„Totuși unde-au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?”

3

La 9 august 1601. Astăzi ar trebui să fie zi de doliu şi de revoltă printre români. Mihai Viteazul, voievodul tuturor românilor, este asasinat de generalul Basta din ordinul împăratului german Rudolf al II-lea. Motivul: o țară mare și unită a tuturor românilor nu convenea intereselor puterilor vestice.

«Capul de la Torda», de Adrian Păunescu

Capul lui Mihai Viteazul
De la Torda se ridică
Și întreabă de ce țara
A rămas atât de mică.
Și Câmpia Tordei, tristă,
Îi răspunde lui cu jale:
„Fiindcă astăzi ducem lipsa
Capului Măriei Tale”.

Nu mai acuzați străinii,
Că ne taie domnitorii,
Că intimidează Țara
Cu guverne provizorii.
Eu atâta-aș vrea să aflu,
Arătâmdu-ne obrazul,
Totuși, unde-au fost românii,
Când a fost tăiat Viteazul?

Nu voi consuma otravă
Pentru niciun fel de „pasta”.
Totuși, unde au fost ai noștri,
Și atunci, și-n vremea asta?
Cum se ajunge pân-la gâtul
Voievodului de Țară,
Dacă nu-s trădări acasă,
Lângă ura de afară?

Capul lui Mihai Viteazul
Ne-a lăsat numai cu trupul.
Nu contează că străinii
Nu aveau nici pic de scrupul.
Eu de-o singură-ntrebare
Mă scârbesc și mă mânii,
Totuși, unde au fost românii?
Totuși, unde sunt românii?

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. Păunescu, un naționalist de cea mai joasă speță, dar un profitor fără scrupule, speculează istoria și aruncă lături în capul românilor de rînd de la 1601 asemuindu-i cu cei din 1970 care, (nu-i așa?) trebuiau să fie umili și proști. Mihai a murit pe Cîmpia Turzii în urma unei ambuscade bine ticluite a 300 (trei sute!) de mercenari ai lui Basta care îi erau aliați și care s-au repezit asupra unui singur cort și asupra unui singur om. Surpriza a fost totală asupra celor din jurul lui Mihai pentru că nu se așteptau. Trădarea nu a fost a românilor! Trădarea a fost a aliaților, din ordinul secret al Împăratului. Pe de altă parte, Mihai nu mai avea oastea de la 1600, care se risipise. Această atitudine de autoînvinovățire ascunde de obicei emoții și justificări ale unor fapte la fel de murdare, iar Păunescu, cel mai mare și mai nesimțit burghez roșu, aproape că și le exhibă în acest fel…

  2. O fi avand Titanul pacatele lui , ca orice om , dar este atat de mare , incat doi ca el nu incap nici in doua secole . Popor corcit in milenii de umilinta si de calcat in picioare , ne-am pierdut rabdarea si cugetarea sanatoasa . N-am stiut sa facem alegerea buna . Am confundat , mai tot timpul , marfa cu ambalajul , ca in cazul de fata ! Daca doriti sa mai intalniti un roman de talia lui Adrian Paunescu va trebui sa asteptati 200 de ani – 70 de ani care au trecut de la nasterea lui , deci 130 de ani ! Si atunci cum sa ne mai revenim cu astfel de aprecieri nepertinente ! In loc sa-i anihilam pe cei care au facut si fac rau tarii , punem la zid geniile si zeii ! Pacat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.