SUA nu mai este, de fapt, o democrație!

1

Un studiu revoluționar realizat în 2016 în cadrul Universității Princeton a provocat multe controverse, prin evidențierea unor fenomene. Studiul explică cum democrația americană a devenit o pură ficțiune. Cercetătorii afirmau că această democrație mult-lăudată, pur și simplu, nu mai există, dacă a existat cu adevărat vreodată. Realizatorii din spatele cercetării ajung astfel să se întrebe: „cine conduce cu adevărat?”
Cercetătorii Martin Gilens și Benjamin I. Page au ajuns la concluzia că, mai ales în ultimele decenii, sistemul politic american s-a schimbat gradat într-un mod care a cuprins Republica Democratică într-o oligarhie aproape deplină, în care elita de 1% conduce, având o influență și un control aproape totale asupra guvernului și chiar asupra aparatului de stat.
Cercetătorii au extras informații din mai mult de 1.800 de inițiative politice diferite datând din perioada cuprinsă între 1981 și 2002. Ei au ajuns la concluzia că familiile bogate, bine închegate, sunt cele dau direcția oricărui aspect politic din Statale Unite ale Americii.

„Punctul central care se evidențiază în urma cercetărilor noastre este că elitele economice și grupurile organizate care reprezintă interesele de afaceri au un impact independent substanțial asupra politicii guvernului SUA”, explică autorii studiului, „în timp ce grupurile de interese bazate pe alăturarea maselor și a cetățenilor de rând au o influență independentă redusă sau inexistentă”.
Gilens și Page au comparat preferințele politice ale celor cu un venit mediu și mic față de cele ale marilor grupuri de afaceri și de lobby. Cei doi au descoperit că în ceea ce privește preferința polică pentru republicani sau democrați, nu există diferențe semnificative. Însă rezultatele au arătat că cel mai adesea politica a urmat interesele corporațiilor și ale celor 1%.
Studiul arată că încă din anii 1980 au început să fie luate decizii similare celor din ultimul deceniu ale Curții Supreme, prin care se direcționează mai mulți bani către politică – fapt care este un posibil factor de influență în instalarea unei oligarhii.
„Cetățenii de rând pot părea că, adeseori, ‘câștigă’ (adică, obțin rezultatele politice scontate) chiar dacă nu au avut niciun efect independent asupra domeniului politic, dacă elitele (cu care adesea sunt de acord), de fapt, se impun”, spun cei doi cercetători.
„Analiza arată că elitele economice și grupurile organizate care reprezintă interese din sectorul de business au un impact substanţial asupra politicilor guvernului american, în timp ce oamenii de rând și grupurile care reprezintă interese de masă nu au aproape nicio influenţă. Rezultatele oferă un sprijin substanţial pentru teoria politică a dominaţiei de către elita economică și pentru teoria pluralismului părtinitor, dar nu oferă sprijin pentru celelalte două teorii”
„Poate că elitele economice și liderii grupurilor de interese se bucură de mai multă expertiză în politici sociale decât cetăţeanul de rând. Poate că ei știu mai bine care sunt politicile benefice pentru toată lumea și poate că atunci când decid ce politici să sprijine caută binele comun și nu interese egoiste. Dar tindem să ne îndoim de asta”
Oligarhia, după definiția din Enciclopedia Britanică, reprezintă exercitarea puterii, de regulă despotică, de către un grup restrâns de oameni, care ajung prin diverse mijloace să dețină și să folosească instrumentele puterii în scopuri pur egoiste și corupte. Oligarhia este fără echivoc și în mod nemijlocit o consecință a distribuirii inechitabile a veniturilor în societate.

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.