Cel mai bun pământ, cea mai proastă producție

0

Județul Vaslui are cea mai mare suprafață agricolă în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, 18% din suprafața agricolă totală a regiunii, cea mai mare suprafață arabilă (75 din 100 de ha), dar, și mai multe, pământuri de cea mai bună calitate, însă, ca o dovadă a înapoierii economice, are cel mai mic aport la valoarea agricolă totală a Regiunii Nord-Est – 14%.

Potrivit datelor din Planul de Dezvoltare Regional Nord-Est 2014-2020, „cele mai mari suprafețe agricole se înregistrează în județele Vaslui, Botoșani și Iași, fiecare deținând în jurul a 18% din suprafața agricolă totală a regiunii. Cele mai mari suprafețe arabile sunt în județele Vaslui și Botoșani, unde la 100 ha suprafață agricolă corespund 75, respectiv 79 ha suprafață arabilă. Județele Vaslui și Iași dețin cele mai mari suprafețe viticole, împreună având 73% din suprafața totală viticolă a regiuni”.
Așa stând lucrurile, județul nostru are toate datele pentru a deveni cea mai importantă zonă agricolă a regiunii. Ce nu are însă sunt condițiile pentru valorificarea acestui potențial, condiții create de utilizarea tehnologiei. Același studiu arată că, mai ales în Vaslui, există o agricultură de subzistență cu zeci de mii de mici proprietari care nu pot valorifica această avuție.
„Cele mai mari aporturi la valoarea agricolă totală sunt aduse de județele Suceava cu 23%, Iași și Botoșani cu câte 17%. În mod surprinzător, deși economia județului Vaslui are un caracter predominant agricol, aportul acestui județ este de numai 14% – ceea ce indică practicarea pe suprafețe întinse a unei agriculturi de subzistență. Totodată, același aport redus este adus și de județul Neamț”, se arată în Planul de dezvoltare care stă la baza accesării fondurilor europene în exercițiul financiar 2014-2020.
Prin urmare, cu cel mai mare potențial agricol și ca zonă preponderant agricolă, cu o mare parte din populație lucrând în acest sector al economiei, Vasluiul reușește să fie ultimul, în vreme ce ar trebui să fi primul.

„Cele mai mari suprafeţe agricole se înregistrează în judeţele Vaslui, Botoşani şi Iaşi, fiecare deţinând în jurul a 18% din suprafaţa agricolă totală a regiunii. Cele mai mari suprafeţe arabile sunt în judeţele Vaslui şi Botoşani, unde la 100 ha suprafaţă agricolă corespund 75, respectiv 79 ha suprafaţă arabilă. Judeţele Vaslui şi Iaşi deţin cele mai mari suprafeţe viticole, împreună având 73% din suprafaţa totală viticolă a regiuni”.
În regiune, la finalul lui 2013, erau înregistrate în fondul funciar peste 3,6 milioane de hectare, dintre care doar o treime reprezenta teren arabil. Cele mai mari suprafeţe sunt înregistrate în Suceava (855.350 ha), Bacău (662.052), Neamţ (589.614 ha), Iaşi (547.558 ha), Botoşani (498.569 ha) şi Vaslui (531.840 ha).
„Cele mai mari aporturi la valoarea agricolă totală sunt aduse de judeţele Suceava cu 23%, Iaşi şi Botoşani cu câte 17%. În mod surprinzător, deşi economia judeţului Vaslui are un caracter predominant agricol, aportul acestui judeţ este de numai 14% – ceea ce indică practicarea pe suprafeţe întinse a unei agriculturi de subzistenţă. Totodată, acelaşi aport redus este adus şi de judeţul Neamţ”
Doar 6,47% din suprafaţă agricolă a Regiunii Nord-Est are sisteme pentru irigaţii. Cea mai mare pondere este în Iaşi – o treime din sisteme.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.