Șase căi de a rupe vraja hipnotică pe care o aruncă mass-media principală

3

În cele ce urmează vă prezentăm şase paşi pentru a elimina „zgomotul” din mass-media, pentru a înlătura adevărata hipnoză pe care o induc mijloacele principale de informare în masă şi pentru a obţine informaţiile folositoare cu adevărat.
Nu ne aflăm în era informației, care de fapt nu există. Ne aflăm în Epoca Zgomotului.

Deşi pare că acum avem o abilitate infinită de a vedea tot ceea ce se petrece în lume la momentul actual, de la imagini ale planetei văzută din spaţiu până la faptul că prietenii noştri nu se decid ce să mănânce diseară, nu avem abilitatea de a filtra aceste informaţii şi de a sorta ceea ce contează. Nu avem niciun filtru de încredere pentru media. Avem în primul rând aşa-zisa „media principală”, care nu este nimic altceva de fapt decât componenta de publicitate a corporaţiilor multinaţionale.

Înainte vreme plăteam oameni pentru a filtra informaţiile pentru noi: aceştia se numeau jurnalişti profesionişti, scriitori şi artişti, a căror muncă era de a se scufunda în marea de informaţii şi de a scoate la iveală „perle” pentru noi. Dar nu îi mai plătim pe aceşti oameni, deoarece conglomeratele media, care s-au consolidat în doar câteva holdinguri masive după anii ’90, au realizat că nu este nevoie să se mai întâmple acest lucru. Asta pentru că interesul lor nu este de a furniza informaţii reale sau adevăr, ci de a furniza cât mai mult conţinut mediatic la care să se uite cât mai mulţi oameni, cu scopul de a obţine cât mai mulţi bani din reclame, deoarece aşa ajung să fie plătiţi şi îşi pot permite salariile şi costurile asigurărilor pentru grupurile mari de angajaţi de care au nevoie pentru a face ceea ce fac. Aceasta este realitatea lor zilnică. Astfel că afacerea lor este de a da oamenilor ceea ce vor.

Începând din anii ’90, tendinţa care a luat amploare (în media) a fost aceea de a elimina profesioniştii şi de a angaja oameni care să spună ceea ce li se cere. Aceasta înseamnă reality show-uri la televizor, Youtube, Facebook. Nu este nevoie de buget mare pentru astfel de „afaceri media”, iar profiturile sunt uriaşe. Din moment ce toată lumea este un star acum, toată lumea, în mod constant, generează conţinut media în mod liber, şi este mult mai mult decât am putea consuma vreodată.
Astfel că profesioniştii au luat drumul dinozaurilor, iar în loc de a fi informați despre chestiuni importante – de exemplu, Karen Silkwood care a făcut dezvăluiri despre puterea nucleară, sau Garry Webb care a expus traficul de droguri realizat de CIA – aflăm despre cum o anumită celebritate este într-o anumită comunitate Twitter.
Nu mai avem profesionişti care să filtreze informaţiile. Suntem aruncaţi în cele patru vânturi (ale informaţiilor), prin scufundarea în postările de pe Facebook sau bloguri de socializare. Aceste mega-bloguri, de la care ne aşteptăm în mod eronat să înlocuiască posturile principale de ştiri, sunt în aceeaşi poziţie: sunt pe scară largă la dispoziţia gusturilor audienţei şi blocate în a ţine oamenii fericiţi cu un conţinut (informativ) pe placul maselor, care nu ne provoacă în sens benefic şi care de fapt direcţionează traficul de internet spre cei care fac reclame pe site-ul respectiv, astfel ca să poată mânca (şi administratorii site-ului şi cei care fac reclamă).
Ne putem întreba unde îl lasă această aşa-zisă informare pe individul sărac în informaţii reale care ar vrea să îşi ridice capul deasupra apei, atât cât să poată vedea aspectele care contează de fapt?

Nu îți mai rămâne decât să fii propriul tău filtru de informaţii. Nu mai poţi lăsa această muncă pe seama altcuiva, deoarece mass-media principală, sau media alternativă, sau blogul X, Y, sau Z nu fac asta pentru tine, aşa cum ai avea nevoie. Acestea sunt prea absorbite în chestiuni economice, audiență (rating-uri) şi propriile puncte de vedere. Şi, din ce în ce mai mult, ele probabil nu mai sunt în stare să facă această filtrare, deoarece nu mai sunt antrenate cum se cuvine pentru această muncă. Și nu este doar cazul bloggerilor, pentru că în prezent puţini din cei care muncesc în mass-media principală au vreo pregătire jurnalistică. Nimeni nu mai poate să-ți procure informaţia de care ai nevoie, trebuie să o obţii singur.
Din fericire, avem unelte care ne ajută să facem asta. Iată câţiva paşi de început:

1. Decide ceea ce contează
În faţa unei multitudini de informaţii, este necesar să decizi ce anume vrei să selectezi, cel puţin iniţial. Trebuie să restricţionezi informaţiile într-o anumită marjă, aspect ce pare contraintuitiv, dar este necesar.
Nu ai nevoie de mai multe informaţii, ai nevoie de mai multe informaţii despre ceea ce contează cu adevărat. Ceea ce contează sunt, pur şi simplu, informaţiile care influențează direct în mod benefic starea ta de bine şi a familiei tale, şi informaţii cu privire la binele general al planetei.

2.Utilizează unelte web pentru a-ţi automatiza preluarea de informaţii de pe internet
Fiecare dintre noi pe internet se află în general în aceeaşi poziţie: adună informaţii de la câteva surse de ştiri şi apoi le reciclează în conţinutul unui blog.
Fiecare foloseşte aceleaşi unelte ca şi tine pentru a-şi obţine informaţiile. Astfel că putem elimina intermediarul. Pentru început, setează Alertele Google (Google Alerts) pentru a-ți furniza informaţii despre probleme de care eşti interesat, în loc să aştepţi ca cineva să ţi le ofere.
Pe lângă asta, este recomandată utilizarea unui RSS agregator (motor care organizează modificările de conţinut ce apar pe diverse site-uri de interes şi care ne trimit în mail rezultatul bine organizat), precum Feedly, pentru a extrage informaţii de la mai multe canale media într-un conglomerat de ştiri uşor de digerat. Această muncă făcută astfel te va salva de mult timp consumat ulterior, pentru „răsfoirea” şi trierea informaţiilor din diversele site-uri de ştiri.
Reddit este, de asemenea, o unealtă excelentă, atât timp cât nu rămâi în prima pagină care îţi mănâncă timpul din plin, ci reuşeşti să te menţii la subreddit-e pertinente pe subiecte importante.

3. Extinde-te în afara bulei tale demografice
Oricine ai fi, te afli într-o anumită zonă demografică, ceea ce înseamnă că mass-media principală modulează în mod specific conţinutul de informaţii care ştie că îţi plac, pentru show-urile pe care le urmăreşti sau blogurile pe care le citeşti, astfel că cei care fac reclamă au determinat deja gama de produse pe care le cumperi şi utilizează limbajul şi imaginile la care ştiu că răspunzi, toate cu scopul de a te face să cumperi.
Extinde-te în afara cutiei în care ei au decis că încapi. Citeşte bloguri şi media de la surse din afara zonei tale demografice, şi aceasta înseamnă cu siguranţă în afara zonei politice şi religioase specifice arealului geografic în care te afli. Altfel, nu vei cunoaşte ceea ce se petrece în jur şi, de asemenea, vei rata anumite părţi ale vieţii.

4. Citeşte o carte
Nu vei obţine nici pe departe, în luni de extras informaţii de pe internet, atâta cunoaştere câtă vei obţine din citirea unei cărţi bine documentate, densă ca informaţie, o carte care, să nu uiţi!, poate reprezenta ani sau zeci de ani de cercetare profesională şi de experienţă, nu o după-amiază petrecută răsfoind un blog care te aruncă în ţara nimănui.
Nu înceta să citeşti, şi mai ales să citeşti cărţi bune, provocatoare în sens benefic. Internetul nu este decât zona de meniu pentru cultură; dar nu uita să şi mănânci felul de mâncare comandat.

5. Gândeşte critic
Înţelege ce este prejudecata confirmării şi de fiecare dată reflectează asupra sursei articolelor pe care le citești. Cine a scris acele rânduri? Care este agenda lor? Ce vând ei? Citează ei propriile surse? Este un articol al unui jurnalist sau scriitor profesionist sau al unui visător sau vânzător de mai cine ştie ce pe net? Pentru a căuta în profunzime, obişnuieşte-te să îţi formezi această deprindere de gândire critică.

6. Meditează
Sună poate ciudat, dar nu există modalitate mai bună pentru a învăţa cum să discerni între informaţiile sterile și cele cu miez, decât meditaţia, deoarece învăţând cum să îţi controlezi propriile gânduri, atunci când te confrunţi cu „zgomot din afară” (informaţii de diferite substanţe) va fi mult mai uşor.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. Bine de tine că ești la minte, în acest București e mare nenorocire. Mi-e teama că profețiile părintelui Arsenie Boca, incep să se împlinească!!!Ce spunea: „va vor cerne,mulți dintre cei aleși se vor pierde,veți lua apă pe bon”(apa la pet)

  2. Eu folosesc de mult lucrul acesta. Nici cand eram in liceu nu-mi placea sa repet ce a spus nu stiu care critic literar, despre nu stiu ce opera literara, incapatanandu-ma sa spun ce am inteles eu, dupa citirea cartii respective. Aceasta „originalitate” m-a costat: nu am avut nota mai mare de 8 la Literatura. Si…”paguba-n ciuperci!” P.S. Cu riscul de a va provoca greata, am sa va spun cum vad eu lucrurile, atunci cand nu ne folosim propria judecata: Este ca si cand am manca o mancare, care de fapt a fost regurgitata de altcineva. 😡 Imi cer scuze daca v-am provocat vre-un discomfort!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.