„Fiecare ou mâncat din coteț văduvește bugetul cu 50 de bani”

3

Varujan VosganianUn deputat român, fost ministru al Economiei, face o declarație ciudată despre autoconsumul din România care, spune el, „costă bugetul de stat cu miliarde de lei”, spre deosebire de țările occidentale unde totul se întâmplă în interiorul „relațiilor de piață”. Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost parlamentar liberal, susține că înclinația românilor spre autoconsum costă bugetul de stat pentru că „grădinile, coțetele și atelierele din curte produc PIB, nu și impozite”.
Într-o postare publicată pe pagina personală de Facebook, arată că „fiecare ou mâncat de la gaina din curte ‘văduvește’ bugetul de cincizeci de bani”.
„Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței si va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești. Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a arătat deputatul.
Postarea a iscat extrem de multe reacții negative ceea l-a determinat pe Varujan Vosganian să revină cu o altă replică pe rețeaua de socializare în care spune că „reacțiile la afirmațiile sale îl fac să creadă că a fost prea… abstract”.
„Am făcut o evaluare a comentariilor la postarea anterioară, postare în care ridicam o problemă reală a economiei românești, anume că o parte importantă a acestei economii e în afara relațiilor de piață. Consecințele sunt vizibile pentru o țară de la începutul secolului XXI: ponderea muncii salariate în mediul rural e scăzută, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare în PIB e redusă, între sat și oraș între sat și oraș sunt mari decalaje. Am dat exemplul ouălor nu ca să impozitez cotețele (eu, cât am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodată un impozit sau o taxă) ci ca să fiu mai bine înțeles. Cred, însă, că am fost prea… abstract. Reacțiile pe care le-am primit arată că și la nivelul mentalităților mai avem mult autoconsum”, a punctat deputatul cu o ironie căutată.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. Varujane, Varujane…!!!, asta inseamna supravetuirea romanulu si nu ajutor de la guvern, cu soia modificata genetic, carne injectata, gaina matura la 2 luni, gandaci ca proteina, rosii fortate, inrosite din gogonele, samanta de la Monsanato??? si codex alimentar.
    Manaca TU oua cu 35 bani….???, Si Sa traiesti BINEEEE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.