Vasluiul pierde oameni!

0

În ultimii 27 de ani, județul Vaslui a pierdut timp, în care s-ar fi putut dezvolta, a pierdut industrie, pusă la pământ, a pierdut resurse, pământul aflându-se acum într-o mare proporție în mâinile străinilor, care îl exploatează în beneficiu propriu. Dar, cel mai important și mai mult, a pierdut oameni. Unul din patru copii ai vasluienilor se nasc acum în străinătate, un fenomen al cărui dimensiuni aproape că nu suportă comparație.

Datele concrete sau statisticile măcar aproximative despre numărul vasluienilor plecați în străinătate lipsesc cu desăvârșire. Cu toate că e un fenomen de masă, cel mai important din ultimul sfert de secol, politicienii vasluieni sau cei naționali discută despre depopulare doar în campanii electorale, atunci când „povestesc” pentru naivul electorat minunile pe care le vor face pentru a-i readuce acasă pe cei plecați.
25.000 de euro. Vă amintiți cifrele. Au fost sume vehiculate de către cei mai ”curajoși” candidați în alegeri, bani pe care emigranții români din Vestul Europei urmau să-i primească dacă se întorceau în țara în care Mircea Geoană, de exemplu, câștiga funcția de președinte. Alții chiar au plusat…
Între timp însă tot mai mulți vasluienii și români pleacă din țara care în 1989 „raporta” 23 de milioane de oameni. Ultimul recensământ, din 2011, o debandadă cu cifre, nu a fost crezut nici măcar de autorii săi. Totuși, el venea cu o populație a României de puțin peste 20 de milioane. Realitatea vasluiană, mai ales, dar și cea națională, vorbește însă despre sate depopulate și orașe, precum Vaslui sau Bârlad, care și-au înjumătățit numărul de locuitori în cei 27 de ani trecuți de la Revoluție. Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre românii aflați în țările din Vestul Europei, se vorbește despre aproape 2 milioane în Spania sau peste un milion în Italia și alte sute de mii în fiecare dintre aceste state. Este motivul pentru care, cei mai responsabili și realiști vorbesc despre o scădere mult mai dramatică a populației țării. Organizația Națiunilor Unite, spre exemplu, estima că, numai după 2010, au plecat din țară cel puțin 3,5 milioane de români. Un exod comparabil cu ce s-a întâmplat în Siria sau Irak, țări aflate în război…

Războiul vasluienilor cu Vasluiul

Și din județul Vaslui s-a plecat în cei 27 de ani de capitalism și economie de piață precum din calea unui război. Nu se știe cât de mult, nu se știe câți vasluieni au luat drumul pribegiei. Tocmai de aceea studiul deputatului USR de Galați Bogdan Rodeanu vine să aducă lumină asupra unui fenomen despre care se vorbește doar superficial, în alegeri: depopularea.
„Un fenomen asupra căruia atragem atenția în cel mai serios mod este cel al născuților în străinătate. În intervalul 2012-2016, proporția certificatelor de naștere ale nou născuților în străinătate transcrise în țară raportat la totalul certificatelor de naștere emise a fost de aproximativ 10% însă distribuția teritorială a acestui fenomen arată diferențe majore între județe și regiuni (…) 10% dintre toți copiii nu pare o proporție îngrijorătoare. Însă un sfert sau fiecare al cincilea dintr-un județ precum Vasluiul sau Ilfovul ar trebui să genereze imediat reacții calibrate corect”, scrie parlamentarul.
„Societatea în ansamblu (aleși, alegători, autorități, societate civilă, presă) a identificat corect drept problemă generalizată plecarea din țară a tinerilor, cu toate efectele negative nominalizate și studiate până acum, de la „secarea”resursei umane necesare în piața muncii din România și până la abandonul copiilor, pe care cei care muncesc în străinătate îi lasă în grija vârstnicilor ori chiar a statului”, mai scrie Bogdan Rodeanu, care atrage atenția asupra unui alt fenomen care prinde dimensiuni tot mai mari: migrația internă a vârstnicilor, în căutarea unui trai mai ieftin, din mediul urban în cel rural, permanent ori sezonieră.
24,90% dintre copii vasluienilor, adică 5.149, s-au născut în ultimii ani în străinătate, un procent care nu este depățit decât în Ilfov – 25,63%, însă aici statistica este înșelătoare, fiind vorba despre doar 715 copii. Doar Suceava se mai poate compara cu județul Vaslui, cu un procent de 20,99%, adică 7.827 de copii născuți în străinătate și a căror certificate de naștere au fost transcrise în țară.

Unul din cinci români a plecat definitiv!

Numai după anul 2000 au plecat din țară cel puțin 3,5 milioane de români (cum estimează Organizația Națiunilor Unite), adică 17% din populație. Peste 14.000 de doctori au plecat după 2008 și aproape 30.000 de asistenți medicali. Anual, în România ies din facultate 3.000 de doctori și pleacă… 3.500.
„România a pierdut teritorii vaste (Basarabia, nordul Bucovinei, Cadrilaterul), a pierdut resurse naturale prețioase (petrolul și gazele exploatate irațional în anii ’60-’90), a pierdut o treime din suprafața împădurită, a pierdut mlaștinile din Lunca Dunării, a pierdut un sfert din Delta Dunării (pe care l-am transformat în ferme de porumb!), a pierdut a noua flotă a lumii, a pierdut 1% din producția de oțel a lumii, a pierdut dreptul de a-și extrage jumătate din petrolul propriu, a pierdut jumătate din resursa de pește (în special în Dunăre și Deltă), a pierdut unele dintre cele mai productive perimetre de pescuit oceanic ale lumii, dar nimic nu se compară cu pierderea catastrofală și ireparabilă a unei cincimi de populație.
Toată lumea bună de la București (politicieni, analiști, jurnaliști, experți, moderatori de televiziune, invitați permanenți, kilograme de gigibecali și geluvisani) deplânge în fel și chip orice subiect european, mondial, regional, dar foarte puțini realizează, și și mai puțini vorbesc, despre cea mai dureroasă și (singura) ireversibilă pierdere a țării: unul din cinci români a plecat definitiv!”, scrie Petrișor Gabriel Peiu, doctor al Universității Politehnica din București, într-un studiu în care arată că în 27 de ani România a pierdut populație cât în cele două războaie mondiale.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.