Dictatura UE are şi contestatari. Spre deosebire de atitudinea slugilor prea-plecate de pe malul Dâmboviţei, care înghit pe nemestecate orice firmane primite de la Înalta Poartă a noii Uniuni Sovietice (ediţie revăzută şi adăugită), oficialii de la Varşovia readuc în actualitate celebra replică pentru care fostul lider polonez Lech Kackynski a plătit cu viaţa: „Nu tot ce-i bun pentru Uniunea Europeană este bun şi pentru Polonia!”.
Președintele Poloniei Andrzej Duda a promulgat miercuri, 21 decembrie 2017, două legi prin care ar crește controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, măsură care ignoră decizia luată de Comisia Europeană Comisia Europeană de lansare procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Cele două legi, adoptate de parlamentul polonez săptămâna trecută, se referă la Curtea Supremă şi la Consiliul Superior al Magistraturii, iar forma în care au fost adoptate şi promulgate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie 2017, versiunilor lor iniţiale.
„Există multă ipocrizie în acțiunile Uniunii Europene!”
La câteva ore după declanșarea de către Bruxelles a procedurii menţionate, Președintele Poloniei Andrzej Duda i-a acuzat pe liderii UE de „ipocrizie”, susținând că aceștia „mint” când afirmă că reforma justiției din această țară amenință statul de drept și standardele democratice: „Din nefericire, cred că există multă ipocrizie în acțiunile Uniunii Europene […] Mulți reprezentanți ai instituțiilor europene spun neadevăruri despre Polonia. Ei mint când spun că schimbările din Polonia duc la încălcarea principiilor statului de drept, în timp ce noi întărim regulile democrației. […] Este o decizie pur politică. Ea nu are nimic în comun cu un element de fond. […] Soluțiile pe care le-am adoptat în Polonia nu diferă de ceea ce există în mai multe țări europene. Dimpotrivă, aș spune că soluțiile noastre sunt mult mai democratice. […] Din nefericire, cred că există multă ipocrizie în acțiunile Uniunii Europene. Regret să o spun, dar este ceea ce cred”.
„Decizia U.E. nu are nicio valoare…”
Această decizie „apasă inutil asupra relațiilor noastre, ceea ce riscă să facă dificilă construcția înțelegerii și a încrederii reciproce între Varșovia și Bruxelles”, menționează comunicatul diplomației poloneze, publicat la scurt timp după anunțul executivului comunitar. La rândul său, M.A.E. Polonez afirmă că Polonia a „primit cu regret decizia politică, și nu juridică” a Comisiei Europene de a declanșa o procedură fără precedent, care poate duce la sancțiuni dramatice contra Varșoviei, după ce aceasta a adoptat o serie de reforme controversate ale sistemului judiciar.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), formațiune aflată la guvernare la Varşovia a afirmat că decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sancţionare a Poloniei în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE „nu are nicio valoare”, fiind motivată politic. „Decizia U.E. nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de raţiuni politice”, a spus Beata Mazurek, purtătorul de cuvânt al formaţiunii Lege şi Justiţie, condusă de liderul conservator Jaroslaw Kackynski.
Preluare: art-emis.ro
…… BRAVO MAI POLONEZULE …… ASA TE VREAU …..
Valabil si pentru Romania.
Respect, Polonia!