Statisticile arată că în fiecare zi circa 22.000 de copii mor din cauza sărăciei, că aproape jumătate din populaţia lumii trăieşte cu mai puţin de echivalentul a 2,5 dolari pe zi şi că peste un miliard de copii trăiesc în sărăcie lucie.
Însă cifrele poate că vorbesc, dar spun vorbe goale, pe când imaginile sunt cele care pot transmite emoții și pot duce la înțelegerea tragediei de fiecare zi care se petrece pe planeta noastră.
Astăzi o fotografie bine găsită, o campanie bine derulată poate aduce aceste realități dincolo de amalgamul infernal al știrilor către conștiința celor care, dacă ar fi stăpâniți de aceste triste adevăruri, poate că ar căuta și ar face mai mult pentru ca ele să devină de domeniul trecutului.
Un exemplu este o fotografie care a devenit virală în 2015, imaginea unui băieţel de 9 ani din Filipine, un copil sărac printre milioane de copii săraci. Într-o seară, când copilul îşi făcea, ca de obicei, temele pe un trotuar din Manila, capitala statului Filipine, la lumina unui restaurant McDonald’s, cocoşat peste un mic birou improvizat, Joyce Torrefranca a trecut prin apropiere. Studenta la medicină i-a făcut de la distanţă o fotografie şi a postat imaginea pe contul personal de Facebook, spunând că exemplul băiatului a motivat-o să înveţe mai cu spor. În scurt timp, fotografia copilului a făcut înconjurul lumii în reţelele sociale şi, odată ajunsă în presă, a scos la iveală nu doar numele, ci şi povestea băieţelului filipinez.
Daniel Cabrera, pentru că aşa se numește, avea 9 ani şi, de când casa părinţilor a luat foc, iar tatăl a murit, locuia pe stradă, alături de mama şi de fratele său. Împreună, cerşeau pentru a putea supravieţui şi, cu toate acestea, Daniel continua să meargă la şcoală, fiind înscris în clasa a treia. Învăţătoarea lui îl descria ca pe un copil fericit şi inteligent, implicat în activităţile din clasă.
Imaginea lui Daniel a devenit aproape instantaneu prilej pentru comentarii motivaţionale, dar mai ales pentru a ne reaminti că, de bine de rău, mulţi dintre noi suntem privilegiaţi să avem o casă, o familie şi posibilitatea de a urma o şcoală fără sacrificii atât de mari.
„Daniel continuă să înveţe fiindcă ştie ce înseamnă să nu ai nimic. Ar trebui să învăţăm de la el”, scria un a internaut impresionat de povestea copilului filipinez. „Cele mai mari lecţii ale vieţii nu vin de la mari personalităţi, ci de la oameni simpli. Ţineţi ochii şi mintea deschise”.
Acesta a fost norocul băiețelului, pentru că apoi a fost creată o pagină de strângere de fonduri, unde doritorii au putut dona pentru a-l ajuta pe Daniel să meargă mai departe. Băiețelul putea acum să-și împlinească visul de a deveni polițist, ca urmare a donațiilor în numerar și materiale școlare, la care s-a adăugat și o bursă la colegiu.
Nu putem să nu citim printre rânduri, observând nota cinică a moralei: la vederea acestui băieţel, mulţi au avut, parcă pentru prima oară, revelaţia efectului pe care sărăcia îl are asupra copiilor. Peste tot în lume trăiesc nenumăraţi copii care, în ciuda vieţii extrem de dure şi de precare pe care o au alături de familie sau de unii singuri, continuă să meargă la şcoală. Daniel nu este decât unul dintre aceşti copii, dar imediat în apropierea noastră, oriunde ne-am afla, trăiesc mulţi alţi Danieli şi Daniele pe care îi putem ajuta din proprie iniţiativă, fără a mai aştepta să ne lovească puterea unui singur exemplu.
Si putorile de aici au create toate conditiile,dar invata sa se drogheze,sa faca sex,ori sa faca crime !