Un fals numit „piața muncii”

0

Cum își bate joc AJOFM Vaslui de un întreg județ… În județul șomajului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui se joacă de-a locurile de muncă. Instituția vehiculează săptămânal în județ cifre de două ori mai mari decât cele pe care le raportează la centru, instituției mamă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (545 față de 212). Prinși în offside, funcționarii revin pe 13 iulie cu cifra de 242 de locuri de muncă disponibile, multe noi, după ce cu o săptămână în urmă raportaseră 631. Bulibășeala e explicată de conducere prin expirarea ofertelor firmelor sau ocuparea locurilor, deși patronii o contrazic. Situația în care AJOFM Vaslui mimează activitatea, adică gestionarea a sute de locuri de muncă vacante, dăinuie de ani de zile, rând pe rând prefecții județului arătându-se nedumeriți cum de șomerii vasluieni nu profită de oferta mai mult decât generoasă a celor care gestionează piața muncii din județ.

Pe 6 iunie, AJOFM Vaslui anunța un număr de 631 de locuri de muncă disponibile în județul nostru. O săptămână mai târziu, pe 13 iunie, după ce am sesizat că cifrele pe care AJOFM Vaslui le vehiculează săptămânal în județ sunt de două ori mai mari decât cele pe care le raportează la centru (545 față de 212), instituției mamă, ANOFM, aceeași instituție anunța ca vacante 242 de locuri de muncă. Așadar, o cifră mult apropiată față de cea raportată la București, dar și o scădere de-a dreptul extraordinară, de aproape 300 de locuri de muncă, în numai șapte zile. Conducerea instituției, prin directoarea Daniela Cîmpeanu, a argumentat că această „dispariție” se justifică fie prin ocuparea respectivelor locuri de muncă, fie prin expirarea ofertelor depuse de către agenții economici din județ.

Însă o simplă lectură a celor două liste a locurilor de muncă vacante prezentate de AJOFM Vaslui, de pe 6 și 13 iunie, arată că, față de cea de pe 6 iunie, pe 13 apar nu mai puțin de 90 de locuri de muncă noi (44 la Vaslui, 33 la Huși și 13 la Bârlad). Ceea ce înseamnă că aproape 400 de oferte de locuri de muncă au expirat sau au fost ocupate în decurs de numai o săptămână. Acest lucru ar reflecta o dinamică a forței de muncă uluitorare, caracteristică unei economii în plin avânt. Dar nu este câtuși de puțin așa, toți cei implicați, în frunte cu primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, plângâdu-se de imobilitatea pieții muncii din județ. Pe când lucrările de reabilitare a străzilor din municipiul Vaslui erau în plină desfășurare, Pavăl spunea că nu se găsesc nici măcar muncitori necalificați, aceasta fiind cauza pentru care reabilitările riscă blocajul.

AJOFM Vaslui minte cu nerușinare! Dar cât de mult?

La AJOFM Vaslui însă lucrurile se văd altfel, iar locurile de muncă apar și dispar într-un mod uluitor. Felul în care își îndeplinesc atribuțiile funcționarii de acolo a reușit să-l surprindă total, să-l bulverseze pe Neculai Safir, directorul patron al SC Scir SA Vaslui.

Firma de construcții a depus ofertă la AJOFM pentru 13 locuri de muncă vacante (cinci zidari, cinci dulgheri și muncitori necalificați). Slujbele libere se găsesc pe lista de pe 6 iulie, nu însă și pe cea de pe 13 iulie.

„Pentru SC SCIR SA oferta a încetat prin ocuparea locurilor de muncă (angajare pe perioadă determinată)”, spune AJOFM la solicitarea noastră. Surpriză maximă: instituția e contrazisă de angajator.

„Și eu am fost surprins azi dimineață să văd în ziar că locurile noastre de muncă nu mai sunt pe listele AJFOM. Nu știu ce s-a întâmplat, cum fac ei listele astea, cum de știu ei mai bine decât noi dacă le mai avem libere sau nu, dar locurile noastre de muncă nu s-au ocupat. A venit un singur om, care a plecat după două zile”, spunea Neculai Safir, vineri dimineață, după ce, precum nenumărați vasluieni, a consultat listele cu locurile de muncă vacante pe care AJOFM Vaslui le pune la dispoziția publicului vasluian prin intermediul presei. Ce ar putea să mai creadă bietul vasluian aflat în căutarea unui loc de muncă?!

Dar nebunia de la AJOFM merge și mai departe. Dacă, așa cum am văzut, în județ există locuri de muncă libere care nu se regăsesc pe listele instituției, și reciproca este valabilă: pe listele AJOFM există locuri de muncă care nu se regăsesc în județ în realitate. O recunoaște cu seninătate Laura Toporăscu, purtătoarea de cuvânt a instituției, întrebată despre cele 200 de posturi vacate oferite de SC Romanian Security System SRL (100 de agent de securitate și 100 de agent de securitate și intervenție). „Acestea nu sunt pentru județul Vaslui. Sunt date pentru întreaga țară, apar în întreaga țară”. Și noi care credeam că e vorba despre „locurile de muncă vacante în județul Vaslui”, așa cum comunica AJOFM Vaslui…

Și totuși de unde aceste cifre?!

Așadar, așa cum se vede, totul este relativ la AJOFM, iar locurile de muncă care nu există în realitate există pentru instituție, iar care există în realitate nu există și pentru listele instituției. Cu toate acestea, la fiecare sfârșit de săptămână, într-un mod cât se poate de profesionist la prima vedere, cei care gestionează piața muncii vin cu cifre exacte.

„În evidențele AJFOM Vaslui sunt înregistrate 242 locuri de muncă disponibile la fiecare agenție locală din județ cum ar fi: Agenția Locală Vaslui 83 , Bârlad 49 și 110 locuri de muncă”. Este o parte din ultimul comunicat al agenției redat cu încredere de întreaga presă vasluiană. Cu deplină încredere! Doar vorbim despre o instituție a statului care se ocupă cu nimic altceva decât „ocuparea forței de muncă”.

Această „vajnică” instituție a statului a fost prinsă în off-side însă săptămâna trecută, când am arătat că, după ce în județ a transmis cifra de 545 de locuri de muncă vacante, câteva zile mai târziu, instituția mamă, ANOFM, raporta cifra de 212 locuri de muncă vacante pentru județul Vaslui. Întrebată la momentul respectiv, aceeași purtătoare de cuvânt a instituției, Laura Toporăscu, nu a putut explica „fenomenul”. După câteva zile însă, pe 13 iulie, AJOFM vine cu cifra de 242 de locuri de muncă disponibile, apropiată de cea raportată la centru, după ce cu o săptămână în urmă, pentru vasluieni, „aruncase” cifra de 631, reușind să impresioneze din nou.

Impresionat a fost și fostul prefect al județului Vaslui Isabel Bogdan, care, într-o ședință a Comisiei de Dialog Social de la sfârșitul lunii mai 2017, după ce Daniela Cîmpianu a prezentat noile măsuri de stimulare a forței de muncă, a întrebat: „În evidențele AJOFM sunt 700 de locuri de muncă vacante, care nu se ocupă. Suntem pe primul loc în țară la șomaj. Care este explicația? Ați făcut burse, dar tot nu se ocupă?!”.

După cum ne-am putut convinge, o întrebare și mai bună din partea Prefecturii pentru AJOFM Vaslui ar fi câte locuri de muncă vacante există cu adevărat în județul Vaslui și dacă funcționarii de acolo, în afara raportărilor ceaușiste, ar putea oferi cifre reale, așa cum le este datoria. Poate că actualul prefect Eduard Popica va reuși să determine AJOFM să răspundă la aceste întrebări.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.