Manipularea pentru toți sau Fereastra Overton

74

Mai întâi un banc despre homosexualitate:
Un bătrân, abia ținându-se pe picioare, vine grăbit la serviciul de pașapoarte.
– Vreau pașaport în regim de urgență, ca să plec cât mai repede din țară.
– Păi, n-aveți nevoie de pașaport în Europa.
– Europa e prea aproape… Vreau să mă duc la capătul lumii.
– Da’ de ce?
– Nu sunt de acord cu politica față de homosexuali!
– Cum așa?
– Pe vremea lui Antonescu îi împușcau, Gheorghiu-Dej îi închidea la pușcărie, Ceaușescu îi băga la balamuc. Acum, după revoluție, i-au lăsat în pace și le-au dat drepturi.
– Așa, și?
– Mi-e teamă să nu devină OBLIGATORIU…

Bancul conține un adevăr și poate are și un substrat teoretic.
Celebrul regizor și actor rus Nikita Mihalkov, a prezentat în emisiunea sa, Besogon TV, teoria Ferestrei Overton, considerată prototipul tehnologiei manipulării opiniei publice:
„V-am promis să vă prezint tehnologia folosită pentru a face lumea să se obișnuiască cu ceea ce, în mod normal, este Imposibil să poată accepta. Tehnologia „sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inoculat. Din păcate… se poate.
Se numește Fereastra Overton.
Joseph P. Overton (1960-2003), prim vice-președinte al Centrului pentru Politici Publice (Mackinac Center for Public Policy), a formulat această teorie, care i-a primit numele postum, după ce a murit în urma unei catastrofe aviatice.
În conformitate cu Fereasta Overton, pentru fiecare idee sau problemă, în societate există o așa-numită „fereastră de oportunități”. În cadrul acestei ferestre, ideea poate (sau nu) să fie discutată pe larg, susținută deschis, promovată, se poate încerca legalizarea ei. Fereastra e mutată, schimbând paleta posibilităților de la o fază de Neconceput, complet străină moralei publice, total respinsă, până la faza de Politică Curentă, care este deja discutată pe larg și adoptată de conștiința populară și susținută prin lege.
Nu e o spălare a creierului ca atare, ci o acțiune mult mai subtilă…
Să abordăm ceva cu totul de neînchipuit.
Să ne imaginăm, de exemplu, legalizarea canibalismului, dreptul oamenilor de a se mânca unii pe alții. Destul de dur, nu?
Este evident că în prezent, în 2014, nu e posibilă desfășurarea unei propagande pro-canibalism, deoarece societatea ar exploda. Asta înseamnă că problema legalizării canibalismului se află la stadiul de oportunitate ZERO a ferestrei.
Acum vom simula modul în care ideea de NECONCEPUT va fi implementată, trecând prin toate etapele ferestrei de oportunități.
Astfel, subiectul va deveni nu doar acceptabil, ci chiar obligatoriu.
Tema canibalismului este încă dezgustătoare și absolut inacceptabilă în societate. A discuta acest subiect în presă sau într-o companie decentă e indezirabil. Ca atare, prima mișcare a FERESTREI OVERTON e mutarea subiectului canibalism din domeniul de NECONCEPUT în cel RADICAL.
Ne bucurăm de libertatea de exprimare, nu-i așa? Avem democrație… De ce să nu vorbim despre canibalism?! Oamenii de știință, în principiu, au dreptul să vorbească despre orice – pentru ei nu există subiecte interzise, ei trebuie să studieze toate temele. Și dacă așa stau lucrurile, atunci putem organiza un simpozion etnologic cu tema «Ritualuri exotice ale triburilor din Polinezia». Vom aborda istoria subiectului, îl vom introduce în circuitul științific și vom obține opinii autorizate despre canibalism.
Putem, deci, discuta despre canibalism și rămâne, în același timp, în limitele respectabilității științifice.
FEREASTRA OVERTON s-a mutat. A fost deja determinată revizuirea pozițiilor, asigurând astfel trecerea de la atitudinea intransigentă, de respingere, a societății, la o atitudine mai pozitivă.
Concomitent cu discuția pseudo-științifică, TREBUIE să apară undeva «Societatea Canibalilor Radicali». Chiar dacă vor fi prezenți doar pe internet, «Canibalii Radicali» vor fi observați și menționați de toată mass-media relevantă.
Rezultatul primei mișcări a FERESTREI OVERTON:
– tema inacceptabilă a fost introdusă în circulație, tabu-ul a fost „desacralizat”, a fost distrus caracterul univoc al problemei și s-au creat „tonuri de gri”.
Următorul pas al FERESTREI OVERTON mută tema canibalismului din domeniul RADICAL în cel POSIBIL. În acest stadiu continuăm să cităm „oamenii de știință”. Nu ne putem permite respingerea cunoștințelor despre canibalism… Oricine ar refuza să discute această temă, ar trebui înfierat ca fiind bigot și ipocrit.
Condamnând bigotismul, trebuie să găsim un nume elegant canibalismului.
Nu mai există canibalism! Acum se numește, de exemplu, „antropofagie”. Dar termenul în cauză va fi, curând, înlocuit din nou, considerând această definiție drept jignitoare. Scopul inventării noilor denumiri e devierea problemei de la esența ei, ruperea formei de conținut, privarea adversarilor ideologici de cuvânt. Canibalismul se transformă în „antropofagie” și apoi în „antropofilie”, la fel cum un criminal își schimbă numele și pașapoartele.
În paralel cu jocul numelor, are loc crearea unui precedent de referință – istoric, mitologic, contemporan sau pur și simplu inventat, dar cel mai important – legitimant.
Obiectivul principal al acestei etape, cel puțin parțial, este de a scoate mâncarea cărnii de om de sub incidența penalului. Eventual, prin găsirea unui exemplu în istorie. După ce a fost găsit precedentul legitim, apare posibilitatea de a muta FEREASTRA OVERTON din spațiul POSIBIL în domeniul RAȚIONAL.
„Dorința de a mânca carne de om e înscrisă în genele omului și e, deci, naturală”
„Uneori, să mănânci un om e necesar, există circumstanțe determinante”
„Există oameni care doresc să fie mâncați”
„Antropofilii au fost provocați”
„Gustul fructului oprit e mereu dulce”
„Omul are libertatea de a-și rezolva singur problemele”
„Nu ascundeți informațiile, astfel ca fiecare să poată decide dacă e antropofag sau antropofil”
„Are antropofilia aspecte negative? Există vreo dovadă?”
ș.a.m.d.
(Observați cum decurge procesul și suprapuneți-l peste evenimentele pe care le-ați trăit în ultimii 30, 20 sau 10 ani…)
În conștiința comunității se creează în mod artificial „câmpul de luptă” pentru această problemă.
Acum se trece de la RAȚIONAL la POPULAR.
În scopul popularizării temei canibalismului, ea trebuie să fie susținută de mesaje populare, „asezonată” cu personalități istorice și mitologice, și dacă e posibil, cu personalități media contemporane. Antropofilia pătrunde masiv la știri și în talk-show-uri. Oamenii sunt mâncați în filme de largă distribuție, în versurile cântecelor și în clipuri video.
Una din tehnicile folosite se numește „Uită-te în jur”:
– „n-ați știut că unul dintre cei mai cunoscuți compozitori e …antropofil???”
– „unul dintre cei mai celebri scenariști polonezi a fost toată viața antropofil, a fost chiar cercetat pentru asta. Unde e democrația?”
– „câți au zăcut prin balamucuri?”
– „câte milioane au fost deportați și li s-a retras cetățenia?”
– „ce părere aveți despre clipul „Eat me baby” al lui Lady Gaga?”
Tema aflată în prelucrare se aduce în top și începe să fie reprodusă în mod autonom în mass-media, show-business și politică.
Pentru justificarea subiectului, suporterii legalizării uzează de imaginea umanizată a criminalilor, creându-le o aparență pozitivă, prin intermediul argumentelor care bagatelizează faptele lor criminale.
De exemplu:
– „doar sunt oameni care creează… ce dacă au mâncat?”
– „ei își iubesc sincer victimele – mănâncă, deci iubește”
– „antropofilii sunt victime ei înșiși – viața i-a obligat, așa au fost educați”
– etc., etc.
Asta, pe de altă parte, e „sarea și piperul” manipulatorilor din talk-show-uri:
– „Vă vom povesti despre o tragică poveste de dragoste – el voia s-o mănânce, iar ea dorea doar să fie mâncată. Cine suntem noi, să-i judecăm? Poate că asta e adevărata dragoste. Cine vă credeți, ca să vă opuneți iubirii?”
Începe să vă „sune” cunoscut?
Trecerea la etapa a cincea se face atunci când tema s-a „încins” și se poate muta din categoria POPULARĂ în cea a POLITICII CURENTE.
Începe pregătirea bazei legislative. Grupuri de lobby, aflate în preajma puterii, se consolidează și ies din umbră. Sunt publicate sondaje care, chipurile, confirmă marele procentaj al susținătorilor legalizării canibalismului. În conștiința publică se introduce o nouă dogmă – „interdicția interzicerii canibalismului”. E un simbol al liberalismului – toleranța ca o interdicție a interzicerii tabu-urilor, interzicerea prevenirii și corecțiilor abaterilor dăunătoare pentru societate.
În timpul acestei ultime etape, societatea e deja „zdrobită”.
Se adoptă legi care schimbă (distrug) normele existenței umane. Tema se „rostogolește” inevitabil către școli și grădinițe. Asta înseamnă că următoarele generații vor crește lipsite complet de șanse de supraviețuire.
Așa s-a întâmplat și cu legalizarea pederastiei – acum „ei” pretind să fie numiți GAY.
Acum, sub ochii noștri, Europa încearcă legalizarea incestului și a eutanasierii copiilor.
FEREASTRA de oportunități descrisă de OVERTON se „mișcă” mai ușor într-o societate tolerantă. Într-o astfel de societate fără idealuri, nu există o delimitare clară între bine și rău.
– Vreți să vorbiți despre faptul că mama dumneavoastră e o târâtură?
– Vreți să publicați un articol despre asta?
– Să cântați un cântec?
– Să demonstrați, la urma urmei, că a fi târâtură e normal și chiar necesar?
E exact tehnologia descrisă mai sus și se sprijină pe libertinaj.
Dacă nu există tabu-uri, nu există nimic sacru.
Există așa-numita libertate de exprimare, transformată în libertatea de dezumanizare. Sub ochii noștri se elimină ultimele obstacole ce protejează societatea de auto-distrugere. Acum, calea e deschisă.
Crezi că nu vei reuși să schimbi nimic de unul singur? Ai perfectă dreptate. Singur, omul nu poate nimic…
Dar, personal, ești obligat să rămâi Om. OMUL e capabil să găsească o soluție oricărei probleme. Și ceea ce nu vei putea de unul singur, vor reuși oamenii uniți de o idee comună.
Uită-te în jur…”.

De fapt, Overton a observat un fenomen simplu:
În orice domeniu, la un moment dat, într-o societate se poate discuta un subiect sau o idee cu limite exterioare într-un spațiu îngrădit. Tema sau ideea e acceptată de societate ca atare doar într-un cerc restrâns, care se va putea constitui sau nu într-o „ferestră de oportunități” (fereastra Overton).
Spre exemplu, în urmă cu 50 de ani existența extratereștrilor era de neconceput. Fereastra Overton era în stadiul de inacceptabil. Au apărut apoi nenumărate imagini și filme cu „OZN-uri” și „ființe extraterestre” care au dus existența lor la stadiul de acceptabil. În ultimii ani, extratereștrii au fost puternic „umanizați”, devenind din inamicii ciudați din ceruri prietenii de pe alte planete. Acum ei nu mai vor să distrugă Pământul, ci să ajute civilizația umană în progresul său. Ba chiar este posibil să fi avut deja o contribuție esențială în acest sens în istorie. Filmele și documentarele au făcut deja posibilă existența lor, ducând tema în stadiul de popular, rațional. În viitorul apropiat este posibil să fie pregătite politici speciale pentru întâlnirea și conlucrarea cu extratereștrii.

Fereastra Overton are, deci, șase etape:
1. Inacceptabil – nu se poate deschide subiectul. Este inacceptabil și nociv, vine împotriva vieții și a societății.
2. Radical – se poate discuta despre idee, în cercuri excentrice, este insinuată în societate prin intermediul unor cercuri periferice, care au totuși dreptul la existență, nu?
3. Acceptabil – apar primele opinii mai degrabă favorabile din partea unor personaje considerate respectabile, dornice de afirmare, care vor oferi alternative de percepție asupra temei („vedete” și „formatori de opinie”).
4. Rațional – se produce departajarea clară, între opiniile pro și contra bazate pe argumente, ambele tabere înclinând într-o parte și cealaltă balanța.
5. Popular – mass-media promovează fără rezerve noul și originalitatea ideii, temei și produce o emulație în societate. Repetitorii se pun în mișcare și repetă fără să judece argumentele celor în care au încredere, producând un întreg curent favorabil.
6. Politică – acesta este momentul oportun pentru stabilirea unui întregi politici, odată cu care nu va mai fi posibilă reluarea subiectului. Se propune formal în dezbatere publică, se votează emoțional. Subiectul tabu din trecut a devenit o temă mereu actuală și toată lumea mimează fericirea și jubilează mare salt înainte al societății și depășirea prejudecăților. Toate avantajele noilor politici sunt larg recunoscute, toate dezavantajele sunt adânc îngropate…

«Adorarea diavolului și canibalism în America de Sud», de Caspar Plautius, 1621
Citește și:
Strategii de manipulare
Cunoscutul politolog evreu, filozof şi lingvist nord-
american Noam Chomsky a concretizat, într-o formulare pe 
înţelesul tuturor, zece manipulări generale pe care se 
bazează democraţia occidentală şi pe care el le numeşte 
„strategii ale diversiunii”.1. Strategia diversiunii, 
2. A cauza probleme şi, apoi, a oferi soluţii, 3. Strategia „în degradeu”,
4. Strategia acţiunii cu date diferite, 5. A se adresa publicului ca unor 
copii mici, 6. A face apel mai mult la partea emoţională decât la gândire,
7. Menţinerea poporului în neştiinţă şi prostie, 8. A încuraja publicul să 
se complacă în mediocritate, 9. A înlocui revolta cu învinovăţirea, 
10. A cunoaşte oamenii mai bine decât se cunosc ei înşişi (Citește...)
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

74 COMENTARII

 1. Mie mi se pare absurda comparatia homosexualilor cu canibalii, e liber autorul sa se exprime cum vrea, dar e propaganda discriminatorie ieftina. Homosexualii nu comit o crima, nu incalca nici un drept sau consimtamant reciproc. Eu personal nu am nici o problema sa coexist cu homosexualii si nu exista vreun motiv pentru care drepturile lor sa fie ingradite fata de ale mele.

  • George Iarca , ai reusit sa intri , chiar sa susti fara sa te forteze cineva . Daca trâiai in 1980 sub nici o forma nu sustine-ai asemenea idei pagâne . Societatea a banalizat lucrurile murdare si a facut normale facand de ele un ideal a vieti .

    • Nu e cazul sa faci o asemenea observatie,omul si-a exprimat o idee si trebuie sa o luam ca atare. Ca faci dta pe corectorul de vorbire a limbii române,nu este oportun.. nu e cazul sa te mai prezinti pt ca am inteles ca esti un GAY!

  • Total de acord cu tine, George Iarca. O aberație de articol. Sper sa nu te afecteze prea mult reacțiile „religioșilor”. Mai trist e ca n-au înțeles nimic din „Iarta-i Doamne ca nu știu ce fac”.

   • De la „iarta-i Doamne…” si pana la a aproba ( pentru ca , de fapt , asta faceti ) felul de vietuire al LGBT…-ilor , e cale lunga si nici un „religios” , cum ne numiti , nu v-a accepta asa ceva … Daca nu stii cu ce se „mananca” credinta crestina , de ce rupi si folosesti , neadecvat , fragmente din Cuvantul Adevarului ?

  • Exemplul cu canibalii este doar pentru demonstrație, așa că nu se poate face comparație. Înseamnă că nu ai înțeles esență articolului!

  • Total de acord cu tine George Iarca! Felicitari pentru observatie! Articolul care se vrea a fi unul in care sa ne invate pasii manipularii, se dovedeste a fi un articol PROFUND MANIPULATOR in care se induce in subconstient ideea egalitatii dintre sexul liber consimtit intre persoane de acelasi sex si crima! ORIBIL SI JALNIC domnule autor!
   Nu este treaba noastra cu cine face sex X sau Y, atita timp cit sexul se petrece acasa, intre persoane mature, pe baza liberului consimtamint.

   • Da, daca s-ar opri doar in dormitor, ce este mai periculos este ca acei homosexuali ies si pe strada, fac manifestatii si isi cer drepturile, ceea ce contravine moralei, nu crestinesc ci moralei uman. Ai vazut tu animale sa faca asa ceva? Atunci ai coborat mai jos de animal.

   • Cred ca esti un mare BULANGIU! Asa sunt numiti cei care o luau in poponeata pe vremea mea.. din pacate,pt dta care esti un fan declarat al acestei categorii de bolnavi psihici cu deviatie de comportament..

  • Cum ar fi fost daca, in loc de -canibalism-, articolul ar fi mentionat -apa potabila gratuita- ?
   Cand eram copil, la bunici aveam apa de la fantana si la un robinet din curte care era racordat la o conducta trasa de sateni de la un izvor din sat.

   Intre timp, ne-am modernizat, iar bunicul nu mai are apa la robinet pt ca primarul a accesat niste fonduri europene si acum apa este trasa prin alte conducte, dar e pe bani.

   Nu este oare cazul asemanator? O sa ajungem intr-un viitor, nu prea indepartat, sa facem trafic de apa potabila?

   Ati vazut filmul „Dr. Seuss’ The Lorax”? Pe scurt, acelasi lucru se intampla cu aerul (in film).

   Nu spun ca asta urmeaza sa se intample, ci doar abordez subiecte diferite fata de cel al canibalismului.
   Articolul vorbeste despre Fereastra Overton, nu despre canibalism, desi comparatia intre canibalism si homosexualitate a fost probabil intentionat aleasa.

   • Corect,in tot ce spuneti.. din pacate unuii dintre comentatori/cititori au inteles exact pe dos.. s-a ales tema „canibalism”pt a avea un impact puternic d.p.d.v.emotional.

 2. Canibalii din poveste sunt homosexualii din realitate. Respectivul, doar a inlocuit un cuvant, putea fi oricare altul, ideea tipului de manipulare, primeaza aici, nu – neaparat – canibalii sau homosexualii, in sine.

  • Nu, homosexual si canibal nu sunt cuvinte interschimbabile. Dupa cum nu sunt nici homosexual si pedofil. Canibalismul si pedofilia sunt acte profund antisociale, care presupun distrugerea vietii celuilalt. Homosexualitatea este un act sexual consimtit intre doi adulti. Este abject ce face autorele Cristian Patrascu: sub masca devoalarii unui instrument de manipulare, manipuleaza el insusi, pana intr-acolo incat oamenii citesc si nu stiu ce citesc: canibalul omoara un alt om, iar pedofilul violeaza un minor. Cum poate fi asta egal cu ce fac doi adulti, consimtit, in intimitatea lor?

   • Ceeace spui tu e fals. Faci confuzie între consecințele fiecărei stări existențiale.
    1. Homosexualul este o broască care se deschide trăgînd de clanță în sus înloc în jos. Și asta duce la obișnuință, deci modificare de comportament (în masă)
    2. Canibalul în schimb nu poate produce obișnunță pentru că e contrar supraviețuirii maselor. deci va fi elimiinat.
    Prima concluzie: Canibalii vor fi exterminați pentru că produc pagube majore, imediate și definitive. În schimb homosexualii vor fi tolerați din lipsa imediatității efectelor nocive asupra societății, deci anomalia se cronicizează producînd transformări profunde de comportament al societății care se va aliena și va dispare în timp.
    A doua concluziie: Ambele cazuri sînt nocive; ambele duc la dispariția rasei, deci sînt criminale cu dirența de durata în timp pînă la ajungerea efectelor cataclismice pentru rasa umană.
    Domnul Pătrașcu a spus corect ceeace a spus doar că a lungit-o spre a fi înțeleasă. Este evident că nu oricine este apt a înțelege limbajul logicii, și ca să exemplific pe surt situația amintesc două expresii în domeniu: cazul mărului interzis din Biblie (AXIOMA), și versurile Coșbuciene care redau situația […nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le-nțelegi…].

 3. dar eu nu vad nici o manipulare. insa discriminare si abuzuri fata de homosexuali au fost de cand lumea. ca in „gluma” de la inceput. eu doar zic ca e timpul sa fie si ei lasati in pace

  • Dar cum sa fie lasati in pace? Pai daca ai cancer il lasi in pace sa prolifereze ? Sa avanseze? Nu cauti sa izolezi boala? Sa ii administrezi antidot ? Cum ar fi sa spuna oamenii? Si daca e ciuma in cetate ? Sa-i lasam pe ciumati in pace si sa vietuim cu ei. Caci noi nu vom fi afectati si nici copiii nostri. Dar ochii nu au vazut cu cata salbaticie homosexualii si feministele va distrug societatea, copiii, natiunile si constiintele. Tocmai pt ca au fost lasati in pace sub numele iubirii ipocrite, nepasarii si nestiintei. Numai constiintele viciate si adormite pot gandi astfel.

  • Ce inseamna, in viziunea dvs, sa-i lasam in pace? Ii lasam sa se casatoreasca, sa adopte copii, sa-si schimbe sexul, sa implementeze educatie pro-transgender, pro-homo, pro-zoofilie, etc, in scoli? Ma indoiesc ca nu stiti ca asta le e scopul. Ca daca e vorba de lasat in pace sa se manifeste doar in intimitate, asta au putut si pana acum.

 4. Pai tocmai asta e: pastrand proportiile in privinta periculozitatii, in rest, ca si canibalismul, si homosexualitatea e cam tot la fel de inacceptabila. Avem aici doar o ilustratie, nu o luati ca pe o comparatie perfecta. Dar patternul ramane, e foarte adevarat, parsiv, vicios. Si se ajunge inevitabil in acelasi punct, impunerea unui lucru care parea de neconceput, de neacceptat. Nu vreau sa-i trag in teapa pe homsexuali, dar nu vreau nici sa accept aceasta mizerie ca pe o normalitate, cu toate „drepturile” aferente. Au un singur drept: sa faca ce vor in casa lor, in viata lor personala.

  • Total de acord. Dar uite in ce stadiu de indobitocire a ajuns populatia! Un român vine şi îmi spune că e normal ca pederaştii sa aiba aceleasi drepturi cu oamenii normali, asa cum i-a lasat Dumnezeu creati. Să crească si ei copii, să se căsătorească. Bineînțeles ca se va trezi cel puțin unul sa scrie „dar cine decide normalitatea pe pământ? De ce sunt unii normali iar altii anormali?” Aici a ajuns poporul român: îndobitocire in masă. Acum urmeaza vaccinarea, maine homosexualitatea, poimaine incestul si pedofilia cu tot cu zoofilia, apoi canibalizarea…că tot trăim in era globalizării. Vai de noi!!! Doamne, ai milă de noi!

   • Salut Maria, Trist dar adevarat , cu globalizarea mondiala toate acestea lucruri pagâne se vor propaga foarte repede . Mass media si showurile tv accelereaza nebunia

   • Maria, ai luat-o pe cai gresite de la inceput. hai daca tot vorbim de Dumnezeu si ce a lasat el, fuga la cratita, nu cumva sa comentezi barbatului care are voie sa te bata ca asa spune biblia. Nu ai voie sa ai cariera, nu ai voie sa iesi din cuvantul lui, te mariti cu cine iti spun parintii (de fapt tata, ca mama nu are voie sa comenteze), ceea ce tu numesti normalitate e de fapt o gandire medievala. Asa ca te rog ca femeie mars la cratita si la facut copii ca asa te-a lasat Dumnezeu. Sau poti accepta ca lumea nu e asa cum scrie in cartile popilor, ca biserica e o organizatie malefica care nu cauta decat sa te controleze pe tine oaie blajina ca sa le dai bani si putere.

    • Indica-ne pasajul din Biblie care ofera barbatului mandat sa bata femeia. Dupa ce il gasesti, il astept pe cel care face vreo referire la cariera femeilor. Daca tot dechizi subiectul oilor (voi insa nu sunteti din cele blajine) controlate de institutii, ai putea admite ca procesul prin care minti „odihnite” si spalate preiau axiome predigerate de benzi desenate pentru tefelei hashtagisti nu e nimic altceva decat manipularea unor sfertodocti care se inghesuie sa laude hainele imparatului secularist. P.S.: Inainte sa incepi vanatoarea de versete fictive (s-ar putea sa te tina ocupat un timp), deschide si un manual de ortografie si punctuatie.

 5. Aici e vorba si de extrapolare! Nu putem sa ne referim la idiverse idei, de importanta morala pentru societate, din perspectiva secolului IX-XX- sau chiar mai din urma- desi „fereastra Overton” nu pare sa aiba fisuri, cel putin pentru mine, ca neofit. Variabilele sunt multe si usor de mutat, in acest sens.

 6. Legea vaccinarii a trecut de senat și cand te gândești că cei 99 de senatori au votat fără să cunoască conținutul…doar forma mapelor?! Acum se amâna și referendum-ul pro familie pentru ca evident încă nu s-a deschis fereastra a 5a … apropos d-ul Overton o murit în accident spontan sau ???? Fratii români să ne rugăm pentru unitatea de simțire a neamului să ne trezim din somnul cel de moarte ca este doar începutul relelor

 7. Soluție ar fi. Undeva trebuie să fie pus hotar. Ideile aste se insinuează subtil și poate nu sesizăm începutul. Bun, asta e. Dar când am văzut, punem punct. Un exemplu: De acord că homosexualii au dreptul la libertate. O etapă era aceea ca relațiile să fie practicate cu discreție, în intimitate. Ne oprim aici. Orice depășește aceasta limită VA FI DRASTIC OPRIT. Asta ar trebui să facem ca cetățeni responsabili.

 8. Greoi articol, cu discontinuitati logice. Poate fi banuit chiar de manipulare. Ce legatura are canibalismul cu homosexualitatea? Mai pe romaneste, bancul e cam prost.
  Nu sunt homosexual, dar nici nu mi-ar fi rusine daca as fi. Ce e porcaria asta sa ne intereseze pe noi unde si-o trage fiecare? Ce, e mai buna curvasareala de la TV, sau de pe strada?
  Respect pentru Alexandru Macedon, Socrate, Hadrian, Freddie Mercury, dar mai ales pentru mult regretatul George Michael. Lista este enorma, si daca n-ar fi fost crestinismul, am fi cunoscut mult mai multe personalitati, care de frica au ascuns orientarea lor sexuala.
  In antichitate nu era nici o jena orientarea sexuala, si cu toate astea cele mai frumoase opere de arta si scrieri, atat cat s-au pastrat dupa ce catolicii au avut grija sa arda tot, sunt dinaintea crestinilor. Renasterea a insemnat exact lupta de sub totalitarismul catolic. Inafara de icoane, nimic artistic. Nu veti gasi nimic in muzee inaintea renascentistilor. Mai departe, inchid prin a reaminti ca renascentistii cei mai de vaza au fost homosexuali. Da Vinci este doar cel mai cunoscut dintre ei.
  Si ca sa inchid. Pe bune, canibalismul e in genele noastre?

  • a vantura balegar ti se pare egal cu iubirea fata de o femeie? involuezi, nu ai avut ocazia sa latri daca parintii tai nu erau hetero, erai ingrasamant …..

  • Va bateți cu morile de vânt domnule Badescu. Cititul cărților groase nu e pasiunea oricui. E mai la îndemâna culcușul călduț și defilarea cu religia pentru a-ți ascunde condiția primitiva dar confortabila. Da, e trist, foarte trist.

  • Pederast deghizat care esti, nu ai inteles nimic. Te-ai simtit lezat de la primele propozitii ale articolului, iar acum o tii langa cu cat de misto si utili sunt bulangii. Articolul este despre manipulare, iar tu esti o victma serioasa, se pare. Daca maine astia zic ca pedofilia nu e chiar atat de rea, si ca e ceva natural, tot dragoste e si aia, atunci ce faci ? Autorul atrage atentia asupra sacrului care trebuie sa isi regaseasca loc in viata omului.

 9. Din păcate un mecansim care poate fi actionat paralel, in sens invers, asupra opusului subiectului dorit a fi implementat. Exemplu, folosirea expresiei familie traditionala, in locul corectei expresii familie naturala…care mie imi pare un mic dar important cal troian.

 10. Hmmm…multe chestii najpa ne sunt bagate pe git cu forta si noi trebuie sa le acceptam, prin utilizarea unui cuvint extrem de periculos si pervers: TOLERANTA!!
  Ni se cere mai mereu SA FIM TOLERANTI…adica sa acceptam toate nebuniile din capul altora…toate deraierile de la normalitate…chiar daca ne afecteaza uneori ireversibil viatza!!!
  Pe bune?!??..Dar de ce ar trebui sa fiu eu TOLERANT si sa inghit toate rahaturile unor SMINTITI?!?…pffff
  Cat despre fereastra OVERTON…cred ca un exemplu al utilizarii ei este situatia in care am ajuns in „problema genului” ..a se vedea decizia autoritatilor canadiene…cu sexul neutru…X…etc.
  O LUME NEBUNA…NEBUNA…NEBUNA…

 11. Foarte bine punctat şi amintit. O metodă perfidă, eficientă şi foarte greu de oprit, dacă e aplicată cu răbdare şi având în vedere că se adresează psihologiei maselor, care diferă enorm de cea individuală.
  Un posibil remediu ar fi ancorarea în tradițional şi doze masive de spiritualitate (,,îndoctrinare”, după unii tineri frumoşi şi liberi). Dar sunt multe de spus…

 12. Nu este vorba despre canibalism ( la propriu ), poate doar la figurat. Ideea transmisă este: orice situație rea poate fi pusă în aplicare, dacă ai susținători diabolici, ultra specialiști în manipularea maselor . Sigur există un antidot ferestrei Overton. Gândiți mai mult. Mihai.

 13. Sa-mi explice si mie un sustinator. Daca am fi in mediul nostru evolutiv natural, sa zicem in urma unui dezastru, toata tehnologia este distrusa. Si am fi in pielea goala in padure, daca ar fi doar homosexuali si lesbiene, cum s-ar perpetua specia umana? Sau daca stramosii nostrii din paleolitic ar fi fost doar asa, am mai fi vorbit noi astazi.
  „Pentru a afla utilitatea unui lucru, mergi cu el la extrem”
  Daca se va da o lege care sa interzica casatoriile intre persoane de sex opus? Cei normali ce ne facem? Asta este o temere foarte mare, deoarece este un subiect prea des discutat. De altele nu se vorbeste atat, de ce? Vor sa ne scoata pe noi in afara legii in urmatorii 10-20-30 de ani???

  • Aveți un punct de vedere formulat instinctual și nu rațional, asa cum va place sa credeți. Eu va întreb altceva. Ce-ați face dacă vi s-ar cere sa va petreceți viata cu un partener de sex opus opțiunii dumneavoastră?

 14. Cristy si voi ceilalti,chiar va place sa ocoliti raspunsul la acest articol si in genere la ce gandesc mai marii cand tot propaga homoxsexualtatea? Pai raspunsul e foarte simplu ,dragii mei,dar voi nu-l vedeti de nas. Pentru ca acesti oameni nu si doresc perpetuarea speciei,vor sa ne curatam si in loc sa nu mai vina nimic. Homosexualitatea asta face. Oamenii vor sa depopuleze planeta si ca sa nu faca un razboi s-o distruga,o fac pasnic, imbibandu-ne capul cu asta ca ar fi ceva normal, cum si canibalitatea, tot asta ar produce. Ei nu mai au nevoie de noi. Detin 95 % din bunurile planetei, s-a descoperit automatizarea, producerea de roboti industriali si nu numai) si atunci pentru ce sa mai existam noi? Doar sa le imputin planeta?Suntem considerati animale si ne trateaza ca atare. Asta nu a-ti intele niciunul de aici, din pacate. O tot dati cu religia, cu catolicismul. Asta nu-i decat o alta forma de manipulare mentala de cea mai joasa speta pe care au implementat o la inceput. S-a cam dus. Oamenii nu mai cred in povesti nemuritoare. Lucrurile au evoluat. Mintile se cer spalate altfel. Obedienta exista,la ce folos religia, cand deja au trecut la alt plan, mult mai profund si mai direct, in care victimele se elimina singure. Fratilor, treziti-va si vedeti cu adevarat realitatea. Se doreste sfarsitul evolutiei, dar nu toatal, doar a noastra, a miliardelor de oameni nefolositori de acum planurilor lor.

  • Mihai Marian dupa ofensiva islamica ce vrea sa cuprinda toata planeta se pare ca stapinirea se gindeste din nou la religie pt spalare pa creier eventual decaderea tehnologica

 15. O singura modificare de context si continutul textului isi poate schimba radical sensul. Sa inlocuim de exemplu „canibalismul” cu „donarea de sange pentru a salva vieti”. Faptul ca a asociat homosexualitatea cu canibalismul nu cumva e si ea o forma de manipulare? Chiar si aceasta metoda are un nume.

 16. e mai mult o scuza pentru autoritati ca fac mizerii. s au gandit ei cum sa faca sa indrepte atentia publicului de la oameni care iau decizii concrete catre niste concepte si filozofii oarecare astfel incat sa abureasca omul.

 17. Ca veni vorba de canibalism, subiectul e trecut bine de primele faze ale ferestrei Overton. Cine a fost atent a putut oberva ca in ultimii ani a devenit o tema ingrijorator de POPULARIZATA, mai ales in zona productiilor cinematografice si in clipurile muzicale. Etapele ramase vor fi parcurse foarte repede, atunci cand conditiile de existenta la nivel global vor deveni foarte precare (vezi anuntatele crize alimentare globale, care vor fi produse prin diverse mecanisme). Cu riscul de a isteriza nereligiosii, sugerez celor care nu au dezvoltat inca reflexe pavloviene de respingerea a tot ce tine de religia stramosilor lor, sa studieze profetiile apocaliptice ale sfintilor crestin-ortodocsi, care descriu un tablou al degradarii si disolutiei societatii umane din viitorul apropiat, ca urmare a renuntarii la nivel global la anumite credinte si cutume sociale care au protejat societatea umana de multe orori de-a lungul istoriei , in care canibalismul va ocupa un loc semnificativ in lumea umanist-dezumanizanta care se construieste cu atata fervoare in acest moment. Ce nu inteleg cei care vor toleranta cu orice pret pentru lucruri care au fost privite ca factori distructivi in societatea umana timp de mii de ani, e ca lucrurile astea vin la pachet. Nu poti avea unul fara sa le primesti in mod inevitabil pe celelalte. Cei care se bucura acum de relaxarea fara precedent a standardelor morale vor vedea in curand consecintele ei finale

 18. Inca o data am constatat ca ne pierdem in amanunte si nu intelegem realitatea sau nu vrem sa o acceptam . Exemplele cu homosexualitatea si extraterestrii sunt concludente pentru aceasta teorie ” overton” care ar trebui sa ne dea de gandit . Nimeni nu a fost deranjat de ” extraterestri” cum au fost deranjati de exemplul „homosexualilor” . Ceea ce inseamna ca fiecare din cele doua exemple sunt in faze diferite in aceasta teorie . Articolul atrage atentia asupra fazelor MANIPULARII deci fiecare sa se gandeasca la acest termen. Cand ni se va cere parerea despre „homosexuali” , „impozite” , ” parlamentari” etc. , etc abia atunci sa ne dam cu parerea . Am observat ca oamenii sar foarte iute unul la gatul altuia de parca ar fi dusmani fara a defini adevaratii dusmani .

 19. Foarte bun articol. Asemanarea canibalismului cu homosexualitatea binevenita, caci ce este homosexualitatea decat un canibal al normalitatii si a inocentii.

 20. Articolul care se vrea a fi unul in care sa ne invate pasii manipularii, se dovedeste a fi un articol PROFUND MANIPULATOR in care se induce in subconstient ideea egalitatii dintre sexul liber consimtit intre persoane de acelasi sex si crima! ORIBIL SI JALNIC domnule autor!
  Nu este treaba noastra cu cine face sex X sau Y, atita timp cit sexul se petrece acasa, intre persoane mature, pe baza liberului consimtamint.
  O mare mizerie ai scris domnule autor…mizerie care insa a fost inghitita cu placere de persoane agresive, controloare, manipulatoare, homofobe, de persoane pentru care principala ratiune a lor de a fi sta in ai controla pe ceilalti, pentru ca au pierdut total controlul asupra propriei vieti.

 21. urmand aceeasi logica, e absolut ingrozitor ca in acest mod femeile au ajuns sa aiba drept de vot, ba sa mai aiba si slujbe, sa nu mai zic de faptul de Neconceput ca poarta pantaloni! Domnule, deci prin aceasta fereastra overton au trecut si casatoriile interrasiale, e scandalos, auzi, si nici macar nu ne mai dam seama. Sa mentionez ca au ajuns negrii sa fie egali cu albii?! cata demagogie la un loc – si alegerea, ca referinta, a celui mai mare tabu al umanitatii – canibalismul. ca na, e fix totuna. Pentru cine scria mai sus ca e de exemplu si nu se pune- ba se pune, desteptule, ca de aia e dat exemplu. Atat de ironic, sa citesti un articol despre manipulare Atat de manipulator.

 22. Excelent articolul! Am observat ca multi s au ofuscat cand s a facut o referire la homosexualitate. Nu asta e cea mai rea. Pedofilia este deja in etapa6 in Belgia, Olanda, prin scaderea varstei la 14ani!! Si e diar inceputul ferestrei Overton. Cu timpul vor induce ideea de scadere la varste fragede, ca deh, cum zic gay iubirea nu cuniaste limite,iar in numele ei ni se va permite orice! Nu mai zic de aberatiile aparute prin tarile nordice cu necrofili!! Tot iubire e considerata si aia😳☠️ dar inca nu a sjuns la nivelul 4. Asaltul manipulant al ideologiei marxiste, introdus prin multe ong-uri, se face din ce in ce mai simtit in soc. romaneasca. Au inceput cu promovarea parteneriatului civil, apoi , vazsnd ca merge, au ajuns pina la niv3 cu casatoria homo. Doar interventia dura a bisericii s facut sa fie stopata aceasta fereastra de oportunitati.

 23. Foarte bun articolul! Cum spunea cineva mai sus, noi oamenii suntem prea multi. E clar ca se vor legaliza toate aberatiile, iar instinctualii le vor accepta pe toate, ajungandu-se in final la un haos planetar. Mandria prostimii instinctuale ne-a adus aici.

 24. Aricolul in sine este o fereastra Overton. Daca te detasezi de subiectele controversate (homosexualism si canibalism) vezi ca urmeaza niste etape logice in promovarea oricarui subiect. Asa a fost si cu religia, discriminarea femeilor, sclavia etc. Este firea omeneasca sa propage o idee acceptata intr-un grup restrans spre mase folosind argumentele potrivite si mijloacele de comunicare. Nu poti opri fenomenul cand are destui adepti. Fiecare trebuie sa-si urmeze propriile ideologii si sa accepte ca unii sunt diferiti. Societatea va hotara mai departe …

 25. Tehnologia „sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inoculat…Da!Dar doar „aparent”.
  In rest, bag sama ca sunt prea proasta ca sa va inteleg elucubrațiile…;(
  Observ, de una singura, ca mult ce se intampla in jurul meu e anapoda, dar nu gasesc astfel de explicatii, chit ca le caut…Mea culpa!
  Homosexuali? Au fost, sunt, vor fi. Canibali asijderea….Doar cu pedofilii duc razboi crancen. Ce e cu noi, restul?! O.K.???!
  Zic si eu.

 26. blestemati sunt toti homosexualii care il hulesc Duhul Sfant Adevarul si lucreaza impotriva lui Dumnezeu si a vietii cu buna stiinta! nu va da Domnul mila pana nu is pun cenusa in cap! 9 din 10 homosexuali au fost violati in copilarie si vor face si ei la fel pt ca iubesc ce au iubit si sodomitii din Sodoma, pedofilia, moartea.

 27. Paradoxul e ca homosexualii, pedofilii, ateii vor fi toti ucisi de Anticristul care va acapara aceasta ordine mondiala noua, pe care fraierii o venereaza crezand ca se elibereaza de Dumnezeu si de constiinta pacatului. Ei nu fac decat sa-si scrie numele iin iad si vor pieri si in chinuri.

 28. Numiți-i pârțari, nu le mai spuneți homosexuali, și nu le mai găsiți scuze că sunt bolnavi, că nu-i adevărat! Sunt perfect sănătoși! În relația dintre o femeie și un bărbat, chiar dacă el îi rupe dinții cu bocancul, sau dacă ea îi crapă capul cu un topor când doarme, nu există sentiment mai sublim decât dragostea dintre ei. Atât!

 29. este una sa nu fi dernajat tu personal de niste homosexuali,si alta este sa se legalizeze si sa se foloseasca de parghia asta pentru alte lucruri satanice. Normal este casatoria dintre un barbat si o femeie pentru ca asa a spus Dumnezeu. Si daca aveti aberatii cu “Dumnezeu nu exista sau biblia este o inventie” va invit sa o cititi,sa studiati crestinismul mai mult si o sa vedeti cum Biblia se implineste fie ca vreti voi sau nu credeti voi. NYKA

 30. Articol foarte bun.
  S-au invirtit ,in discutii,in jurul canibalismului si al homosexualitatii.
  Cite alte ferestre subtile ni se deschid?
  Cite alte “satanisme” ni se pregatesc si sint avansate in diverse faze?
  Homosexualitatea este doar una din perdelele de “ceata” care ne opresc sa percepem crunta realitate. Ramine doar:DOAMNE AJUTA!

 31. Orice idee care a intrat vreodată în circulație începe prin a fi considerată o blasfemie, își trăieșe maturitatea ca platitudine și sfârșește ca prejudecată, asta e clar. Chiar și creștinismul, chiar și postulatul lui Euclid. Etapele Overton detaliază, rafinează trecerea de la maturitate la platitudine, descriu copilăria ideii până la adolescență. E interesant, e de glosat pe tema asta.

 32. Stimată redacție introduceți două butoane pentru fiecare comentariu: MODIFICĂ și ELIMINĂ. Astfel putem rectifica textul sau să-l eliminăm dacă considerăm a fi inoportun Vă mulțumesc Nick

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.