Miracolul de Crăciun!

4

Soldații inamici din timpul Primului Război Mondial au vrut să sărbătorească Crăciunul împreună, în pace, și nu să se omoare între ei!
În timpul Primului Război Mondial, în iarna anului 1914, foarte aproape de Crăciun, pe câmpurile de luptă din Flandra, a avut loc unul dintre cele mai neobișnuite evenimente din întreaga istorie a omenirii. Germanii erau angajați într-o aprigă bătălie împotriva britanicilor și francezilor. Ambele tabere luptau prin noroi, în tranșee săpate de la șase până la opt metri adâncime, de unde se luptau pe viață și pe moarte.
Dintr-o dată, trupele germane au început să pună brazi mici de Crăciun, luminați cu lumânari, în fața tranșeelor. Apoi, au început să cânte diverse colinde de Crăciun. Mulți dintre germani, care au lucrat în Anglia înainte de război, au fost capabili să vorbeasca bine limba engleză, pentru a propune un armistițiu de Crăciun. Trupele adverse, britanice și franceze, au acceptat.
Conform lui Stanley Weintraub, cel care a scris despre acest eveniment în cartea sa, «Silent Night» (Noaptea tăcerii), mai multe mesaje au apărut deasupra tranșeelor. Ele erau, de obicei, în limba engleză, căci germana era mai puțin înțeleasă de către adversari. „YOU NO FIGHT, WE NO FIGHT”, adică „NU LUPTAȚI VOI, NICI NOI NU LUPTĂM”. Unele unități britanice au improvizat bannere cu „Merry Christmas”, adică „Crăciun fericit”, așteptând un răspuns. Mai multe pancarte de ambele tabere au apărut.
Un armistițiu spontan s-a produs. Soldații și-au părăsit tranșeele, reunindu-se în mijloc, într-o zonă neutră, pentru a da mâna. Primul ordin în această perioadă de respiro a fost acela ca ambele părți combatante să-și îngroape morții. Apoi, ei au început să facă schimburi de cadouri între ei. Torturi de ciocolată, coniacuri, cărți poștale, ziare, tutun. În câteva locuri, de-a lungul tranșeelor, soldații și-au abandonat puștile pentru mingile de fotbal și au început să joace diverse jocuri.
Liniștea și pacea a durat până de Anul Nou, iar unor generali nu le-a plăcut deloc acest armistițiu spontan și au ordonat trupelor lor retragerea și reluarea luptelor; în definitiv, pentru asta se aflau în război.
Însă acest lucru nu arată decât faptul că doar oamenii mari, cei de la vârf, găsesc motive și își doresc războiul; oamenii obișnuiți, soldații, nu își doresc vârsare de sânge, ci doar să trăiască în înțelegere și pace.
Pentru câteva zile prețioase, în timpul marelui eveniment al creștinismului, a fost pace pe frontul de război al unei mari conflagrații mondiale. Crăciunul a schimbat pentru un moment gândurile și viziunea celor care se gândeau doar la violență.
Crăciunul poate aduce pace între oameni și, de aceea, el este poate cea mai frumoasă sărbătoare. Crăciunul NU înseamnă doar cadouri.
Astăzi, marcarea Crăciunului în mod decent şi tradiţional este o formă de rezistenţă împotriva lumii moderne şi a consumismului, ca regulă, ca stil de viaţă, precum atunci a fost o rezistență împotriva crimei, ca regulă.
Astăzi Crăciunul adevărat înseamnă să ignori „crăciunițele” care împart pliante promoționale și filmele hollywoodiene şi emisiunile de televiziune care denaturează esenţa Crăciunului. Astăzi să încetezi lupta înseamnă să nu te mai așezi la coada celor care vor să cumpere aceleași produse și să preferi cozonacul făcut în casă, să tai sau să cumperi carne de porc dintr-o gospodărie țărănească, să declari un armistițiu spontan față de lupta contemporană pentru acumulare și opulență, să combați „Crăciunul de tip Coca-Cola” şi să militezi, măcar prin exemplu personal, pentru reîntoarcerea la tradiţii, împotriva decadenţei strălucitoare.

„Roia cu oameni şi ofiţeri ai ambelor părţi dându-şi mâna”

Aproximativ 100.000 de militari francezi, britanici şi nemţi au petrecut atunci împreună.
„Apoi, am plasat chiar mai multe lumânări decât înainte de-a lungul tranşeului nostru de un kilometru, precum şi pomi de Crăciun. Britanicii şi-au exprimat bucuria lor prin aplauze. Ca majoritatea oamenilor, mi-am petrecut toată noaptea treaz. A fost o minunată, dar oarecum rece noapte”, povestea locotenentul german Kurt Zemisch.
„Cred că am văzut una din cele mai extraordinare privelişti ce i-a fost dată unui om să vadă. Urma să deschidem focul asupra lor, când am văzut că nu aveau puşti, aşa că unul din oamenii noştri a ieşit să îi întâmpine şi în cam două minute pământul dintre cele două linii de tranşee roia cu oameni şi ofiţeri ai ambelor părţi, dând mâna şi urându-şi reciproc un Crăciun fericit”, a povestit şi sublocotenentul britanic Dougan Chater.
„Ce privelişte, grupuri de germani şi britanici de-a lungul întregii lungimi a frontului. Din întuneric puteam auzi râsete sau vedea chibrituri aprinse, un german aprinzând ţigara unui scoţian şi invers, făcând schimb cu ele sau cu alte suveniruri. Acolo unde nu puteau vorbi limba, se făceau înţeleşi prin semne şi toată lumea s-ar fi părut că se împaca bine”, povestea și caporalul John Ferguson într-o scrisoare trimisă familiei.
„Un lucru cu totul deosebit s-a întâmplat. Unii germani au ieşit cu mâinile ridicate şi au început să-şi ia unii dintre răniţii lor, aşa că am ieşit şi noi imediat din tranşeele noastre şi am început, de asemenea, să ne aducem şi răniţii noştri. Germanii apoi ne-au făcut semn şi o parte din noi ne-am îndreptat spre ei şi am vorbit cu ei, ne-au ajutat să ne îngropăm morţii. Acest lucru a durat toată dimineaţa şi am vorbit cu mai mulţi dintre aceştia şi trebuie să spun că păreau oameni formidabili”, povestea şi locotenentul Geoffrey Heinekey.
Armistiţiul a încetat înainte de Anul Nou, când căpitanul James Dunn a tras trei focuri de armă în aer, iar germanii au răspuns cu două focuri. Căpitanul James Dunn al Fusilierilor Galezi Regali povestea că a tras trei focuri în aer și a ridicat un steag pe care scria „Crăciun fericit!”.
Germanii răspund cu „Mulțumesc”, mâzgâlit pe o bucată de pânză, iar căpitanul lor se ridică și el pe un parapet. Cei doi se salută și se adăpostesc din nou în tranșee. Apoi, căpitanul german trage, la rândul său, două focuri de armă în aer. Războiul reîncepuse.

Loading...
loading...

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.