Discursul lui Viktor Orban în fața Congresului Deputaților Popoarelor, de la Strasbourg:
„Domnule Președinte, dragi deputați:
Știu că deja v-ați hotărât și că raportul va fi votat de marea voastră majoritate, și mai știu că intervenția mea nu vă va schimba părerea, totuși, am venit aici, în fața voastră, pentru că nu sunteți pe cale să condamnați un guvern, ci o țară și un popor. Veți condamna o Ungarie care face parte de mai bine de 1000 de ani din familia europeană a popoarelor creștine. O Ungarie care, prin munca sa, și, când a fost nevoie, prin sângele său, a luat parte la scrierea formidabilei noastre istorii europene. O Ungarie care a pus mâna pe arme revoltându-se împotriva celei mai mare armate din acea vreme, armata sovietică, și a suferit marele martiriu pentru libertate și democrație, iar când a fost nevoie și-a deschis frontierele în fața tovarășilor în nenorocire din Germania de Est.
Ungaria a luptat pentru libertatea și democrația sa. Mă aflu aici și constat că aceia care acuză Ungaria sunt cei care au moștenit democrația, care niciodată nu și-au asumat nici cel mai mic risc personal în numele libertății și care azi vor să-i condamne pe ungurii anticomuniști, luptători pentru libertate.
Dragi deputați,
Mă aflu azi aici pentru a-mi apăra țara, deoarece pentru unguri libertatea și democrația, independența și Europa, sunt chestiuni de onoare. Iată de ce vă declar că raportul pe care-l aveți în față atentează la onoarea Ungariei și a poporului ungar. Deciziile privind Ungaria sunt luate de unguri în urma alegerilor parlamentare. Voi nu stabiliți nimic altceva decât că poporul ungar nu este în stare să hotărască singur care-i sunt interesele! Voi spuneți că știți mai bine decât ungurii ce este bun pentru ei! Din cauza asta spun că raportul este jignitor față de poporul ungar, acest raport care face dovada că există două unități de măsură, este un abuz de putere care depășește limitele sferelor de competență și abordarea sa contravine tratatelor.
Dragi deputați,
Pentru noi, în Ungaria, democrația și libertatea nu sunt chestiuni politice, ci morale și voi sunteți pe punctul ca, folosindu-vă majoritatea, să faceți o judecată morală, lipind o etichetă unei țări și unui popor. Vă asumați o uriașă responsabilitate luând, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, decizia de a exclude un popor european de la luarea deciziilor europene. Voi privați Ungaria de reprezentarea propriilor interese în mijlocul familiei europene din care ea face parte.
Am avut și vom avea discuții. Noi avem conceptii diferite asupra caracterului creștin al Europei, asupra rolului națiunilor și al culturilor naționale. Noi avem păreri diferite asupra principiului și al misiunii familiei și opoziția noastră este frontală în chestiunea imigrației. Dacă vrem cu adevărat unitate în diversitate, atunci diferențele nu pot servi drept pretext pentru a arunca oprobriul asupra unei țări și a o exclude de la luarea deciziilor în comun. Nu ne-am permite niciodată să-i reducem la tăcere pe cei care nu sunt de acord cu noi.
Domnule președinte,
Ei vor să excludă o țară care și-a adus totodată o contribuție clară la alegerile europene: în 2009, 56%, iar în 2014, 52%, au votat pentru noi. Doamnelor și domnilor deputați, suntem partidul cel mai încoronat de succes din Parlamentul European. Opozanții noștri socialiști și liberali nu sunt deloc încântați de succesul ăsta, dar a se răzbuna pe ungurii care nu au votat în majoritate pentru ei nu este nici respectuos și nici european. Mai mult, acest raport a fost scris de niște oameni care nu sunt în mod clar la curent cu niște fapte elementare. Raportul o recunoaște, ei au anulat trimiterea unei delegații în Ungaria, ceea ce dovedește că vreți să luați o decizie fără o anchetă, o cercetare, făcută la fața locului. Raportul conține 37 de erori factuale importante, fiecare deputat primind ieri din partea noastră un document de 108 pagini.
Dragi deputați,
Uniunea noastră se menține unită și prin faptul că dezbaterile noastre se desfășoară conform unor reguli. Eu însumi, în numele Ungariei, am ajuns la niște acorduri și am făcut niște compromisuri cu Comisia asupra legii privind media, asupra sistemului juridic și asupra unor puncte din Constituția noastră. Acest raport calcă însă în picioare înțelegerile din anii anteriori. Dacă sunteți în stare să faceți lucrul ăsta, atunci la ce bun să mai faceți acorduri cu cutare instituție sau țară? Ceea ce faceți voi acum reprezintă pentru Uniunea dialogului constructiv o lovitură dură.
Dragi deputați,
Fiecare națiune și stat membru are dreptul de a hotărî cum să-și organize viața în propria țară. Noi ne apărăm frontierele și noi singuri hotărâm cu cine vrem să trăim în țara noastră. Noi am ridicat o barieră și am oprit sute de mii de imigranți ilegali. Noi ne-am apărat țara și am apărat Europa. Astăzi, este pentru prima dată în istoria Uniunii Europene când o comunitate care își păzește propriile frontiere este condamnată.
Domnule Președinte,
Vorbind sincer, ei vor să condamne Ungaria pentru că ungurii au hotărât că țara noastră nu va fi un teritoriu de imigrație. Cu tot respectul datorat, dar și cu cea mai mare fermitate, resping ca forțele proimigrație din acest parlament să amenințe, să răspândească zvonuri și să defăimeze Ungaria, folosindu-se de minciuni.
Vă informez respectuos că, indiferent care va fi decizia pe care o veți lua, Ungaria nu va ceda în fața șantajului. Ungaria își va apăra propriile frontiere și va opri imigrația ilegală. Ungaria își va apăra drepturile și o va face, dacă va fi nevoie, chiar împotriva voastră.
Noi, Ungurii, ne pregătim pentru alegerile europene de anul viitor, unde, în sfârșit, oamenii pot decide asupra viitorul Europei și pot readuce democrația în politica europeană.
Vă mulțumesc pentru atenție!”
Parlamentul European a votat miercuri, 15 septembrie 2018, pentru declanșarea acțiunilor disciplinare împotriva Ungariei, acuzată de presupuse încălcări ale valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Cu 448 de voturi au fost „pentru” și „197 împotrivă” s-au asigurat cele două treimi necesare pentru ca procedurile privind activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul Ungariei, pentru „încălcarea statului de drept”, să înceapă.
Guvernul premierului Viktor Orban a fost acuzat de atacuri asupra presei, minorităților și statului de drept – acuzații pe care executivul de la Budapesta le-a respins.
Este prima dată când legislativul UE cere activarea așa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al Uniunii Europene. Această procedură a fost lansată de Comisia Europeană împotriva Poloniei în decembrie 2017.
Un exemplu bun
Atunci, sa nu se mai amestece in treburile interne ale Romaniei. Sa fie om de cuvant, zic.
Mesajul lui Orban se refera la alta tema, nu la Romania ! El este un patriot pt tara lui ! Macar de-am avea si noi un astfel de presedinte !
Cam hazardat ce spune, dar spune convingator, ca un politician de clasa ! Cum, de fapt, este !
Viseaza frumos ca azi Ungaria isi poate apara SINGURA frontierele ! Se poate baza oare pe intelegeri ? Ar fi o copilarie sa crezi ca intelegerile de azi, atat de fluide, pot garanta ceva !
Are altă stofă, nu îsi vinde tara,cum sunt matracucile noastre din fruntea țării! !!
Ar trebui să luăm exemplul de la ei.
Cu asta sunt de acord, dar atacarea suveranității Românie, încurajarea udmr și a altor organizații maghiare să nu respecte însemnele și autoritatea statului român, nu sunt de acord, dimpotrivă.