Consilierii județeni vasluieni și-au refuzat indemnizațiile prea mari

0

În județul sărăciei și celor mai mici venituri, consilierii județeni vasluieni au refuzat să-și aprobe indemnizații de 1.350 de lei pentru câteva ore de ședință, în semn de solidaritate cu zecile de mii de salariați vasluieni care câștigă aceași sumă, salariu minim pe economie. Aleșii vasluienilor au decis să nu accepte majorarea indemnizațiilor proprii până la 10% din cea a președintelui, adică 1.350 de lei, optând pentru un 8% „de bun simț”. Social-democrații au fost cei mai vocali, motivând că doctrina în care cred îi împiedică să accepte asemenea inechități ale veniturilor favorabile lor. Trebuie să revenim la realitate: consilierii vasluieni și-au aprobat maximum, 10%, fără nicio mustrare de conștiință, modificând astfel regulamentul propriu, care prevede și rapoarte de activitate anuală pe care numai doi le-au depus pentru anul precedent.

Repreprezanții vasluienilor, unii dintre românii cei mai săraci, cu veniturile cele mai mici, nu au putut accepta nici în ruptul capului ca pentru câteva ore de muncă pe lună, o ședință în plen și două pe comisii, să primească aceeași sumă pentru care zeci de mii de vasluieni muncesc, cu ore suplimentare, o lună întreagă, unii în condiții grele. Potrivit legii, aleșii din Consiliu Județean (CJ) Vaslui puteau aproba o indemnizație care să meargă până la 10% din cea a președintelui, adică 1.350 de lei, dar nu au putut-o face nici în ruptul capului invocând „bunul simț” și „solidaritatea” cu cei care i-au ales.
Cei mai vocali au fost, așa cum era de așteptat, social-democrații președintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu, care, prin vocea liderului sindical de la CNSRL «Frăția» Gheorghe Croitoru s-au declarat revoltați de propunerea ca indemnizația lor să meargă până la limita maximă permisă de lege, de 10% din cea a președintelui (1.350 de lei), considerând că aprobarea unui procent de 8% ar da un semnal de decență și solidaritate cu cei care i-au votat și îi reprezintă, zecile de mii de vasluieni care muncesc pe brânci o lună întreagă pentru asemenea bani.
„Domnule președinte, eu, ca lider sindical, ca un social-democrat care vin din rândul oamenilor simpli și le cunosc viața și greutățile de zi cu zi, știu cât de greu își câștigă pâine oamenii simpli din județ care ne-au trimis aici. De aceea nu pot accepta această sumă care sfidează nu numai logica și bunul-simț, dar mai presus de toate doctrina social-democrată în care noi, cu toții, am proclamat că credem și vom lupta”, a declarat Gheorghe Croitoru.
Vorbele liderului de sindicat l-au sensibilizat și pe președintele Dumitru Buzatu, beneficiarul unei indemnizații de 13.500 de lei, de zece ori mai mare decât salariu minim.
„Este inacceptabil pentru mine, ca social-democrat, o doctrină care are la bază principiile egalității și dreptății sociale, promovarea intereselor celor nefavorizați, prin limitarea puterii claselor sociale avute, să accept o asemenea diferențiere a veniturilor stabilită chiar de stat, chiar de un guvern social-democrat. Este revoltător și total nedemocratic ca eu, ca președinte, să câștig de 10 ori mai mult decât un alegător pe care îl reprezint. Este abominabil ca un parlamentar, un reprezentant al poporului, să câștige de la stat o sumă de 20 de ori mai mare decât ceea ce câștigă cel pe care pretinde că îl reprezintă.
Domnilor, noi, cu toții, ca și parlamentarii, suntem cetățeni care desfășurăm activități private sau avem profesii care ne aduc venituri mulțumitoare. Nu putem accepta ca din veniturile statului, ale tuturor, să primim asemenea indemnizații total disproporționate și chiar sfidătoare în raport cu cele ale populației, ale oamenilor de rând pe care pretindem că îi reprezentăm.
Ca social-democrat, un om care crede în securitate socială pentru cei mulți, în asigurarea bunăstării de către stat, urmărind diminuarea sărăciei, dar și ca om nu pot accepta ca aceste sume, care adunate sunt uriașe, să nu se îndrepte mai degrabă către programe sociale și investiții care să ducă la combaterea sărăciei, mai ales în județul Vaslui și să ajungă la noi, care suntem deja bogați”, a încheiat social-democratul Buzatu în uralele consilierilor județeni.

Și realitatea…

Acesta de mai sus nu ar fi fost un scenariu prea fantezist. Asta dacă nu am cunoaște politicienii români și mai ales pe cei vasluieni. Toți sunt oameni intrați în politică din oportunism și pentru mica ciupeală, nu s-au pus în slujba nimănui, ci doar s-au lipit de partid, nu au simțit nicio chemare și nu s-au întrebat nicodată cu adevărat dacă chiar este nevoie de ei sau nu cumva mai mult strică lucrurile.
În realitate, în ședința în care și-au aprobat indemnizații a domnit cea mai profundă armonie, nu a existat nicio opoziție și nu s-a spus nici mârc. Pentru că în realitate despre asta era vorba de la bun început și toți o știau: au venit acolo pentru o ciupeală și nu să reprezinte pe cineva.
Astfel, în sfârșit, vasluienii au putut afla de ce au votat pe 11 iunie 2016 la alegerile locale. Pentru ca cei aleși să se bucure de niște indemnizații astronomice în raport cu munca depusă. Alături de senatori și deputați, noua lege a salarizării le-a ”trântit” și aleșilor locali indemnizații incredibile pentru starea socio-economică a țării noastre.
Dacă parlamentarii români sunt pe locul patru în Uniunea Europeană ca nivel al câștigurilor, în cea mai săracă țară a Uniunii, nici aleșii locali nu au fost lăsați mai prejos. Președintele CJ va avea un salariu de 13.500 de lei, iar cei doi vicepreședinți cu 10% mai puțin. Consilierii județeni vor primi 10% din indemnizația președintelui, adică aprope un salariu minim, pentru care mii de vasluieni muncesc o lună întreagă.
Noile prevederi îmbucurătoare ale legii salarizării au fost amintite de președintele CJ Vaslui și au fost primite într-o armonie deplină de consilierii PSD, PNL și ALDE. Nu poate exista opoziție în asemenea chestiuni, iar discuția a dus și la o împărțire a banilor. Din noua indemnizație, 1.350 de lei, consilierii vor primi 50% pentru participarea la ședința în plen, și câte 25% pentru cele în comisii, toți fiind împărțiți în câte două comisii, ca să nu fie supărare.
Niciun consilier nu a pus vreo întrebare asupra procentului pe care ar merita să îl primească din indemnizația președintelui. Legea spune că aceasta poate fi fixat „până la 10%”, deci va fi 10%. Nu a încăput nicio discuție. Liberalii pot face opoziție în CJ Vaslui, dar nu la un asemenea punct.
Asta cu toate că, cu doar două excepții, niciun consilier județean nu își poate justifica în niciun fel indemnizațiile primite, pentru că au depus, așa cum le cere legea și regulamentul propriu, un raport de activitate pe anul 2016. Dar o asemenea chestiune, respectarea legii și a regulamentului în activitatea proprie nu își găsește niciodată locul în discuțiile din ședințele CJ, în schimb majorarea indemnizațiilor până la nivelul maxim este o discuție mai mult decât binevenită…

Precum la centru, și la Vaslui

Noua nomenclatură este principala beneficiară a legii salarizării, strategia pesedistă propunându-și să arunce praf în ochi celorlalte categorii de bugetari pentru a masca niște creșteri de-a dreptul ireale pentru sine. Potrivit noii legi a salarizării, de la 1 iulie 2017b indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor aproape că se vor dubla: cresc de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Spre deosebire de restul bugetarilor, care vor încasa majorările pe baza unui grafic eșalonat pe patru ani, parlamentarii vor încasa din prima lună a aplicării legii întreaga majorare. În varianta inițială a legii, indemnizațiile parlamentarilor trebuiau să crească de la 1 ianuarie 2018, însă Camera Deputaților a modificat actul normativ pentru ei.
Legea salarizării unitare prevede majorări de 25% şi pentru profesori şi medici, însă creşterile salariale vor fi aplicate abia de la 1 ianuarie 2018, când toţi bugetarii vor avea salarii mărite cu 25%. Tot de atunci, majorările vor fi acordate etapizat până în 2022. Medicii şi asistenţii medicali vor prim salarii mărite de la 1 martie 2018, iar pentru cei din învăţământ se vor majora cu 20% faţă de februarie 2018.
În plus, potrivit legii privind statutul senatorilor şi deputaţilor „în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului”. Adică suma forfetară va ajunge la 19.575 lei/lună, mai mare cu aproximativ 7.000 de lei faţă de cea actuală. Mai mult, suma pentru cazarea senatorilor și deputaților care nu au domiciliul în București a crescut la 6.525 de lei.
De abia acum vasluienii ca și ceilalți români pot realiza de ce au votat la alegerile locale și parlamentare din 2017, pentru că în afară de aceste legi care le acordă privilegii greu ar mai putea să găsească vreun alt motiv sau alte motivații mai înalte pentru cei aleși, la fel de greu precum este de găsit armonia între politicienii români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.