Soluția la criză

4

Constructie uriasaEu unul am făcut economie și economie politică în școală, atunci când nu am lipsit nemotivat. Dar nu de aia știu, ci pentru că am observat că o criză mare se depășește printr-un proiect sau proiecte asemenea, mari, gigantice.

Mari lucrări publice. Așa au făcut și Lenin, prin Noua Politică Economică, și Roosevelt, prin New Deal, mai ales Hitler, Frontul muncii și Forță prin bucurie, și chiar Ceaușescu, mai puțin, prin „monstruosul” canal și „monstruoasa” casă. E adevărat că pentru asta trebuie să fii în stare să iei decizii singur și să fii lider, ceea ce nu mai e cazul prin lume și mai ales în România…

Deci, ce trebuie să faci este să te duci în zona cea mai săracă, cea mai de nimic, cum au făcut americanii cu Las Vegas-ul. În zona în care nu se întâmplă nimic, unde nu se duce nimeni, pentru că toți vor să plece și le e frică să nu rămână singuri. În Murgeni, județul Vaslui. Nimeni nu vrea să facă turism la Murgeni, pentru că nimeni nu știe ce înseamnă asta acolo. S-ar putea să considere că ar trebuie să fie un nou termen în jargonul ăsta juridic pentru violatorii în serie. Și s-ar putea să aibă dreptate… E periculos la Murgeni. Dar te duci acolo și construiești …o chestie înaltă și întinsă. Nici nu contează atât de mult ce chestie, dar trebuie să fie înaltă și întinsă. Dacă ar putea să fie „cea mai înaltă” și „cea mai întinsă” ar fi perfect, iar ideal ar fi dacă ar fi și „cea mai” chestie.

Împrumuți nu contează cât și dai din visteria statului în neștire ca să construiești chestia, angajezi sute de mii de oameni, dai sute de mii de miliarde, aduci sute de mii de tone de mărfuri, constuiești sute de mii de locuințe. Construiești chestia repede, ca să uimești din nou, în timp record. Totul e pe record. Ai dat un bum de neînchipuit economiei și un bang în plex sărăciei!

Și, la sfârșit, anunți că ai cea mai înaltă și cea mai întinsă chestie din lume și că-i cea mai chestie. De aici încolo trebuie să te bazezi pe idioțenia și mimetismul oamenilor. Nu poți să greșești! E cea mai sigură investiție!

Faci o campanie publicitară foarte agresivă, la toate posturile de televiziune din lume, radiouri, ziare, pe hârtia igienică: „veniți să vedeți cea mai chestie din lume, cea mai înaltă și întinsă!”. O faci atât de incisivă, încât toată lumea, din Albania și până în Vanuatu, să-și dorească să vadă chestia. Pui pe tricourile jucătorilor de fotbal: „Fly to the thing!”, „You have to see the thing!”, și apoi peste tot „Touch the thing!”, „Feel the thing!”, „Make love in the thing!”, „Fuck the thing!” …No! No! Not „Fuck the thing!” Let’s not get carried away here! Așa încât toate pițipoancele din lume să spună: „Dragă, trebuie să mergem la chestia cea mare pentru poze!”, dar și un savant pe patul de moarte: „Ceea ce regret cel mai mult e că nu am văzut cu ochii mei chestia! Hîc!”.

Dubaiul va rămâne cu mult în urmă și toți snobii din lume vor trebui să se regrupeze în jurul chestiei tale. Și apoi, cu banii lor, faci în jurul chestiei tale cel mai înalt hotel, cea mai întinsă piscină, cea mai înaltă telegondolă, cel mai mare spa…

Și așa ți-ai salvat economia pe cel puțin 100 de ani, când chestia ta va fi pe locul 2 sau 3 și puțini vor dori s-o mai vadă, pentru că la modă vor fi alte chestii, spațiale.

Nu vă mirați că nu ați mai auzit despre o asemenea soluție. S-ar putea să funcționeze, și tocmai ăsta s-ar putea să fie motivul…

Între timp, ca președinte, poți să te bați cu celelalte chestii înalte și întinse din lume, cu concurența. Despre Dubai poți să răspândești zvonul oficial că fundamentaliștii islamici au făcut o fixație pentru turnurile care zgârâie norii și îl trezesc pe zeul lor. Iar pentru Zidul chinezesc poți să te întâlnești cu președintele Chinei și să-l iei prin surprindere în fața camerelor: vorbești despre libertatea oamenilor și împrumuți retorica lui Reagan către Gorbaciov în 1987 la Poarta Brandenburg: „Mister Jinpingtear down this wall!” Nu sunt șanse mari să-ți reușeacă, dar merită încercarea…

În privința chestiei, eu aș merge pe un muzeu internațional al hoției și prostiei în care aș ilustra faptele criminale ale capitalismului, ale bancherilor, ale corporațiilor, ale parlamentarismului, ale religiei, ale intelectualilor, ale francmasoneriei și răbdarea și confuzia stupidă a maselor. Acolo, printre alții, l-aș îmbălsăma pe Iliescu și i-aș împăia pe ceilalți. Dar nu e viabil, pentru că asta ar pune oamenii să gândească și, poate că ar veni, ca să se laude, dar ar cheltui puțin, de ciudă.

Trebuie ceva care să ilustreze ultimul stadiu al ”democrației”, ceva istoric și planetar, cool și trendy, a ”comunității internaționale”: un penis uriaș, care să rupă norii, și care să simbolizeze ultima bătălie pentru drepturile omului, cea pentru sex, pentru libertate sexuală, către absolut. Celelalte drepturi și libertăți devin tot mai problematice, însă cu sexul rămânem… în mână. „Țările libere” ne-ar felicita, iar Departamentul de Stat al SUA l-ar iubi! Îmi pare rău pentru femei, nu e sexism și nici discriminare, dar ele nu au chestii care să devină înalte și întinse, sau se întâmplă, dar nu e de dorit… Primii care ar veni să-l viziteze ar fi reprezentanții ambasadei SUA, care l-ar înfășura într-un steag al LGBT sau i-ar pune un prezervativ de culorile curcubeului…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. Nu numai „o chestie mare și întinsă” poti sa faci. Poti face multe lucruri care sa asigure locuri de munca si dupa finalizarea proiectului (hidrocentrale, sosele autostrazi, baze sportive care sa asigure juniori pentru echipele profesioniste etc.) Tot occidentul asa procedeaza. Inmultirea painilor.

  2. Chestii si. ….CHESTII…!!!!????….dar v-ați gândit vreodată că asemenea CHESTII…te pot scoate din ,,SARĂCIA LUCIE”…pe care românul o trăiește???…100de ani????….perfect….și nepoții noștrii vor trăi bine…dar….întodeauna există un …DAR…aveți curajul????

  3. Ba da, de foarte..prea multe ori a spus Ceausesu despre capitalism, puteri straine, unii care conduc, mizeriile si inegalitatea occidentului, samd, insa lumea nu intelegea din pacate..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.