Care este cifra corectă?! După ce Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui declară oficial că în județ sunt 545 de locuri de muncă vacante, câteva zile mai târziu, instituția mamă, Agenția Națională, vine cu cifra de 212 locuri de muncă vacante pentru Vaslui. Asta, să fie clar!, într-o statistică națională oficială care se referă la același lucru: „locurile de muncă vacante potrivit datelor furnizate de agenții economici”. Așadar, cine are dreptate și cum se fac evidențele celor care se ocupă cu forța de muncă în județul cu cea mai mare rată a șomajului?!
Situație paradoxală la AJOFM Vaslui și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Dacă printr-un comunicat transmis la sfârșitul lunii iunie 2017 instituția vasluiană raporta în fața vasluienilor 545 de locuri de muncă disponibile la nivelul județului, pe 7 iulie 2017, instituția mamă, ANOFM venea cu un comunicat în care în dreptul județului Vaslui era trecută cifra de 212 locuri de muncă vacante. Inutil să mai spunem că ambele comunicate oficiale se referă foarte clar la „situația locurilor de muncă vacante”, așa cum a fost întocmită „potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante”.
Prin urmare, o concluzie imposibil de formulat chiar și de către cel mai neavizat vasluian ar fi că în județul său locurile de muncă se ocupă și se eliberează într-un ritm amețitor, de la o zi la alta. Numai astfel s-ar putea explica cum pe 30 iunie 2017, data comunicatului AJOFM Vaslui, în județ existau 545 de locuri de muncă disponibile, pentru ca pe 7 iulie 2017, ziua comunicatului ANOFM, să mai fi rămas 212 de locuri de muncă vacante.
Cum s-au pierdut 313 locuri de muncă pe drum?!
Situația reală este însă tocmai pe dos, iar oricine ar studia cât de cât lista locurilor de muncă vacante oferită publicului săptămânal de către AJOFM Vaslui va constata că multe dintre slujbele oferite de agenții economici se regăsesc săptămână de săptămână pe listele instituției, semn că nu au fost ocupate. Cauzele țin de condițiile de muncă sau cele de salarizare, dincolo de asta însă agenții economici vasluieni se plâng de lipsa oamenilor pe care să-i încadreze. Prin urmare, o asemenea fluctuație a forței de muncă, specifică unei economii dinamice și dezvoltate, este imposibil de conceput măcar în județul Vaslui.
Cu toate acestea, ca să fim cât se poate de expliciți, comunicatul AJOFM Vaslui remis joi, 30 iunie 2017, vorbește despre „545 de locuri de muncă vacante la data de 29 iunie înregistrate în evidențele AJOFM Vaslui”. Comunicatul de presă din 7 iulie 2017 al ANOFM, remis de Serviciul Comunicare și Secretariatul Consiliului de Administrație, vorbește despre „25.849 locuri de muncă vacante la nivel național”, dintre care… „Vaslui – 212”. Ambele comunicate țin să ne convingă că evidențele au fost întocmite „potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante”, fără nicio particularitate.
Așadar, cum se poate ca o instituția a statului, cea care se ocupă cu gestionarea forței de muncă într-un județ, să raporteze acasă o cifră de peste două ori mai mare decât cea pe care o înaintează în statisticile sale naționale autoritatea statului de la centru?! Bineînțeles, și întrebarea opusă este la fel de valabilă: cum e posibil ca o instituție centrală să raporteze, pe același subiect, o cifră de două ori mai mică decât cea vehiculată de subordonata sa din teritoriu?!
Purtătoare de cuvânt a AJOFM Vaslui, Laura Toporăscu, nu a putut explica aceste diferențe uriașe dintre cele două communicate…
Citește și: • Vasluiul nu are forță de muncă! • Simulacru numit „Bursa locurilor de muncă” în patria șomajului • „Perla asistenței sociale”: mămăliga de 12.000 de lei • “Decăzuți” la asistații social „minimal”