Democratizarea iluziei

0

Aparatul nostru de stat a fost și devine tot mai confuz, constituit pe principii antidemocratice. Avem un stat nefuncțional pentru cetățeni, util infractorilor instituționalizați. Bugetul public este devalizat de mediul infracțional aflat sub cele mai pompoase și derutante egide. Subminarea economiei a ajuns o activitate eminamente politică, parlamentară și ministerială. Însăși legislația României, bulversantă sub multe aspecte, se află expusă imposturii care domină mediul instituțional. Invocarea unor legi în fapt inexistente, aflate în desuetudine, în complicitate fățișă cu factori decizie din ministere și instituții centrale, aruncă în aer legalitatea curentă. Justiția calcă pe urmele absurdului instituționalizat printr-un trafic de influență de-a dreptul incredibil.
O cazuistică impresionantă nu poate bloca abuzurile, așa cum ar fi normal, într-o țară a spațiului comunitar european. Aparatul public, asistat de corupția din justiție, își arată monstruoasa față. Vandalizarea banului public s-a extins sufocant, subminând proiectele locale și naționale în favoarea intereselor financiare ale unor grupuri de influență care s-au constituit la orice nivel al societății. Nu avem doar trucarea eligibilității proiectelor publice, s-a instituționalizat deja retribuirea unor segmente electorale importante pentru a gira absurdul și contracara reacțiile posibile. Banul public se află la dispoziția sistemului mafiot instalat în sfera publică. Drepturi și demnități care nu există nicăieri în UE apar la noi în fiecare zi. Sufocarea statului și captivitatea implicită a celor care mai dau un sens realității curente sunt apocaliptice.

Ridicarea MCV-ului în acest moment poate avea efecte extrem de grave, catastrofale. Nu există în România încă nicio forță politică sau morală capabilă să-și asume un control de nivel democratic al sistemului profund infestat. Mimarea actului de justiție de acum ar fi înlocuită cu abuzurile pe bandă rulantă. Procedurile de descurajare și reglare a legalității aparțin în mare parte celor profund vinovați de actualul context. Justiția românească este dominată de forțe contradictorii, cu înalți funcționari parte a unui sistem lipsit de un minim relief moral și relațional cu societatea. Modernizarea nici nu poate fi invocată pe fondul sistemului mafiot actual. Lipsiți de viziune europeană, de însăși cunoașterea motivată a sistemului democratic, par nu numai funcționarii superiori, ci întreaga structură. România se află sub o totală blocadă, vizibilă în modul de reacție și funcționare din instituțiile publice în raport cu problematica zilei. Transformarea democrației într-o iluzie, și chiar o caricatură, reprezintă activitatea instituțiilor actuale mână în mână cu legiuitorii.
Situația morală de drept și de fapt din România pare a nu mai interesa pe nimeni, inclusiv pe români. Singurele atitudini publice mai la vedere fac parte din proiectele altora, nu reprezintă voința constantă a comunităților și cetățenilor. Sindicatele au fost și sunt reprimate de un mediu economic precar și autoritarist, dincolo de limita legii. Societatea românească se vede transformată într-o turmă obligată să respecte comenzile unor impostori. Cu toată popularea străzilor cu mașini de sute de mii de euro, situația generală este pe contrasens, fără legătură cu această butaforie a unor aparențe în mișcare.
Criminalizarea mediului instituțional printr-o legislație imbecilizantă și contrară intereselor publice nu a făcut și nici nu sunt mari șanse să devină obiectul unei revoluții parlamentare. Ceea ce reprezintă normele unor permanente adaptări și corecturi în sistemul țărilor europene democratice ne separă de acestea cu opozabilitatea democrație versus totalitarism. Nu e de mirare că niște infractori economici fac legile noastre, construind întunecatele relații cu profitorii, plătiți pentru a spune da sau nu acestui sistem, spre a dovedi o falsă legitimitate în linia propagandei.
Conexiunile dezastrului actual al României trimit continuu spre fostul regim securisto-totalitar, adevărată infrastructură a terorii, într-un dispreț absolut pentru incipientul actual stat de drept. Societatea românească finanțează masiv, cu inconștiență, adversarii mortali ai propriilor interese.

Preluare: cotidianul.ro / Autor: Ioan Vieru

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.