Nu securea, Facebook, este vinovată, ci călăul care o mânuiește

2

În august 2015, ministrul german al Justiției, Heiko Maas, trimite o scrisoare rețelei Facebook pentru a cere o mai bună aplicare a cartei sale comunitare, astfel încât suprimarea mesajelor rasiste să se facă cu celeritate.
Peste 2 luni, în octombrie 2015, Angela Merkel intervine personal și îi cere lui Mark Zuckerberg ca Facebook să cenzureze și să șteargă comentariile deviaționiste și să blocheze conturile celor care se opun politicii imigraționiste a guvernului. Angela Merkel declara: „Nu este numai datoria Statului să intervină când comentatorii cheamă la proteste pe rețelele sociale, dar și compania trebuie să facă ceva împotriva unor astfel de manifestări”.

Aproape concomitent, aparent fără nicio legătură cu mesajul transmis de Merkel lui Facebook, Parchetul din Hamburg începe anchetarea unei plângeri „pentru incitare la ură rasială”, depusă împotriva a 3 directori locali ai Facebook. Cei 3 sunt acuzați că „au încurajat difuzarea unor incitări la ură și a unor materiale pasibile de pedeapsă”!
În 2016, guvernul german înființează în structura Ministerului de Justiție, condus de socialistul Heiko Mass, un departament special care are drept sarcină monitorizarea rețelelor de socializare, depistarea comentariilor care „îndeamnă la ură” (rasiste și islamofobe) și ștergerea lor. Lui Facebook i se cere să colaboreze necondiționat cu acest department, condus de Anetta Kahane – o fostă informatoare STASI.
În noiembrie 2016, Mark Zuckerberg este chemat în judecată de procuratura orașului Munchen, fiind acuzat de „complicitate și instigare la ură rasială”! Colaborarea între Facebook și Departamentul nou înființat nu era atât de bună pe cât și-o dorea guvernul german.
De la Strasbourg se face auzită vocea lui Martin Schultz, președintele Parlamentului European, care face apel la realizarea și implementarea la nivel european a unor legi dure, care să stopeze răspândirea apelurilor la ură și a știrilor false, în rețelele de socializare.
Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, intră în acțiune și Comisia Europeană descoperă brusc că Facebook a ascuns adevărul în privința preluării WhatsApp, așa că trece compania pe lista neagră, pentru încălcarea legislației antimonopol! Dacă va fi găsit vinovat, Facebook riscă o amendă de 1% din venituri!
Pe 5 aprilie 2017, cabinetul cancelarului Angela Merkel înaintează Budestagului un proiect de lege „care prevede amendarea rețelelor sociale cu până la 50 de milioane de euro dacă nu înlătură rapid sau dacă nu blochează accesul la știri false, la conținut xenofob și la conținut care incită la ură”.
În mai 2017, Google, Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft semnează Codul de conduită al Comisiei Europene, gest prin care se angajează să blocheze, sau să suprime în 24 de ore mesajele care incită la violență și ură. În comunicatul Comisiei Europene se spune : „Companiile IT susțin efortul depus de Comisia Europeană și Statele membre ale UE pentru a face față provocării care constă în a ne asigura că platformele on-line nu oferă posibilitatea propagării virale a mesajelor ilegale care îndeamnă la ură, în mediul on-line. Ele împărtășesc astfel… RESPONSABILITATEA COLECTIVĂ ȘI ONOAREA DE A PROMOVA ȘI FACILITA LIBERTATEA DE EXPRESIE în lumea on-line”.
Iunie 2017 – Poliția federală germană anunță că a procedat la o serie de percheziții coordonate la domiciliul a 36 de persoane care au publicat pe Internet comentarii care incită la ură. Această operațiune a fost o demonstrație de forță menită să-i descurajeze pe cei care postează/publică mesaje contra refugiaților și a imigranților. „Faptul că numeroase mesaje care îndeamnă la ură continuă să fie publicate, arată necesitatea ca poliția să acționeze. Societatea noastră nu va tolera un climat de teamă, de amenințări, de incitări la violență și de alte fapte pedepsite de lege, care au loc în stradă sau pe Internet” – declara directorul poliției federale, Holger Munch.
Bundestagul votează legea „care prevede amendarea rețelelor sociale cu până la 50 de milioane de euro dacă nu înlătură rapid sau dacă nu blochează accesul la știri false, la conținut xenofob și la conținut care incită la ură”.
Pe 23 august 2017, cu o lună înaintea alegerilor legislative din Germania, Facebook anunță suprimarea a zeci de mii de conturi ale utilizatorilor germani! Ele erau bănuite că ar fi răspândit „știri false sau cu conținut înșelător”! Mai mult, Facebook anunță că în afara „Centrului de ștergere” din Berlin (700 de angajați), va deschide cât de curând, la Essen, un al doilea „centru de ștergere” cu 500 de angajați! Colaborarea dintre Facebook și guvernul german este acum ireproșabilă.
Iulie 2017. Conformându-se „Codului de conduită” al Comisiei Europene, Facebook declanșează și în România campania de combatere a distribuitorilor de știri false și a mesajelor care incită la ură.
Octombrie 2017 – La noi, în plină campanie de suspendare, blocare și ștergere, toți, dar toți, au ajuns la concluzia că singurul vinovat este securea, Facebook, care, de capul ei, taie capete în dreapta și stânga!

Autor: Bogdan Calehari

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.