Recolta este bogată, dar nu au cui să o vândă!

4

Comuna cunoscută în toată România pentru producția de cartofi, îngropată încet, încet de mândria agricultorilor – Știrile Pro TV

Agricultorii de la Lungulețu, comuna cunoscută în toată țara pentru producția de cartofi, sunt în pragul disperării.

Recolta este bogată, dar nu au cui să o vândă și nu reușesc să obțină mai mult de 30 de bani pe kilogram, aproape la jumătate față de anul trecut.

Este o situație relevantă pentru agricultura românească, dacă ne gândim că în această comună sunt o mie de oameni, cu 700 de tractoare, care realizează 5% din producția de cartofi a României. Refuză însă orice formă de asociere și așteaptă ca autoritățile să găsească o soluție ca ei să nu intre în faliment.

Aflată la 40 de kilometri de București, comuna Lungulețu din Dâmbovița pare un uriaș depozit de cartofi. Vorbim despre o producție de 100.000 de tone, realizată de 1.000 de agricultori pe 3 mii de hectare.

Sunt atât de mulți cartofi încât prețul a ajuns la 30 de bani pe kilogram. Iar oamenii sunt disperați. Să îi producă îi costă 45 de bani.

Până și comercianții care se aprovizionează din Lungulețu recunosc că prețul e foarte mic. Un domn are o tarabă într-o piață din Râmnicu Sărat. Cumpără cartofii cu 30 de bani pe kilogram și îi vinde de 2-3 ori mai scump.

Comerciant, Râmnicu Sărat: „Țăranii și-au lăsat așa prețurile

Reporter: Cu cât vindeți kilogramul?

Comerciant: „Între 7 bani și 1 leu

Agricultorii din Lungulețu nu au niciun depozit. Doar o piață privată de gross. Refuză însă orice formă de asociere, nu au nicio strategie pe termen lung și nici nu vor să audă de alte culturi.

Intermediarii profită de lipsa de organizare și de faptul că nu sunt uniți și le cumpără marfa la prețuri de nimic, astfel că recolta următoare se naște din împrumuturi.

Producător cartofi: Ne-am împrumutat în bănci, suntem distruși, toată comuna

Reporter: Nu v-ar fi mai bine împreună?

Producător cartofi: Ne-ar fi, dar nu ai cu cine

Primarul localității pare la fel de resemnat ca localnicii. Spune că alături de reprezentanții Ministerului Agriculturii a încercat să îi convingă pe oameni să se asocieze. Dar nu au reușit. Mai ales că între agricultori e o concurență continuă. În primul rând, de faimă.

Mai mult, anul trecut când reprezentanții unui mare lanț de magazine a încercat să îi convingă să producă pentru ei, oamenii nici nu au vrut să audă.

Reporter: Ce prețuri v-au oferit?

Primarul comunei Lungulețu: 60 de bani pe kilogram, dublu față de acum. Vor să discute cu o persoană juridică care le oferă o cantitate foarte mare de cartofi or singur nimeni nu poate oferi cantitatea respectivă de cartofi.

Nici autoritățile locale nu au o strategie pentru a-i ajuta pe producători, iar primarul, în funcție de 17 ani, spune că nu au făcut o piață sau un depozit pentru că nu au avut teren.

Românul mănâncă anual aproape 100 de kg de cartofi, situându-se pe locul patru în Uniunea Europeană.

Importăm cartofi, proaspeți și congelați, de 37 de milioane de euro, dublu față de 2010, iar exporturile sunt aproape nesemnificative deși recolta autohtonă este însemnată.

Irina Toma, cultivator de mure: Refuz să vând intermediarilor cu 3 lei pe kilogram! Agrointel

Dezamăgirea unui producător român care a investit, a făcut producție de foarte bună calitate, dar nu a reușit sub nicio formă să își vândă recolta în magazine.

În ciuda tuturor eforturilor de a-și valorifica munca în lanțurile de magazine, Irina Toma din Mărăcineni, proprietara unei plantații de muri, spune că i-au fost închise ușile, singura soluție oferită fiind aceea de a-și preda producția unui intermediar care să câștige mult, fără să fi muncit în plantație, cu doar încasând direct banii pentru intrarea” în supermarket.

Mă întreb cu mare tristețe și dezamăgire: oare al câtelea producător sunt eu, care după ani de muncă, investiții și taxe achitate în credința statului român, în momentul în care am ajuns să produc fructe proaspete, de o reală calitate, NU pot și NU mi se permite să-mi vâd marfa în niciun mare lanț de magazine? Am bătut disperată la toate ușile și am dat atât de tare cu capul în ele, încât am fruntea plină de cucuie și inima ruptă în mii de bucățele”, a scris pe Facebook Irima Toma, cultivator de mure din județul Argeș, din Mărăcineni.

După trei ani de muncă în care a refuzat să își chimizeze” producția de fructe, lucrând cu sapa și cu motocultorul, producătorul de fructe de pădure spune că nu are cui să vândă, direct, recolta de calitate foarte bună.

Aaa , ba da, am voie să vând intermediarilor care vor beneficiu de 200% dacă se poate, pe munca mea sau a industriei, care mi-au dat fabulosul preț de 3 lei pe kilogram, duse de mine la poarta fabricii lor. De-aș muri azi cu toată plantația peste mine și NU voi vinde nici măcar un kilogram la acel preț! Cum să-mi dai 3 lei pe murele astea?!”, spune, sinceră, producătoarea din Argeș.

Irina Toma și-a pierdut speranța că va mai putea intra cu marfa în retail, așa că a luat decizia de a-și vinde murele de calitatea întâi pe cont prpoiu, la un preț corect în raport cu munca și investiția făcută.

Constat cu lacrimi în suflet și în ochi că în țara asta NU se vrea a se produce nimic! Trebuie să mâncăm otrăvurile și plasticurile produse în vest! Ale noastre produse, crescute în pământ și hrănite cu apă și bălegar, NU sunt bune! BA DA, sunt cele mai bune, tocmai de aceea trebuie să le scoată de pe piață, le concurăm mizeriile lor, desi eu nu primesc niciun fel de subvenție de nicăieri, din prețul încasat trebuie să-mi scot cheltuielile și să câștig și eu ceva”, mai precizează Irina Toma.

Speranța cultivatoarei de mure, care a investit în plantație alături de soțul ei, rămân oamenii care doresc să mănânce sănătos, direct de la fermierii români.

Revin cu capul plecat către românii care au înțeles că dacă ei nu cumpără de la mine, eu voi dispărea de pe piață și vă anunt că am recoltat o altă serie de mure proaspete și coapte în razele soarelui, nu ”vopsite” și ținute 20-30 de zile pe transportul internațional. Concluzia: vând mure de cultură la 9 lei pe kilogram. Comenzile se dau telefonic la 0765.326.242, iar murele se ridică din Mărăcineni, Argeș”, este mesajul pentru cei care vor să susțină producția românească și munca fermierilor români pornind cu acest caz particular al tinerilor soți Toma care au investit în cultura de mure.

4 COMENTARII

  1. Trebuie gasita o solutie prin livrarea direct la domiciliul clientilor a alimentelor. Un fel de contract facut pt livrarea periodica timp de 3 sau 6 luni. Un fel de circuit facut intre producator si consumator. Care sa nu includa si parazitii, care actual isi duc viata prin piete

  2. Cand mafia criminala guverneaza Romania bratele caracatitei mafiei se intind pana la judete primari piete pana si la buzile publice cred.

  3. DE CE NU SE ASOCIAZA SI SA FACA CONTRACT ? PENTRU CA SPERA CA ASA VOR CASTIGA MAI MULT…ASA CA O PARTE DIN VINA(chiar cea mai mare ) este a lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.