„Fraților, ce faceți cu patrimoniul acesta?”

0

Stadioanele, casele de cultură, palatele copiilor, cinematografele sau sălile sporturilor au ajuns în multe orașe clădiri dărâmate și insalubre care strică imaginea. Este o consecință a administrarii lor de către instituții centrale. La Vaslui Casa de Cultură, Palatul Copiilor, cinematografele Independența și Modern, Sala Sporturilor sunt petele maro de pe blazonul orașului după investițiile masive care au schimbat fața localității în ultimii ani. Primarul Vasile Pavăl e revoltat de modului în care își administrează patrimoniul cei de la București și de lipsa de substanță a teoriei autonomiei locale. „Este o chestiune care mă depășește. Am ridicat-o la toate nivelurile”, spune Pavăl.

„Este cineva la București care trăiește numărând, care numără: două la Vaslui, două colo. Lui, dacă îi iei hârtia de dedesupt, ce mai mănâncă?! Și cum o să se ducă el în provincie să-și găsească loc de muncă, dacă stă foarte bine în agenția centrală?” – Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui

Palatul Copiilor din Vaslui, clădire de patrimoniu

„Fraților, ce faceți cu patrimoniu ăsta?!”, este întrebarea pe care primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, a adresat-o revoltat instituțiilor centrale care au în patrimoniu în Vaslui clădiri precum Casa de Cultură, Palatul Copiilor, cinematografele Independența sau Modern, Sala Sporturilor sau unitatea militară.
O experiență pe care a avut-o cu membrii Delegației Comisiei Europene care au vizitat municipiul Vaslui în aprlie 2017 l-a făcut pe Pavăl să se revolte și mai mult, după cum a mărturisit într-o conferință de presă.
„Am avut de la Comisia Europeană aici un stimat domn. L-am purtat pe cele două proiecte. Am ales Centru și Gara, Gara pe programul operațional de transporturi. Au vrut să vadă cum am realizat cele două proiecte. Au rămas profund impresionați în bine, toată delegația, dar am ajuns în Centru, la statuia lui Ștefan cel Mare, și s-au uitat la Casa de Cultură și zic: „Ce-i cu asta? Nu-mi place!”. Am zis: „Stați o clipă! Nu e a mea?”. „Cum nu e a dumneavoastră?!”. „Nu, nu e mea”. Apoi i-am explicat: „Pe localitate sunt diferite instituții care au patrimoniu”. Mi-a replicat: „Nu există! Patrimoniu trebuie să fie a localității, să ai ordine pe el””, a povestit primarul.
Pavăl a spus că se tergiversează la infinit rezolvarea acestei imense probleme a patrimoniului unor instituții în teritoriu, iar autonomia locală, cel puțin în această privință, e doar o idee, și nu o realitate.
„Să vă dau exemple. Au spus că ne dau unitatea militară. Da? Dacă vă spun că nu erau trecuți copacii în inventar și nu s-a putut. Dar va intra din nou în Consiliu Local. Palatul Copiilor. Nimic! Sala Sporturilor. Domnul ministru a spus: „Gata! V-o dau”. A doua zi s-a răzgândit. Stimate domnule ministru, dar nu vreau nimic decât să rămână la minister, dar îngrijește-o, modernizeaz-o, pentru că, ferească Dumnezeu!, își rupe piciorul un copil în sală, pentru că plouă în sală și stai cu găleata pe sus”, a spus Vasile Pavăl.
„Absolut nimic nu se face cu acest patrimoniu al unor instituții centrale”, a fost concluzia primarului municipiului Vaslui.
Un alt exemplu la fel de bun pe care l-a dat Vasile Pavăl a fost cel al cinematografelor din oraș, unele dintre clădirile cele mai deplorabile ca înfățișare, situate, ambele, în zona centrală a orașului.
„Cinematografele. Am emis hotărâre de Consiliu Local prin care preluăm Cinematograful Independența. Am trimis-o la București. Dar este cineva la București care trăiește numărând, care numără: două la Vaslui, două colo. Lui, dacă îi iei hârtia de dedesupt, ce mai mănâncă?! Și cum o să se ducă el în provincie să-și găsească loc de muncă, dacă stă foarte bine în agenția centrală?”, a oferit, cu ironie, Pavăl „un capăt” de explicație pentru situația în care s-a ajuns cu aceste clădiri.
„Am făcut ședință la Asociația Națională a Municipiilor, pentru că în toată țară este problema aceasta, și am hotărât să îi invităm pe cei responsabili și să-i întrebăm: „Fraților, ce faceți cu patrimoniu ăsta?!”. Ce vreau să spun cu acest lucru… Despre autonomia locală se tot spune că o să vină. Când o să vină?! Este o chestiune care mă depășește. Am ridicat-o la toate nivelurile”, a concluzionat cu amărăciune primarul municipiului Vaslui.

În câteva rânduri, guvernanții chiar au ajuns să se gândească la această problemă națională, însă orice inițiativă a murit în fașă din aceleași cauze: birocrația și imobilismul.
În martie 2016, vicepremierul de atunci Vasile Dîncu declara că resurse precum stadioanele, sălile de sport, casele de cultură și cinematografele ar urma să fie gestionate de administrația locală, care va trebui să respecte însă anumite condiții.
„Sunt foarte multe resurse pe care le păstrează în acest moment administrația centrală, în zona: stadioane, săli de sport, case de cultură, cinematografe. Gândim în sistemul nostru de descentralizare, foarte repede, toate aceste lucruri să fie trecute în zona administrației locale, care pe baza unor condiții pe care trebuie să le respecte să gestioneze toate aceste lucruri, pentru ca să nu mai existe un amestec între central și local, care nu este bun pentru nimeni, nici pentru eficiența administrației, nici pentru cetățeni”.
Ulterior, răspunzând unei întrebări din partea presei, el a declarat că acest lucru ar urma să se realizeze chiar în mandatul guvernului „tehnocrat”…
„Noi vom avea cadrul legislativ principal până în luna septembrie-octombrie. Va fi furnizat de către acest Guvern. Sigur, fie că este vorba de ordonanțe, fie că e vorba de proiecte de legi, vor trece prin Parlament. Parlamentul va hotărî. Însă noi mergem pe ideea unei discuții, înainte de a lansa aceste legi, cu toate forțele politice. Voi prezenta în comisiile de administrație publică toate proiectele noastre, încercând să obțin adeziunea oamenilor politici, indiferent de culoarea politică, la câteva proiecte, linii directoare pentru viitor. Am speranța că vom fi sprijiniți de Parlament ca să facem acest cadru în acest an, pentru toate aceste lucruri care înseamnă dezvoltarea României”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.