Transhumanismul

0

Curentul transhumanismului devine tot mai popular în întreaga lume și în primul rând în Occident, unde a și fost zămislit. Simbolul acestuia este redat prin litera latină H de la human, omenesc, și semnul plus: H+. Adepții acestui curent îmbrățișează cu entuziasm toate realizările tehnologiilor moderne și împing ideea progresului până la finalul ei logic. În opinia acestora, perfecționarea tehnicii, aduce umanitatea la etapa când în baza speciei umane pot fi create niște ființe mult mai avansate. Așa ceva devine posibil ca urmare a perfecționării tuturor componentelor organismului uman prin înlocuirea acestora cu piese artificiale, care nu pot fi deosebite de părțile corpului și organele interne. Aceluiași curent îi aparțin și tehnologiile de imitare a conștiinței sau de înregistrare a conștiinței pe diverse suporturi – cartografierea creierului (mapping). Ultimele descoperiri în domeniul structurii genomului permit realizarea unor ajustări în organismul uman prin îmbunătățirea calității acestuia până la structurile lui de bază.

H+ reprezintă postumanitatea, care va scăpa de boli și imperfecțiuni și va atinge într-un final nemurirea fizică. Corpul va putea fi înlocuit sau corectat, iar peste un timp chiar și imprimat la un printer 3D. Rețelele virtuale vor deveni un nou mediu de existență, înlăturând în totalitate realitatea cu care ne-am obișnuit. Pe fundalul H+ utopiile și distopiile „The Lawnmower Man” („Omul care tunde iarba”) sau „Matrix” apar ca ceva arhaic și depășit.
Transhumanismul nu este doar o îndeletnicire a unor inși ciudați, designeri sau fanatici ai progresului tehnic. El reprezintă vectorul ultimelor secole, în care omenirea a crezut cu adevărat în progres și evoluție. H+ constituie ultima concluzie logică a întregii epoci moderne. Ideea de bază a Modernității consta în eliberarea omului de toate limitările la care era supus. Primele lovituri au fost orientate împotriva religiei, tradiției și societății bazate pe pături sociale. După care a urmat asaltul asupra Statului și națiunii în favoarea societății civile. Apoi a venit rândul anulării viziunii normale asupra sexelor și familiei tradiționale, însoțite de legalizarea celor mai diverse forme de mutații de gen și perversiuni. Toate acestea se întâmplă pe fundalul progresului tehnologic: noi forme de producție, tehnică de calcul, performanțe în programare și sintetizarea de noi materiale. Ideologia și tehnologia s-au contopit treptat într-un tot întreg și inseparabil. Progresul tehnic a devenit un factor ideologic, iar ideologia, la rândul său, s-a transformat în nimic altceva decât tehnologie. De aici a și derivat înlocuirea produsă de specialiștii în tehnologii politice a formelor politice clasice.
Astfel am ajuns la ultima fază de eliberare a omenirii de toate restricțiile și limitările. În Occident deja nu mai există nici religie, nici Stat, în deplinul înțeles al cuvântului, nici ierarhii politice, nici familii normale. Toate formele de înlăturare a limitelor, adică de transgresiune, au fost depășite în întregime. A mai rămas de făcut un singur pas, ultimul pas – forțarea graniței speciei umane ca atare. Anume asta este esența H+ – ultimul cuvânt al liberalismului. Transhumanismul nu reprezintă o manifestare colaterală și ciudată a dezvoltării tehnice, ci exprimă sfârșitul logic al epocii moderne. Urma să ajungem în mod inevitabil la această etapă – la epoca cyborgilor, hibrizilor, mutanților și himerelor. Iată că am și ajuns.
Firește, la ora actuală majoritatea absolută a umanității nu este gata să se transforme în cyborgi sau mutanți. Dar cine îi cere părerea acestei majorități a omenirii? Întreaga istorie este opera elitelor. Masele niciodată nu sunt gata de nimic. Dar asta nu are absolut nicio importanță. Dacă nu sunt gata, atunci vor fi pregătite, și încă atât de abil, încât nimeni nu va reuși să observe nimic. Transhumanismul este inevitabil doar dacă noi vom accepta principala tendință a epocii moderne – credința în progres, în dezvoltarea și perfecționarea umanității. Această religie sau, mai exact, pseudoreligie a progresului a fost răspândită în Europa și în lume prin intermediul Iluminismului. Această erezie a înlocuit treptat sau a împins la periferie toate formele religioase tradiționale și în primul rând creștinismul. Odată luând direcția progresului, este imposibil să te oprești la jumătate de cale. Făcând primul pas, suntem constrânși să mergem pe același drum până la capăt. H+ reprezintă stația terminus. Dincolo de ea începe limbajul computerului.
Singurii care se află în partea opusă în raport cu posthumanismul sunt tradiționaliștii consecvenți și fundamentali. Însă ei resping nu doar această ultimă mutație, ci și întreaga Modernitate: însăși ideea de progres, dezvoltare, tabloul științific al lumii, democrația și liberalismul. În locul acestora tradiționaliștii au afirmat și afirmă pe Dumnezeu, Biserica, Imperiul, păturile sociale, statele și datinile populare. Nu există niciun fel de progres. Lumea modernă nu este rezultatul unui progres, ci a unei decăderi. Este împărăția antihristului. A lupta cu H+, a refuza ultima transformare, dictată de însăși logica ideologiei liberale a epocii Moderne și în același timp a accepta alte aspecte ale Modernității este pur și simplu absurd. Transhumanismul reprezintă în mod inevitabil ziua de mâine, dacă e să acceptăm felul în care arată ziua de azi. Dacă, însă, dorim cu adevărat să avem o altă soartă, trebuie să ne întoarcem în trecut pentru a înțelege unde anume am comis greșeala fatală.
Sfânta Tradiție susține că diavolul poate să facă orice. Dar el nu poate crea omul. El poate doar să-l parodieze, confecționând un simulacru al acestuia.
În mod evident, H+ este uneltirea lui.

Autor: Alexandr Dugin / Traducere: Iurie Roșca

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.