Taţi fără copii, mame în lacrimi, drame reale care te zguduie în aeroportul Otopeni

4

Cursa de Napoli.
Ca orice cursă spre Italia, era plină ochi de români. Am căutat locul de fumat, care, la Otopeni, ce-i drept, este unul decent. Am stat vreo 20 de minute, preţ de 2 ţigări, timp în care mi-am făcut planul de bătaie, citind mai multe despre Amalfi, Pompei şi Capri. O stare de confort interior, bună dispoziţie. Vremea se anunţa bună în Italia, doar ceva ploi, aşa că aveam toate motivele din lume să fiu liniştit.
Am ieşit din locul de fumat, am cumpărat o apă şi am plecat spre poarta de îmbarcare. Mai aveam vreo 30% baterie, deci timp de facebook sau vreun joc stupid, până când urma să ne urcăm în avion. Am găsit cu greu loc şi am luat telefonul. Erau lângă mine doar români.
Deodată, m-am ridicat ca tras de un resort. Lângă mine, un tip era cu Skype-ul deschis. Auzeam toată conversaţia. M-am şi uitat, pentru că mi se păruse ceva ciudat. Tipul avea lacrimi. Şi ţinea mâna pe tabletă. Acolo erau copiii lui. Soţia, pe fundal, şi soacra. Nu redau conversaţia, dar aceasta era chiar dramatică. Copiii îl întrebau când vine. El tot promitea că de Paşte va fi acasă. Apoi se ştergea de lacrimi. Şi spunea că îi iubeşte. M-am ridicat înmuiat şi eu şi m-am dus la geam. Am privit în jur ca trezit dintr-un vis. Toţi erau pe tablete şi vorbeau acasă. O femeie îi spunea fiicei să asculte de bunica şi să-şi facă temele, chiar dacă începe vacanţa.

Un alt tip îi spunea nevestei că săptămâna viitoare îi va trimite 200 de euro să plătească banca. Toţi erau prinşi într-un joc dramatic al vieţii. M-am prăbuşit pe scaun. Eram într-un avion al oamenilor noştri, care, aşa cum spunea bunica mea, au plecat în străineţuri, pentru un rost. Cu accent de Moldova, de Oltenia sau de ardeleni cuminţi. O diasporă tristă. Oameni care-şi văd copiii de 2-3 ori pe an. Care s-au dus pentru mia aia de euro în lume şi care, atunci când iau o pâine, se gândesc că trebuie să trimită jumătate sau mai mult din bani acasă, în micile oraşe falimentare ale României, în satele noastre depopulate.
O tânără din Neamţ ţinea telefonul în mână, cu lacrimile curgându-i nestingherit. Pe ecran erau părinţii ei, care îi spuneau să aibă grijă de ea, că „uite ce ştiri sunt la tv cu româncele din Italia”.
Asta a fost doar o cursă spre Italia, una din cele peste 10 care decolează zilnic. Şi nu pleacă cu turişti de Amalfi. Pleacă cu un sfert de Românie, lăsând acasă un alt sfert îndurerat. Inimi care se rup pe din două.
Românii vin acasă maximum de 2-3 ori pe an. Dacă vin mai des, Doamne ferește!, este doar din cauza unui deces…
Copiii cresc fără unul sau, şi mai rău, fără ambii părinţi. Fără afecţiunea lor, fără ancoră…
Vom avea, în viitor, o generaţie atrofiată, una care a crescut fără căldura familiei.

Preluare: ramnicuvalceaweek.ro / Autor: Liviu Popescu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Asa vrem….ne e mai ușor să plecăm decît să protestăm sau să îi alungăm cu pietre.Orice lacrimă,dezamăgire,tristețe sau umilință.Nu își are rostul dacă nu luăm atitudine.Ne e mai ușor să ne lăsăm familiile,decît să ne cerem drepturile,chiar și dreptul de a fii român în țara ta,lîngă familie și prieteni.

  2. pleaca din tara cei ce nu si iubesc tara neamul din care se trag in loc sa stea sa lupte cu viata aici unde s au nascut nu ti parasesti copiii ca vrei sa castigi bani mai usor devenind servitori pe meleaguri straine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.