Un film care elogiază insolent pedofilia și homosexualitatea câștigă Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat

10

La Hollywood un film despre idila dintre un bărbat matur și un băiat de 17 ani a primit patru nominalizări din partea Academiei de Film Americane, în final câștigând premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.
«Call Me by Your Name» a fost nominalizat la categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun actor (Timothée Chalamet), Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun cântec original.
Prin nominalizarea și premierea acestui film, membrii votanți ai Academiei și-au pus pecetea aprobării personale pentru prădare sexuală și abuz.

„«Call Me by Your Name», pelicula lui Luca Guadagnino, este o abil regizată, frumos filmată, splendid jucată lecție de prădare sexuală și abuz”, scrie criticul de film Cheyenne Montgomery în comentariul său din 25 ianuarie 2018 având titlul „«Call Me by Your Name» este un film necinstit și periculos”.
„Deși mulți critici ating subiectul problematicei diferențe de vârstă, marea majoritate minimalizează îngrijorările și acoperă cu elogii filmul („Un triumf erotic”, scrie unul, „O minunăție romantică”, afirmă altul)”.
„Însă până și scurtele avertismente privind diferența de vârstă nu pun punctul pe i. «Call Me by Your Name» nu vorbește despre un bărbat mai în vârstă și unul mai tânăr. El vopsește în mod fals în culori romantice o relație de exploatare între un bărbat matur și un adolescent. Aceste relații manipulatoare provoacă răni dureroase pe termen lung, pot să o afirm din propria experiență”, scrie autoarea cronicii din Boston Globe.
Montgomery povestește cum ea însăși, pe când era adolescentă, a fost victima manipulării sexuale și abuzurilor din partea unui adult care la început a pozat în protectorul ei.
„Acest film are potențialul de a provoca mult rău prin normalizarea acestui tip de prădare sexuală. El poate fi periculos în special pentru tinerii LGBT, care sunt mai predispuși la depresii și sinucideri”
Cheyenne Montgomery conchide: „Așa că nu, «Call Me by Your Name» nu este o operă de artă. Trebuie să-i spunem pe nume: iar acest nume este ABUZ”.

Criticat pe rețelele de socializare, filmul a provocat anul trecut chiar inițierea unei petiții, pe site-ul citizengo.org, prin care se cere oprirea difuzării peliculei pentru că promovează pedofilia.
„Prin lansarea și promovarea acestui film, Sony face o declarație de apatie față de pedofilie. Și, deși în Statele Unit, politicianul Anthony Weiner a fost condamnat la 21 de luni de închisoare pentru contact sexual virtual cu un copil de 15 ani, se pare că Sony nu a înțeles mesajul că pedofilia nu este NICIODATĂ ceva bun, indiferent dacă e consensuală, homosexuală, într-o țară străină etc”, se scrie în petiție.

«Revista 22»: „Filmul prezintă povestea impresionantă a primei iubiri – când senzuală şi temătoare, când frenetică şi mistuitoare. În vara anului 1983, într-o zonă idilică din nordul Italiei, Elio Perlman (interpretat de Timothée Chalamet), un adolescent de 17 ani, îşi petrece vacanţa în vila părinţilor săi. Zilele se scurg egal, printre excursii în natură, interpretări la pian şi flirturi copilăreşti cu prietena sa, Marzia (Esther Garrel). Până când soseşte noul asistent al tatălui său, şarmantul Oliver (Armie Hammer), care dezlănţuie în Elio o adevărată furtună emoţională. Surprins de propriile sentimente, încă inocent şi necopt din punct de vedere afectiv, trăieşte cu intensitate întreaga gamă de emoţii şi senzaţii efervescente ale primei idile, de la teama de necunoscut, până la atracţia fizică greu de stăpânit, de la timiditate, teamă, furie, până la suferinţă şi extaz – o lecţie frumoasă, dar şi dureroasă atât pentru protagonist, cat şi pentru Oliver şi Marzia.
Deşi confruntă tabuuri şi prejudecăţi, filmul nu este o poveste despre homosexualitate, nici despre sex, ci despre incertitudinile, temerile, frământările pe care prima iubire le lasă asupra oricui, indiferent de gen, demonstrând că dragostea ne schimbă radical. „Eu cred că acest film se referă în special la ceea ce nu se spune”, spune Michael Stuhlbarg, care-l interpretează pe tatăl lui Elio, personaj inspirat de tatăl scriitorului Aciman. Producătorii declară că au creat filmul de care ei înşişi avuseseră nevoie în propria tinereţe, dar pe care nu l-au văzut niciodată”.

Pe lângă Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, filmul a câștigat și alte premii:
– Premiul criticilor de film din New York pentru cel mai bun actor – Timothée Chalamet
– Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun actor în rol principal – Timothée Chalamet
– Premiul Gotham pentru cel mai bun film
– Premiul Gotham pentru cel mai bun actor debutant – Timothée Chalamet
– Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat
– Premiul Asociaţiei Scenariştilor Americani pentru cel mai bun scenariu adaptat
– Premiul Independent Spirit pentru cea mai bună cinematografie
– Premiul GLAAD pentru cel mai bun film
– Premiul Critics’ Choice pentru cel mai bun scenariu adaptat
– Nastro D’Argento for Best Editing

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

10 COMENTARII

  • lol, vorbeste pentru tine. Eu si toate cunostintele mele aveam FOARTE definita sexualitatea, „chiar inca” de la 17 ani. Citeste niste biologie (omul se poate reproduce la varsta aia) si uita-te in practica daca vrei sa traiesti in realitate si nu in carti si ipoteze.

   Si iti recomand terapie daca esti asa confuza. Nu e rusine, nu e o boala, e normal sa te tratezi si e dreptul tau 🙂

 1. A person necessarily lend a hand to make significantly
  posts I would state. This is the first time I frequented your website
  page and to this point? I surprised with the research you made to make this actual publish
  incredible. Excellent activity!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.