Sărăcia, cauza tăierilor ilegale din păduri

0

Într-o analiză asupra rezultatelor planurilor de acțiiuni “Scutul pădurii 2017”, polițiștii vasluieni au identificat săracia drept principala cauză a tăierilor ilegale. “Nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural, unde nu toată populația activă are o ocupație permanentă care să aducă un venit constant, necesar existenței”, au spus polițiștii despre rezultatul acțiunilor lor de anul trecut care au dus la aplicarea a 509 de contravenții.

Sărăcia este principala cauză a tăierilor ilegale din pădurile județului Vaslui, și nu apetitul vasluienilor pentru furt. Aceasta a fost concluzia uinei analize a Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui asupra acțiunilor desfășurate și a rezultatelor obținute în cadrul Planului cadru de acțiune “Scutul pădurii 2017.
“Nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural, unde nu toată populația activă are o ocupație permanentă care să aducă un venit constant, necesar existenței. Astfel, unele persoane cu astfel de preocupări sustrag material lemnos pe care îl comercializează în vederea obținerii unor câștiguri immediate”, au scris polițiștii în analiza lor. Lipsa pazei sau măsurile de pedepsire care nu sunt duse la capăt din cauza imposibilității făptașilor de a plăti amenzile au fost alte cauze identificate de oamenii legii pentru care tăierile ilegale au continuat în 2017, chiar dacă la o scală mai redusă față de anul 2016.
“În anul 2017, în domeniul silviculturii, au fost aplicate un număr total de 509 contravenții în valoare de 601.500 lei, față de 631 în anul 2016 (valoare – 594.750 lei)”, se mai scrie în aceeași analiză prezentată joi, 22 martie 2018, în ședința Colegiului Prefectural.
“În perioada analizată, la nivelul județului au fost organizate un număr de 194 acțiuni pe linie de silvicultură, fiind executate controale în fondul forestier și la agenții economici de profil, pe linia provenienței, depozitării, valorificării și legalității transportului de material lemons. Cu această ocazie au fost efectuate 137 verificări la diferite obiective, astfel: 15 în exploatări forestiere, 5 la depozite de profil, 50 în târguri/piețe, 67 alte controale și au fost verificate pe drumurile publice un număr de 1.380 autovehicule. În urma acțiunilor organizate, a fost confiscată cantitatea totală de 238,64 m.c., în valoare de 57.330 lei. Tot cu această ocazie, au fost confiscate 23 atelaje hipo, 11 ferăstraie mecanice și 7 harnașamente”, a spus comisarul Petru Perdum, șeful Serviciului Ordine Publică din cadrul IPJ Vaslui.

A N A L I Z A
activităților desfășurate și a rezultatelor obținute în cadrul
Planului cadru de acțiune ”SCUTUL PĂDURII 2017”
în anul 2017, comparativ cu anul 2016

Prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic reprezintă o prioritate permanentă pentru Poliția Română, care, prin structurile sale specializate de ordine publică, a căutat să identifice și să pună în palicare cele mai eficiente forme și modalități de realizare a acestui obiectiv.
Pe raza judeţului Vaslui există suprafaţa de 70.999 ha pădure, din care 50.007 ha proprietate publică a statului administrată de Direcţia Silvică Vaslui și alte direcţii silvice (Iaşi, Galaţi, Bacău) şi 20.992 ha proprietate privată, persoane fizice şi juridice.
În cursul anului 2017, activitatea structurilor responsabilizate pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale îndreptate împotriva pădurii şi a personalului silvic, în scopul menţinerii integrităţii fondului forestier naţional, s-a desfăşurat în baza planurilor întocmite la nivelul inspectoratului, care au la bază Planul cadru de acţiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor din domeniul forestier „Scutul Pădurii 2017” al M.A.I. – I.G.P.R. nr.727.205/10.01.2017.

Astfel, în anul 2017, la nivelul judeţului, au fost sesizate un număr de 84 infracţiuni (5 în urban – două la Pol. mun. Bârlad şi una la Pol. or. Murgeni, respectiv 79 în mediul rural), faţă de 77 în anul 2016, din care 4 în mediul urban şi 73 în rural (+7,+9,1 %).
În mediul rural, cele mai multe au fost înregistrate la nivelul secţiilor nr.2 Vaslui (25), nr.4 Huși (19) şi nr.8 Iana (17), iar celelalte secţii rurale, după cum urmează : nr.1 Vaslui (8), nr.3 Bârlad (6), iar nr.5 Murgeni, nr.6 Negreşti şi nr.7 Banca – câte una.

În perioada analizată, la nivelul judeţului au fost organizate un număr de 194 acţiuni pe linie de silvicultură, fiind executate controale în fondul forestier şi la agenţii economici de profil, pe linia provenienţei, depozitării, valorificării şi legalităţii transportului de material lemons. Cu această ocazie au fost efectuate 137 verificări la diferite obiective, astfel : 15 în exploatări forestiere, 5 la depozite de profil, 50 în târguri/piețe, 67 alte controale și au fost verificate pe drumurile publice un număr de 1.380 autovehicule.

În urma acțiunilor organizate, a fost confiscată cantitatea totală de 238,64 m.c., în valoare de 57.330 lei. Tot cu această ocazie, au fost confiscate 23 atelaje hipo, 11 ferăstraie mecanice și 7 harnașamente.

În anul 2017, în domeniul silviculturii, au fost aplicate un număr total de 509 contravenţii în valoare de 601.500 lei, față de 631 în anul 2016 (valoare – 594.750 lei).
Astfel, în mediu urban au fost aplicate 71 sancţiuni pe această linie de muncă, în valoare de 142.500 lei, față de 99 în 2016 (-28).
De asemenea, în mediu rural, au fost constatate 438 sancțiuni contravenţionale pe linie de silvicultură, în valoare de 459.000 lei, față de 532 în 2016 (-94).

În perioada analizată au fost 13 apeluri S.N.U.A.U.112 privind transportul de materiale lemnoase, iar în urma verificărilor s-a stabilit că 11 au fost neconfirmate, iar două confirmate. Astfel, întrucât nu existau documente de însoțire completate corespunzător sau cu valabilitatea expirată, a fost confiscată cantitatea de 40 m.c. material lemnos, fiind aplicate două sancțiuni contravenționale la Legea nr.171/2010 în valoare de 3.000 lei.

În zonele de risc, respectiv pe raza localităţilor Rafaila, Băceşti, Gârceni, Dragomireşti, Albeşti, Dăneşti, Fereşti, Iana, Ghergheşti, Vutcani, Olteneşti, Hoceni, Măluşteni, Fălciu, pentru limitarea fenomenului infracţional, în vederea combaterii tăierilor ilegale de arbori şi sustragerilor de material lemnos, au fost organizate şi s-au desfăşurat acţiuni comune cu efective mărite de poliţişti, silvicultori şi jandarmi.

Printre cauzele care au favorizat tăierile ilegale şi sustragerile de material lemnos, ducând la creşterea fenomenului infracţional, pot fi următoarele :
– nivelul ridicat de sărăcie din mediul rural, unde nu toată populaţia activă are o ocupaţie permanentă care să aducă un venit constant, necesar existenţei. Astfel, unele persoane cu astfel de preocupări sustrag material lemnos pe care îl comercializează în vederea obţinerii unor câştiguri imediate ;
– gradul mare de expunere a unor suprafeţe de pădure din gestiunea lucrătorilor silvici sau dispunerea acestora în trupuri izolate, pe raza mai multor localităţi ;
– lipsa de finalitate a unor măsuri dispuse faţă de persoanele care au încălcat legislaţia silvică : unele amenzi contravenţionale nu sunt executate silit datorită insolvenţei debitorilor, bunurile indisponibilizate în cauzele penale în unele cazuri au fost restituite cu uşurinţă făptuitorilor, etc.
Pentru îmbunătăţirea muncii de prevenire şi combatere a faptelor prin care se încalcă regimul silvic, se impun a fi luate următoarele măsuri :
– identificarea suprafețelor de teren proprietate privată care nu au fost predate spre pază Direcției Silvice Vaslui ;
– efectuarea unor evaluări de către reprezentanții ocolalelor silvice pe raza cărora se află aceste suprafețe de pădure, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani ;
– luarea în pază, cât mai urgent posibil, a acestor suprafețe forestiere de către Direcția Silvică Vaslui (legislația îi obligă să ia în pază toate suprafețele) ;
– restudierea actelor normative din domeniul silvic, cu aplicabilitate în activitatea structurilor de ordine publică, care au fost înaintate anterior la subunităţi ;
– intensificarea activităţilor de control privind exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Focşani şi Direcţiei Silvice Vaslui, conform Planului Comun, avându-se în vedere datele şi informaţiile obţinute.
– cercetarea cu operativitate a cazurilor în care este implicat, în sustrageri de material lemnos, personalul silvic ;
– executarea de patrulări comune cu personalul silvic în zonele unde se deţin date că se taie ilegal şi se sustrag arbori, pe drumurile forestiere şi cele publice, pentru prevenirea şi combaterea transportului ilegal de material lemnos sau a altor fapte de natură a prejudicia fondul silvic, în funcţie de situaţia operativă înregistrată de fiecare subunitate de poliţie, respectiv post de poliţie în parte.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.