Să ne bucurăm: România este o sursă de energie!

5

Pentru că ne-au descoperit întâi pe noi, am fost atât de mândri de asta și bucuria a fost atât de mare, încât Adrian Năstase a fost de acord să vândă Petrom (care deținea rafinării, instalații de extragere, transport și stocare, uzine de îngrășăminte, depozite, rețea de benzinării, clădiri, dar și proprietatea deplină asupra resurselor de petrol și gaz) cu doar 668 de milioane de euro! Pe deasupra, s-au fixat și niște redevențe fixe, pe baril, atât de mici, și imposibil de renegociat 10 ani, că British Petroleum, ăia din anii 30, ar fi putut fi considerată societate de binefacere. La unguri, pentru că au fost descoperiți mai târziu, și nema mândrie și bucurie, OMV a plătit pe MOL, care deținea doar o rețea de benzinării, că nexam gaze și petrol în Ungaria, vai mama lor!, vreo 10 miliarde de euro!
Deși redevența ar fi trebuit renegociată în 2014, ea a rămas aceeași, asta însemnând că încă suntem mândri și bucuroși, ceea ce e mai important ca orice.
În iunie 2018, pentru că băștinașii deputați au modificat un pic legea aia de exploatare a gazelor din Marea Neagră, de i se zice „legea off-shore”, arătând că-și iubesc continentul mult mai puțin decât băștinașii senatori, și nu sunt atât de patrioți europeni pe cât sunt ăia, doamna Karin Kneissl, ministrul de externe al Austriei, a venit în vizită de lucru. Nu a debarcat pe plajă, la Constanța, cu mărgele, oglinjoare și straie frumos colorate, ca-n alte vremi, ci a aterizat pe aeroportul Henri Coandă, unde a fost așteptată de omologul său, domnul Teodor Meleșcanu.
La conferința de presă, doamna Karin Kneissl le-a spus tonomatelor din mass-media că e îndrăgostită de București, așa se face, după care i-a anunțat: „România este o sursă de energie. Tema energiei este foarte importantă pe agenda noastră. Rolul României este să creeze un coridor de transport pentru alimentarea cu gaze a Europei”.
După ce a avertizat că Austria are nevoie de un mediu economic predictibil, Teodor Meleșcanu i-a dat imediat replica: „Am discutat despre sursele de energie, despre gazoductul BRUA. Doamna ministru este specialist în domeniul energiei”.
Cât de curând, domnul Meleșcanu va primi la Viena o distincție, un ordin, un colan, oricum ceva strălucitor. E specialist în așa ceva.
De asemenea, Karin Kneissl l-a primit și pe președintele Johannis, pe care l-a pus să semneze un comunicat ce spune așa: „cei doi interlocutori au salutat cooperarea economică foarte solidă dintre cele două țări, subliniind importanța asigurării unui mediu economic predictibil, care să favorizeze construirea de noi legături de afaceri”.
Pentru președintele nostru, după Munchen, unde a fost decorat în urmă cu o lună, urmează Viena.
Constituția României, Articolul 1, pe stil vechi: România este stat naţional, suveran şi independent…
Constituția României, articolul 1, pe stil nou: „România este o sursă de energie. Rolul ei este să creeze un coridor de transport pentru alimentarea cu gaze a Europei”.

Autor: Bogdan Calehari

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.