Israel, ţara care nu s-a împrumutat niciodată de la FMI

0

Există câteva cifre interesante despre Israel, o economie a unei ţări mici, dar destul de vie şi care a trecut prin criza economică fără să aibă probleme.
Israelul, cu o populaţie de doar 7,1 milioane de locuitori, atrage tot atâtea fonduri de risc precum Marea Britanie, care are o populaţie de 61 de milioane de locuitori, sau cât Franţa şi Germania la un loc (un total de 145 de milioane de locuitori).
Conform datelor de la Banca Mondială, israelienii au o rezervă internaţională, cu tot cu aur, de aproximativ 60 de miliarde de dolari, mai mult chiar decât Canada şi cam cât are Marea Britanie. În 2007, avea un deficit de doar 0,1% din PIB.

Lecții de economie de la Israel

Mai mult, Israelul are mai multe companii listate la Nasdaq decât orice altă ţară care are companii listate în SUA şi a avut în ultimii ani o creştere economică mult peste media economiilor dezvoltate.
Puţini ştiu că în perioada 1980-2000, au fost înregistrate în Statele Unite 7.652 de patente din Israel, în comparaţie, de exemplu, cu 77 de patente, provenite din Egipt.
Țara unde nu există criză economică
Cu Stanley Fischer în frunte, care deţine funcţia de şef al Băncii Centrale, caracterizat ca fiind un inteligent expert în politică macroeconomică, Israelul are un mecanism economic condus de câţiva oameni extrem de bine pregătiţi.
Este vorba de Daniel Doron, cel care conduce Centrul pentru Progres Social şi Economic din Israel şi Arthur Seldon, co-fondator al Institutului Britanic pentru Afaceri Economice şi un consilier apropiat al lui Margaret Thatcher. Nu în ultimul rând, este vorba despre Benjamin Netanyahu, care a ştiut să profite de criza din 2003, învăţând lecţiile necesare: reducerea costurilor, liberalizarea sectorului bancar şi eradicarea controlului asupra monedei.
Investiţiile pe cap de locuitor din Israel au o valore de 2,5 ori mai mare decât în Statele Unite şi de 30 de ori mai mare decât în Europa.
Filosofia creşterii economice a lui Benjamin Netanyahu şi a oamenilor care conduc mecanismul economic şi de afaceri din Israel este una cât se poate de simplă: un mediu de business cât mai dinamic, cu cât mai multe start-up-uri şi cu investiţii cât mai diversificate.
Falimentul este necesar într-un ciclu economic
Dacă un antreprenor nu a dat faliment până în 35 de ani înseamnă că nu a făcut pariuri suficient de riscante.
În termeni ştiinţifici, realizaţi în urma unui studiu executat de Harvard Business University, fraza de mai sus se poate conceptualiza în felul următor: antreprenorii care eşuează în prima investiţie riscantă, au o şansă de succes mai mare în a doua încercare. Acesta este motivul pentru care Israelul atrage foarte mulţi investitori: încurajează pariurile riscante, iar dacă acestea sunt pierdute, eşti încurajat să o iei de la capăt.
Aşadar, totul poate fi rezumat intr-o singură propoziţie simplă: „falimentul este o etapă firească şi necesară din ciclul economic”. Acest principiu a determinat o permanentă înflorire a mediului de afaceri, fapt ce a atras la rândul său o continuă regenerare a pieţei muncii prin înfiinţarea de joburi.

Preluare: capital.ro / Autor: Valentin Vioreanu

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.