Ce îngrijorează mai tare americanii: codurile penale ori petrolul din Marea Neagră?

4

Ziua de 28 iunie 2018 a debutat cu un comunicat comun surprinzător din partea mai multor state ale lumii, 12, brusc îngrijorate de soarta legilor justiției din România. Apelul a produs agitație mare la noi, dând apă la moară adversarilor PSD. Marea întrebare e dacă nu cumva respectivul comunicat nu maschează, abil, un altul, cu ceva care îi doare mult mai tare pe unii parteneri ai țării noastre decât codurile penale.
„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”, se arată în mesajul celor 12 ambasade ale SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia.

O listă cam ciudată: câteva țări membre ale UE, câteva țări europene din afara UE plus două de pe continentul nord-american. Cum s-au găsit între ele și au decis la comun să susțină respectivul comunicat? Au fost și alte țări importante, precum Marea Britanie, Italia, Spania, Japonia ori Austria care au fost solicitate, dar au refuzat să semneze? S-au tras bilețele dintr-o pălărie?
Pe undeva, apelul de ieri amintește de straniul demers al ambasadei Suediei, de acum doi ani, de a face un film omagial despre Laura Kovesi, în care ambasadori străini (SUA și Finlanda) îi aduceau acesteia osanale. Filmul era difuzat, reamintim, într-un moment dificil pentru Kovesi, când criticile la adresa ei începeau să se întețească, chiar șefa DNA vorbind cu acel prilej despre presiunile tot mai mari la adresa ei.
Și apelul de ieri aduce mai degrabă a improvizație grăbită, genul de acțiune inițiată de cineva și prezentată altora prin telefon întru susținere: „Te bagi?”
Care ar fi în acest caz, însă, rostul unui asemenea demers?
O ipoteză ar fi că un stat (sau mai multe), cu mare greutate, a vrut să bată șaua ca să priceapă iapa; un mesaj prin care României să i se transmită că trebui să se dea pe brazdă urgent dacă nu vrea să-și strice imaginea și mai rău.
României sau, mai degrabă, PSD.
Pentru că, interesant de remarcat, tot ieri, ambasada SUA a mai transmis un mesaj, rămas în umbră.
Unul care sună cam așa:
„Conferinţa Mondială a Gazelor tocmai s-a încheiat la Washington. SUA sprijină de mulţi ani securitatea energetică europeană şi diversificarea surselor şi rutelor de tranzit. România are o oportunitate extraordinară de a adopta o legislaţie care să permită exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră. Producţia viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească, trimiţând un semnal puternic investitorilor din întreaga lume şi transformând România în lider regional în eforturile de sprijinire a securităţii energetice”.
Comunicatul mai face o trimitere la un interviu oferit presei de la noi, cu câteva zile în urmă, de Sandra Oudkirk, secretar asistent adjunct pentru diplomaţie energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în carea aceasta își exprimă nemulțumirea profundă față de tărăgănarea, de către puterea momentului, a adoptării legii care ar da undă verde exploatării gazelor din Marea Neagră.
„Este un subiect pe care Ambasada îl discută, pe care Guvernul SUA îl discută, pe care eu l-am discutat cu reprezentanţi ai instituţiilor româneşti, atât cu cei de la Washington, cât şi cu cei de la Bucureşti care au venit în vizită la Washington. Cred că există un nivel foarte amplu de conştientizare că adoptarea legii offshore este o cerinţă de bază pentru producţia offshore de gaze naturale”, a spus Oudkirk.
Legea în cauză e pe ordinea de zi a Comisiei de industrii a Camerei Deputaților; dacă e nu e adoptată până în toamnă, avertiza emisarul american, lucrurile se vor complica serios, iar giganții energetici americani nu vor mai putea face investițiile de rigoare. „Nu aş vrea să atribui cele întâmplate unei rele intenţii”, mai spunea americanca.
Problema e că amintita comisie, condusă de un pesedist, a cerut amânarea dezbaterii până pe 27 septembrie, ceea ce ar cam depăși termenul convenabil americanilor.
Simultaneitatea apariției celor două comunicate, cel american privind afacerile unor mega-companii petroliere, și cel americano-european, privind codurile penale ridică în mod clar întrebarea care dintre ele exprimă cu adevărat îngrijorarea unor parteneri ai României.
Cel privind soarta corupției de la noi, ori cel legat de exploatări de miliarde de dolari, în anii care vin, în beneficiul unor giganți ai afacerilor internaționale?
Și care dintre ele a fost încropit doar pentru a-l masca pe celălalt?

Preluarea: inpolitivs.ro / Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Întrebare interesantă dacă ne gândim că atât petrolul românesc cât și gazele României nu ajung nici jumătate de zi pentru consumul SUA….mai ales azi, când SUA este suficientă atât la gaz cât și la petrol. Ba mai mult, exportează gaze. Ce produce România anual, este mazilic pentru SUA. Dar pentru baronii români poa să însemne milioane de euroi dacă-și vând țara….

  2. Indubitabil gazele asta i_a interesat si in siria si in irak si in toate tarile in care au dus un razboi de jaf si cotropire dar bineinteles in numele democratiei

  3. S-ar putea sa mai avem o sansa intrucat, inca, nu sunt majoritari sfertodoctii, „specialisti” in istoria contemporana si politici globaliste. Cel putin asta nadajduiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.