcut!

Aproape pe neobservate, Centru de la Băcești a devenit cât se poate de reprezentativ, important și emblematic pentru întregul județ Vaslui. Aproape că nu poate trece o săptămână fără ca Centru să nu fie din nou prin ziare. Ba și-a extins capacitatea, ba s-a propus să-și schimbe numele într-unul al unui sfânt, sau și-a mărit numărul de angajați, sau s-a mai construit o cameră, s-a mai angajat o femeie de serviciu, ba chiar și un paznic. Toate sunt informații publice și chestiuni care se discută în ședințele CJ Vaslui și își găsesc locuri onorabile în ziare.

Aproape că nu a fost ședință de CJ Vaslui fără ca Centrul medico-social de la Băcești să nu se afle pe ordinea de zi. Printre punctele de la coadă, dar mereu prezent. Directorul, de asemenea, este prezent la fiecare ședință. Toate punctele de pe ordinea de zi au trecut, Centrul medico-social de la Băcești se întoarce și luna viitoare cu o altă problemă: și-au mai construit o cameră și, prin urmare, mai au nevoie de o infirmieră. Deci, punctul va suna că se schimbă statul de funcții. Directorul va lua cuvântul și va explica tehnicalitățile, președintele CJ Vaslui nici nu va mai fi nevoie să spună cât de important este centrul și ceea ce face și, de aceea, va spune că nici nu mai este nevoie să spună… Consilierii vor da din cap grav. Doamnele chiar vor suspina.

Despre Centrul medico-social de la Băcești se vorbește în mass-media vasluiană mai mult decât despre orașul Negrepti, ca să nu mai pomenin despre Murgeni, care, dacă nu știați, este un oraș în sud-estul județului Vaslui.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

 1. Păi, nu e logic?
  Vasluiul are foarte multi asistați sociali.
  Aaaa, era să uit: întâmplător, asistații ăștia mai au și DREPT DE VOT!
  Păi nu vine el, dragul de primar, să le zică, după aia:
  „-Băăiii, săracilor! Aveți grijă unde puneți stampila! Că, dacă vin „ceilalți”… v-ați lins pe bot de mămăligă la „microunde” și aparat de decojit semințe de mii de euro. Da, da! Băgați la cap!
  Vin „ceilalți” și vă taie toate ajutoarele. Mai rău, chiar:
  VOR SĂ VĂ TRIMITĂ LA MUNCĂ!”
  Cam așa stă treaba și doar în Vaslui. Dar, mai ales, în Vaslui….

 2. Au fost acesti nenorociti pe acele meleaguri sa vada ce saracie este?Au mai ramas batranii care nu mai pot face mai nimic,se traieste ca in epoca de piatra,cei care au mai ramas pe acolo muncesc cu ziua sau primesc acele ajutoare sociale pe care unii nu le merita!Saracia este in floare dar cei care conduc obstea,se distreaza pe banii amaratilor care i_si platesc din toata saracia datoriile la stat!Acum,in aceasta mini_vacanta,pe unde o straluci ochii lor?Ce alte utilitati sunt necesare ca sa_si permita aceasta aroganta?Se sesizeaza primarul judetului?Sau alte foruri competente?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.