Plouă cu bani în administrație!

2

Dedicație specială de la PSD pentru toți tovarășii lui din administrație! Fără număr, fără număr, fără număr! 76 de milioane, 87 de milioane 94 de milioane, 135 de milioane. Sunt banii pe care îi vor primi șefii, directorii și președintele de la Consiliu Județean Vaslui în urma legii salarizării. 67, 77, 90 de milioane sunt salariile de la Primăria Vaslui aprobate de Consiliu Local. Mediul de afaceri avertizează! „Va urma o inflație uriașă, pentru că toți acești bani nu au acoperire în realitate, în plus-valoare”, spune Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației IMM-urilor. Funcționarii trăiesc însă clipa… Să cânte muzica!

„Pe termen lung cu toții vom fi morți”, această zicere îi aparține economistului britanic John Keynes, un adept al politicilor guvernamentale intervenționiste, precum pesediștii români aflați la guvernare. Pare singurul principiu adoptat de actuala guvernare, după cum arată Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Inteprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, alături de „Trăiește clipa!”.

Iar actuala nomenclatură pesedistă și „tovarășii” lor din birouri, fidelizați ca electorat al partidului pentru următoarele alegeri, trăiesc clipe fastuoase. Vineri, consilierii județeni și-au aprobat indemnizațiile pe le revin și pe cele ale președintelui Consiliului Județean și ale vicepreședinților. Sutele, zecile de milioane vechi curg ca din cer. 135 pentru președinte, 125 pentru vicepreședinți. Secretarul județului? 115 milioane. Arhitectul șef – 94 de milioane, directorii executivi – între 88 și 92 de milioane, directorii executivi adjuncți – între 87 și 90 de milioane, șefii de servicii – între 79 și 83 de milioane, șefii de birou – între 76 și 79 de milioane. La CJ Vaslui salariu unui consilier pleacă de la 23 de milioane, ca debutant, și ajunge la 48, superior, iar salariu unui referent este stabilit la 3.118. Consilierul cabinetului președintelui primește 45 de milioane, magazinerul ia 21 de milioane, portarul încasează 19 milioane, iar șoferii 2.030 și 2.219, un muncitor calificat ia între 1.813 și 2.030. Dedicație specială de la PSD pentru toți tovarășii lui din administrație! Fără număr, fără număr, fără număr!
„În loc să fie un partener al mediului de afaceri, pe care să îl sprijine, statul s-a transformat într-un concurent, mai ales pe piața muncii. Iar aceasta este lipsit de sens, pentru că mediul privat este cel care alimentează bugetul statului în orice economie”, spune Ovidiu Copacinschi. Slujbele la stat sunt deja la mare căutare, iar „biroul călduț” redevine visul din vreme comunismului, pe când mediul privat, unde este plătită sau chiar ești plătit în funcție de… muncă, devine pentru „fraieri”. Iar explicațiile sunt evidente și realiste. „Ce profit trebuie să aibă o firmă privată din Vaslui ca să-și permită să plătească un muncitor calificat cu 20 de milioane vechi?”, se întreabă Copacinschi.

Ca la nuntă!

Însă firmele private nu produc mari profituri, dimpotrivă. „Mediul de afaceri este, de o bună perioadă, într-un fenomen restrictiv atât ca număr de firme, cât și ca locuri de muncă sau cifră de afaceri”, spune Copacinschi. Oricât de grea ar putea fi munca unui funcționar, el nu produce, nu aduce plus-valoare unei economii, mai ales în condițiile în care investițiile guvernamentale sunt blocate, ca și accesarea fondurilor europene. Și atunci de unde bani pentru plata acestor salarii?!
Dar sărbătoarea pesedistă continuă! Ieri, consilierii locali vasluieni s-au întrunit pentru a aproba indemnizații și salarii. Ca la nuntă! Secretarul primăriei – 98 de milioane, arhitectul șef – 96, directorii executivi – 90, adjuncții – 70, șefii de serviciu – 72, șefii de birou – 67 de milioane. Să cânte muzica! Îngrijitorul primește de la 19 până la 23 de milioane, șoferul între 24 și 29, muncitorii de la 16 până la 25. Să fie primit!
De unde scoate acești bani o economie pe care cu toții o deplângem că nu produce mai nimic?! Singuri, în deșert, prin vocea aceluiași Copacinschi, oamenii de afaceri vasluieni trag semnale de alarmă. „Va urma o inflație uriașă, pentru că toți acești bani nu au acoperire în realitate, în plusvaloare”, spune Copacinschi, care mai avertizează și asupra altor posibilități: tăieri de salarii chiar mai drastice decât cele din timpul guvernării Boc.
„În primul rând, pentru ca să iei o asemenea măsură, trebuie, ca și la o casă, o fundație. Fundația acestei legi trebuie să fie sursa financiară. Cine asigură acești bani?! Singurul creator de surse financiare este mediul de afaceri. Nu s-a inventat o altă sursă, decât cea economică, care aduce plus valoare. Tocmai de aceea, statul trebuie să dețină o sursă care să îi garanteze aplicarea legii”, explică Copacinschi. Miracolul pesedist al bunăstării este contrazis cu datele realității. „Ne punem întrebarea: dacă această lege va fi pusă în aplicare, de unde vor fi luați banii? În orice economie, sectorul bugetar reprezintă 7% din rândul celor care sunt legați de economie. La noi în județ sunt maxim 40.000 de salariați la buget, în timp ce 90.000 primesc venitul minim garantat. Dacă mai adăugăm și salariații de la stat, vedem procentul populației active care este implicat în sectorul productiv. Povara de pe umerii celor din mediul privat va fi enormă”, a mai arătat Ovidiu Copacinschi.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.