Ministrul Educației: Școala e gratuită pentru copil. Părinții „asigură gratuitatea”, adică plătesc

3

Educația este gratuită în România, dar numai pentru copii, care nu plătesc. Ministrul Educației oferă o interpretare originală, pur capitalistă, a articolului 32 din Constituția României, care spune, la aliniatul 4 că: „Învățământul de stat este gratuit, potrivit legii”. Până acum se credea că acesta se referă la părinți, pe când era destinat doar elevilor.

Da, învățământul de stat este gratuit pentru cei la care se referă, adică elevi, pentru că ei nu plătesc. Cu părinții este însă cu totul altceva, doar învățământul de stat nu îi privește pe ei, așa că pot și trebuie să plătească. Părinții, în schimb, „asigură gratuitatea”, adică trebuie să scoată bani din buzunar. A spus-o ministrul Educației, Liviu Pop, la emisiunea «În fața ta» de la Digi24.

„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic” – Liviu Pop.

În logica aceasta, atât timp cât copilul nu poate fi pus să plătească (și asta probabil doar pentru că o interzice un alt articol al Constituției), gratuitatea trebuie „asigurată”, și nu numai de stat, care este tot părintele, practic, ci de părinte, direct și în particular.

Cine mai citește, înțelege și crede că „învățământul de stat este gratuit”, în sensul că nu se plătește, nu știe să citească Contituția, pentru că acesta este un articol al Constituției care li se adresează exclusiv elevilor, doar este vorba despre ei în învățământul e stat. Nu a fost vorba niciodată aici despre părinți, decât doar în comunism… Așa că probabil va fi acuzat în curând de viziuni comuniste și nostalgie. Nici „gratuit” nu mai înseamnă în capitalism ce însemna în comunism. Acum gratuitatea „se asigură”, adică trebuie plătită…

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuiește bani cu sandvișul cu care merge copilul la școală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul.

„Nu avem fondul clasei. Avem o asociație de părinți, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influență” – Liviu Popa.

Constituția României

Art. 32 – Dreptul la învăţătură

(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

 1. Ba!Esti nebun?Ai impresia ca in tara asta chiar sunt toti analfabeti?Nu stim sa citim,sau ce?Specifica constitutia ca este invatamantul gratuit pt copii si trebuie sa plateasca parintii?Mai imbecilule,asigurati gratuitatea din ce ati furat voi,din ce ati distrus in astia 27 de ani.Ati praduit toata munca acestui popor.

 2. Comunistii cu fata de Inger, au gasit o interpretare a Invatamantului Gratuit.
  Pentru Copii e gratuit pentru ceilalti Pas.!!:(
  pentru ca Copii nu au cum plati ca nu castiga bani, pentru cei care castiga bani….da Bani…
  Pai, Mister Bau Bau:
  Ce e scris in constitutie e valabil pentru toti cetatenii indiferent de Varsta, Sex, Etnie, Rasa, Cult religios, etc. etc.
  E gratuit si Atat !
  CAPISCI ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.