19 august 1941. A 59-a zi de război!

1

Ion Antonescu: „Ică, nu pot să încep opera de îndreptare a provinciilor realipite în condiţiile actuale… Cu rare excepţii s-a trimis în Basarabia şi în Bucovina toată cloaca puturoasă şi veroasă a vechiului regim… În plus, indirect, se pretează la opera de sabotare a împuterniciţilor mei în noile ţinuturi… Dacă continuăm sistemul, politicienii şi duşmanii îşi vor freca mâinile cu satisfacţie. Dar nu o vor avea fiindcă sunt decis să curm cu sabia toată această acţiune de indolenţă, de şicană de la Bucureşti şi de inacţiune, nepricepere şi tâlhărie, jos. Să le spui la toţi!”.
Revoltat de neregulile constatate în activitatea personalului administrativ trimis în Basarabia, Ion Antonescu se adresesază astfel lui Mihai Antonescu: ,,Ică, nu pot să încep opera de îndreptare a provinciilor realipite în condiţiile actuale. Cu toate instrucţiunile categorice date de mine şi cu toate că le-am dat timp, echipele administrative trimise pentru grele misiuni sunt detestabile. Cu rare excepţii s-a trimis în Basarabia şi în Bucovina toată cloaca puturoasă şi veroasă a vechiului regim. Aceiaşi oameni, aceleaşi moravuri, organizaţi în aceeaşi bandă, cum au fost în 1940, au fost retrimişi în 1941 să-şi înceapă din prima zi acţiunea lor mizerabilă. Comisarii şi cercurile de recrutare, în special, au fost aduşi dintr-adins să compromită opera. Este o acţiune de sabotare, nepăsare, criminală lipsă de conştiinţă sau uşurinţă din partea dorecţiilor ministeriale. Miniştri s-au mulţumit să numească ce li s-a propus. Nu au făcut niciun control, nu s-au interesat de fiecare echipă respectivă şi de fiecare om din echipă. Să le spui că nu le pot mulţumi. În plus, indirect, se pretează la opera de sabotare a împuterniciţilor mei în noile ţinuturi. Fiindcă am interzis să se mai amestece cineva în administrarea provinciilor. Nu se dă curs imediat cererilor lor care nu suferă întârziere. Dacă continuăm sistemul, politicienii şi duşmanii îşi vor freca mâinile cu satisfacţie. Dar nu o vor avea fiindcă sunt decis să curm cu sabia toată această acţiune de indolenţă, de şicană de la Bucureşti şi de inacţiune, nepricepere şi tâlhărie, jos. Să le spui la toţi!”.

* Armata 11 germană emite ordinul de operaţii pentru participarea la lupte dincolo de Bug: ,,Grupul 1 blindat curăţă de inamic, eventual în conlucrare cu Armata 11, cotul Bugului între Bug şi Nipru. Armata 11 germană zdrobeşte eventualele forţe inamice ce s-ar mai găsi dincoace de Nipru. În acest scop, armata trece Bugul astfel: Corpul 54 la Nikolaev pe direcţia Cherson, Corpul 30 armată la Troiţkoe şi Balasovka, îşi grupează forţele pe direcţia Berislav. Armata 3 română, la Voznesensk, gata de a înainta spre Saropijie, stabilind cât mai repede legătura cu Corpul 49 alpin”.

* Pe Bug, brigăzile Armatei 3 fac ultimele pregătiri în vederea trecerii Bugului.

* ,,Bombă – consemnează maiorul Vasile Scârneci în Jurnal – :nu mai mergem în ţară, acasă, aşa cum eram atât de siguri şi făcusem toate pregătirile. Iluziile s-au spulberat. Personal, sincer mărturisesc că mă simţeam oarecum jignit, căci prea eram repede daţi la o parte de nemţi, mai cu seamă când am aflat că ungurii sunt acum la Nikolaev (intrarea Bugului în Marea Neagră). Cu cât vom merge cu germanii mai adânc în URSS, vom putea pretinde Ardealul de Nord, care a fost rupt din trupul patriei noastre. Cred că nu mă înşel”.

* Pe frontul Odessei, luptele continuă să fie extrem de grele şi sângeroase. Numai Regimentul 9 dorobanţi pierde, pe înălţimea cu cota 110, 376 de militari (126 ucişi şi 250 răniţi).

* Pe câmpul de luptă de la Stern (înălţimea cu cota 102), comandantul Diviziei 3 infanterie decide constituirea unui cimitir în care să fie înhumaţi toţi militarii căzuţi în împrejurimi.

* Pierderi mari înregistrează şi Regimentul 1 care de luptă, care nu mai dispune decât de 23 de tancuri.

* Instrucțiunile pentru administrația Transnistriei (teritoriu dintre Nistru şi Bug) prevăd că aceasta se va exercita prin prefecții de județ, ajutat de două ajutoare (un localnic și un basarabean), cunoscătoare ale administrației și limbii, precum și de pretori și primari, aleși și numiți de preferință dintre localnicii care se bucură de încredereea concetățenilor. Funcționarii urmau a fi aleși dintre localnici, care executau și poliția locală, aflată sub ordinele prefectului și controlată de jandarmi. Siguranța – asigurată de către unități de jandarmi puse la dispoziția prefectului. În domeniul agricol se precizau măsuri pentru strângerea recoltei, stabilindu-se cota ce revenea locuitorilor, restul statului. Pentru însămânțatul de toamnă se apela la toată populația și la toate mijlocele, toate colhozurile și sovhozurile urmând a fi inventariate şi puse în funcțiune toate industriile. În materie de învățământ și cultură se decide deschiderea tuturor școlilor la 1 octombrie, cu învățători aleși dintre localnici, cu limba de predare la alegere: germană, română sau rusă. Se dispune deschiderea tuturor bisericilor orrtodoxe, preoții începând acțiunea de recreștinare și propagandă, conducerea administrativă și spirituală a Biserici ortodoxe fiind exerciată de Episcopatul Nistrului, cu sediul la Tiraspol. Concomitent se iau şi măsuri pentru asigurarea unei bune stări sanitatre.

* «Curentul» publică Lista nr. 4 cu soldaţii şi gradele inferioare care au căzut în luptă de la începutul războiului.

* Presa omagiază pe George Enescu cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani.

Din «Război şi societate. România: 1941-1945», vol. 1, de Alesandru Duţu, Mihai Retegan, Editura RAO, Bucureşti, 1999

Citește și:
Ion Antonescu, în vreme de război: „Ţară de tâlhari. Mă gândesc să introduc 
pedeapsa cu moartea pentru toate delictele”
Ion Antonescu4„Nu ştiu ce să mai fac să îndrept ţara aceasta. De multe 
ori mă gândesc să introduc pedeapsa cu moartea pentru toa-
te delictele. Este ceva groaznic. Tineretul să facă aces-
te fapte?… În ce hal de dezorganizare se găseşte Şcoala, 
Familia, Biserica noastră. Trebuie făcută o educaţie seri-
oasă în această privinţă. Este o ruşine să se comită fur-
turi la centrele de colectare ale Ajutorului de Iarnă. Mă întreb eu: aceasta 
este o naţie care poate lupta pentru idealurile ei naţionale? Tâlhari! 
Şmecheri aici, şmecheri pe câmpul de luptă; dar şmecheria aceasta se reper-
cutează asupra viitorului naţiei” (Citește mai departe...)
Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. In fiecare dintre cei care se sacrifica , renuntand la sine, pentru (altii, de ex:tara si interesele ei).Deobicei acestia sunt considerati de catre “ marea majoritate”( sic ! clipul ala de la ING ca Toti au comportament stereptip!) inadaptati. Colectivul este cel care-i abandoneaza. Si sunt astfel sactificati. Noi ceilalti ii deplangem dar “ pupam” mai apoi papucul stapanului. Ca sa nu se ia si de noi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.