Un senator spune „Peste jumătate din firmele străine nu au plătit niciun leu din redevențele datorate statului român”

0

Senatorul PNL Daniel Zamfir, membru al Comisiei economice a Senatului, a făcut dezvăluiri incredibile pentru statul român, dar mai ales la adresa companiilor străine care exploatează resursele naturale ale țării. Zamfir susține că există numeroase companii transnaționale care nu au plătit, timp de 20 de ani, niciun leu din redevențele pe care trebuiau să le achite către stat, conform contractelor. Mai mult, acest adevărat jaf generalizat a fost realizat cu concursul Agenției Naționale a Resurselor Minerale, iar ministrul economiei ar fi confirmat informația.

„INCREDIBIL!!!! INIMAGINABIL!!!
Astăzi (7 decembrie 2017, n.n.) la audierile din Comisia economică a Senatului, ministrul Economiei, Gheorghe Simon, confirma jaful păstorit de Agenția Națională a Resurselor Minerale! Am aflat că sunt societăți comerciale care n-au plătit NICIODATĂ, rețineți NICIODATĂ, niciun leu redevență Statului Român, deși exploatează resurse de peste 20 de ani!!! Angajații Statului n-au urmărit, și când au urmărit și au constat că nu plătesc, nu le-au retras licențele și nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor!
Am solicitat de urgență conducerii nou instalate a Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) să recupereze de urgență sumele datorate Statului român și să prezinte un raport detaliat al situației. S-a tot vorbit de jaf în țară, dar așa ceva, de atâția ani, cu complicitatea autorităților Statului, eu nu mi-am imaginat!!! Apropo, n-ar trebui sa intervină și alte organe ale Statului??”, a scris senatorul pe facebook.
Mai târziu, într-o emisiune de la Antena 3, senatorul a precizat că afirmațiile sale sunt susținute de un raport al Curții de conturi, în care se constată că „din 69 de societăți verificate, 32 nu au plătit niciodată, numai una avea plata redevenței la zi”. Conform acestuia, statul român a fost păgubit cu sute de milioane de euro.
Un raport al Curții de Conturi dat publicității în 2016 arăta că ANRM nu a aplicat legea și a stabilit un preț de referință al gazelor naturale extrase în România în alte condiții decât cele stabilite prin Legea petrolului din 2004.
Aceasta a determinat scăderea redevenței petroliere cuvenită bugetului de stat, pentru perioada 2011-2015, cu aproximativ 4,67 miliarde lei (1,39 miliarde dolari), arată un raport de audit al performanței privind concesionarea resurselor minerale ale țării în perioada 2011-2015, publicat de Curtea de Conturi.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.