Câţi bani toacă partidele de la bugetul de stat. De câte ori a crescut finanţarea în 10 ani

1

Politician - Juramant pe baniSubvenţia totală alocată partidelor în 2008, chiar înaintea crizei financiare şi economice, era de 8 milioane de lei, reprezentând 0,01% din veniturile bugetului de stat, în 2017 acesta a ajuns la suma de 32 milioane lei, adică aproape 0,03% din veniturile bugetare şi peste dublul sumei distribuite anul trecut, conform unei analize Profit.ro
Conform legislaţiei actuale, partidele politice primesc anual o subvenţie de la bugetul de stat, dar suma totală alocată anual acestora nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Subvenţia de la bugetul de stat este acordată în funcţie de următoarele criterii: a) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat; b) numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
Conform datelor analizate, între 2008 și 2017, cota procentuală a sumei anuale alocată partidelor politice, raportată la veniturile prevăzute în bugetul de stat, s-a situat sub 0,01% doar pe perioada crizei, arată profit.ro. Astfel, în 2008, când criza internaţională a luat amploare, partidele politice au primit o subvenţie de 8 milioane lei, adică 0,012% din veniturile prognozate ale bugetului de stat, pentru ca în următorii 7 ani, această sumă să scadă chiar sub 6 milioane lei şi să rămână constant sub 0,01% din veniturile bugetare estimate. Anul 2016 a înregistrat însă un reviriment semnificativ în finanţarea partidelor politice, astfel că au fost alocate fonduri de 14,5 milioane lei, adică 0,13% din veniturile bugetare, dublu faţă de subvenţia acordată în 2015. Dublarea subvenţiei de la buget pentru partidele politice a fost menţinută şi chiar depăşită în 2017, când, prin Legea bugetului de stat, fondurile destinate partidelor politice aprobate în bugetul Autorităţii Electorale Permanente au fost urcate la 32 milioane lei, aproximativ 0,03% din veniturile bugetului de stat, prognozate la 117 miliarde lei.

Preluare: adevarul.ro

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Banii din finantarea de catre stat a partidelor(e o aberatie mafiota sinistra) ajung in buzunarele private ale firmelor de PR si consultanta ale „baetilor” destepti d-alde Andronic, FElix Tataru sau Sultanescu si Bogdan TEodorescu(Ala gras si cu BARBA) care sunt implicati in dosarul PONTA BLAIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.