Vasluiul, o junglă a golanilor sau Cum să minți „senzațional”

1

Într-un reportaj halucinant al postului de televiziune Kanal D, care a înfuriat un întreg oraș, municipiul Vaslui este înfățișat ca un „loc extrem de periculos” în care găștile de cartier fac legea, cu zone pe care locuitorii le ocolesc și unde violența și agresiunile sunt la ordinea zilei. Nimic mai departe de adevăr! Reporterul agresează tineri vasluieni pe stradă, le pune microfonul în față, iar atunci când acești refuză și pleacă iritați de acest comportament sunt calificați ca „agresivi”. Făcătura a fost devoalată de unul dintre tineri: „A spus că a venit pentru a-i ajuta să renoveze blocul. Ce s-a dat pe post e tăiat. Au luat numai cuvintele care le conveneau din ce spuneau oamenii”.

Într-un reportaj al postului de televiziune Kanal D care a deranjat foarte mulți vasluieni, un reporter agresiv agasează practic grupuri de vasluieni pe stradă, le pune microfonul în față, iar când aceștia refuză să vorbească… sunt etichetați drept „agresivi”. Iritat, unul dintre tineri spune: „Crezi că dacă ești de la Kanal D, nu pot să-ți sparg mașina?”. Reporterul este acum mulțumit, a obținut ce și-a dorit. Inutil să mai spunem că exprimarea se va găsi în titlul reportajului care își propune să arate cum municipiul Vaslui se află pe locul trei „în topul celor mai periculoase locuri din România”. Nu se precizează cine a întocmit acest top și, bineînțeles, nici pe baza căror date.

„Vaslui, pe locul 3 în topul celor mai periculoase locuri din România. Băiețașii de cartier au vrut să îi spargă mașina lui Ștefan Stroe: “Dacă ești de la Kanal D, crezi ca nu-ți sparg mașina?””, este numele „minunății” cu care Kanal D își induce în eroare publicul precum că în municipiul Vaslui ar exista câteva zone în care domnește legea junglii.
Nu se cere opinia avizată a vreunei autorități, nu se oferă nicio statistică. Bravul reporter stă în mijlocul unor vasluieni despre care spune că sunt golani de cea mai joasă speță, că se încaieră și bat trecătorii fără motiv, dar el nu pățește absolut nimic. La un moment dat, pentru efect, sunt „aruncate” imagini cu picioare care rup oglinzi retrovizoare
„Păi, nu vorbesc eu prostia asta”, spune unul dintre tineri, la un moment dat, atunci când, precum în întregul reportaj, reporterul se străduiește să scoată cuvintele care îi convin de la ei. În acest sens, însă, reporterul repurtează câteva succese pe care le va exploata din plin. Găsește un vasluian sărac cu duhul care e dispus să încuviințeze tot ce aude:
„- Consideri că locul acesta este periculos?
– Foarte periculos!
– Nimeni nu îndrăznește.
– Nu îndrăznește nimeni.
– Oamenilor practic le e teamă.
– Le foarte teamă”.
Penibilul atinge cele mai înalte cote. Reporterul își avertizează grav telespectatorii din întreaga țară: „Să știți că, într-adevăr, este un loc periculos și vă sfătuiesc să încercați să-l ocoliți”.
„Ștefan Stroie explică de ce orașul Vaslui ocupă locul trei ca cel mai periculos din România”, se spune dintr-un început în reportaj, pentru ca apoi să se vorbească despre „trei cartiere extrem de periculoase”: Castanilor, Copou și… al treilea lipsește, dar se vorbește despre două blocuri de lângă fosta unitate militară.

„Aici au loc adevărate lupte de stradă între grupări”

„Aici au loc adevărate lupte de stradă între grupări. Seară de seară zona devine un adevărat teatru de război”, se spune în reportaj, pentru ca reporterul să întărească și mai categoric. „Ei, în general, ies seara, oamenii de aici. Atunci încep scandalurile, agresiunile împotriva celor care îndrăznesc să treacă pe aici”, spune Ștefan Stroe.
Imaginea acestor cartiere este îngrozitoare: „Găștile sunt formate din tineri duri, gata să atace pe oricine le atacă”, „Cine nu este de-a lor le este dușman și atunci, credeți-mă, este în pericol”, „Amenințările sunt la ordinea zilei”.
Nu putea fi scăpat din vedere Blocul 32, cunoscut vasluienilor sub numele de „Ghetou” unde, într-adevăr, domnește mizerie, iar scandalurile se țin lanț. Departe însă de imaginea arătată: „Oamenii îl ocolesc speriați”.
Unul dintre tinerii care apare în reportajul celor de la Kanal D ne-a contactat extrem de indignat. „Nu este adevărat nimic din ce au spus ei acolo. Ei au spus că au venit pentru a face reclamă blocului, ca să fie renovat blocul. A spus că a venit pentru ai ajuta să renoveze blocul. A filmat oamenii și blocul, dar ce s-a dat pe post e tăiat. Au luat numai cuvintele care le conveneau din ce spuneau oamenii. Nu era niciun golan acolo, noi stăteam pur și simplu în fața blocului, eram cu prietenii”, a spus tânărul care și-a dorit să rămână anonim.

„Un cetățean care se simte în siguranță în propriul oraș”

„Vaslui, pe locul 3 în topul celor mai periculoase locuri din România”. FALS! Ca în fiecare an, și în 2016 s-au calculat coeficienții de criminalitate specifică la nivel de județe. Și, surpriză domnule Stroe, Vaslui nu este în top 10. Orașe precum București, Cluj, Iași, Brașov, Timiș sunt doar câteva dintre zecile de orașe care au rata de criminalitate mai mare decât Vasluiul. S-a afirmat deseori că Vasluiul este un oraș al groazei, cu violatori la orice colțuri și, mai nou, un oraș în care benzile de infractori fac legea. Pot afirma cu tărie că oamenii orașului Vaslui sunt încă frumoși, iar Vasluiul este un loc frumos și liniștit (…)
Invit Kanal D să descopere aceste lucruri. Invit Kanal D să parcurgă la pas întreg orașul. Să descopere singuri liniștea și atmosfera plăcută din Parcul Copou și Teatrul de Vară, să se bucure de ospitalitatea și prietenia vasluienilor, invit Kanal D la toate festivalurile care au loc în Vaslui, invit Kanal D să meargă la liceele din acest oraș și să vadă că în Vaslui se face carte (chiar dacă unii promovează incultura prin anumite reportaje), invit Kanal D să vadă cum Vasluiul bate toate celelalte orașe din Moldova la capitolul curățenie, invit Kanal D să stea pe o bancă în Piața Civică și să privească cum copiii se joacă liniștiți, fără teama că ar putea fi agresați. Invit Kanal D să vadă că Vaslui este un oraș minunat. Iar pe dvs. domnule Ștefan Stroe, vă invit să vă bucurați de furia unor persoane cărora le-ați atacat orașul în care se simt în siguranță, în care și-au întemeiat o familie, la care țin cel mai mult. Și anume, Vaslui, inima Moldovei. Cu stimă, un cetățean care se simte în siguranță în propriul oraș”, scrie un tânăr vasluian, Ciprian, într-o scrisoare deschisă către postul de televiziune și „jurnalistul” Ștefan Stroe.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Poate reportajul denatureaza adevarul dar vasluienii sa nu uite ca 7 (SAPTE FRATE nu mai putini) handralai au violat o tanara (chiar si prostituata daca era) pana-au rupt-o. Atunci n-am vazut o asemenea revolta emotionala (ba chiar au fost voci, imbecile bineanteles, care au spus ca e vina tinerei) ca acum. RUSINICA DRAGI VASLUIENI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.