Regele și olarul

0
Statuia lui Bernard Palissy, Biserica Saint Germain des Pres, Paris

Istoria omenirii consemnează de-a lungul ei multe replici memorabile rostite fie de oameni importanți, regi, generali, savanți, sau dimpotrivă, de oameni nebăgați în seamă, cum ar fi monahii sau mirenii cu profesii modeste.
Atunci când diferiții conducători de popoare sau oameni de știință lansează vorbe care au rămas consemnate pentru posteritate, acestea nu ne impresionează atât de tare precum cele emise de cei simpli și neînvățați. Secretul prin care aceștia reușesc să uimească datorită puterii cuvintelor lor este legat de smerenia și convingerile lor puternice.
Ceea ce veți citi se referă la o întâmplare petrecută la curtea regelui francez Henric al III-lea, care a domnit spre sfârșitul secolului al XVI-lea, mai exact 1574-1589.
Suntem în Franța războaielor contra hughenoților, adică a protestanților de confesiune calvină.

Cine nu era catolic atunci plătea cu viața. Așa a ajuns să fie condamnat la moarte și iscusitul olar Bernard Palissy, cel care lucra farfuriile și platourile din care se servea la curtea regelui.
Palissy era calvin și recunoscut de toți ca maestru în profesia sa. Orice vas ieșit din mâna lui, adevărată operă de artă, putea fi ușor recunoscut pentru motivele florale și animale în relief cu care era ornamentat. Astăzi, la orice licitație de obiecte medievale, o farfurie de Palissy costă multe zeci de mii de euro.
Henric al III-lea nu voia să-și piardă olarul curții regale.

De aceea, s-a dus personal la el în închisoarea Conciergerie și a încercat să-l convingă să renunțe la credința sa pentru a-și cruța viața. Regele i-a zis: „Dacă nu renunți la calvinism, sunt forțat ca procesul contra ta să continue și tu să fii condamnat”. Auzind aceste cuvinte, Palissy i-a răspuns regelui cu demnitate: „Sire, eu nu sunt decât un biet olar, unul dintre cei mai smeriți supuși ai majestății voastre, dar nu există putere pe lume care să mă poată obliga să lucrez contra credinței mele. Majestatea voastră sunteți unul dintre cei mai puternici stăpânitori din câți există pe pământ și totuși, spuneți că sunteți forțat. Sire, care dintre noi este regele și care este olarul?”
Acest răspuns l-a impresionat pe rege atât de mult, încât nu a găsit odihnă până ce nu a sistat procesul contra smeritului său slujitor, olarul Bernard Palissy.

Preluare: Ziarul Lumina / Autor: Augustin Păunoiu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.